Zondag 27/11/2022

‘Bewondering voor Woestijnvis’

Na twee jaar heeft algemeen hoofd-redacteur Peter Vandermeersch bij De Standaard en Het Nieuwsblad zijn rechterhand terug. Na een periode bij Lannoo keert Gert Ysebaert terug naar de mediagroep waar hij twintig jaar geleden zijn eerste stappen zette.Hoe kwam u in de media terecht?

Gert Ysebaert: “Het was een jongensdroom om journalist te worden. Ik was gefascineerd door het nieuws en wat er in de wereld gebeurde. Een van de eerste dingen die ik deed aan de unief, was samen met een paar anderen een studentenblad beginnen. Het moet me wat in het bloed zitten.”

Welke kranten en tijdschriften werden er bij u thuis gelezen?

“De Standaard was onze huiskrant. Zoals in elk klassiek Vlaams gezin hadden we ook bladen als Knack en Libelle.”

Welke kranten en tijdschriften leest u nu?

“Ik heb een vijftal abonnementen thuis. Voor ik naar het werk vertrek heb ik graag een paar kranten doorgenomen. Tijdens de dag heb ik ze meestal allemaal bekeken: Het Nieuwsblad, De Standaard, Het Laatste Nieuws, De Morgen... Bladen als Humo, Knack, Trends, Dag Allemaal volg ik ook.”

Hoe zou u uw job zelf omschrijven?

“Als uitgever bij Corelio ben ik eindverantwoordelijke voor alle Vlaamse mediamerken. Ik werk in duo met Peter Vandermeersch. In essentie zorgen we ervoor dat alle neuzen in dezelfde richting staan, en dagen we mensen uit om het verschil te maken.”

Wat vindt u zo leuk aan uw job?

“Als je in de media werkt, sta je on top van wat er in de wereld gebeurt. Ik werk ook graag samen met mensen. Dat drijft mij.”

Wat is uw mooiste herinnering in de media?

“Die is tegelijk een mislukking. In 2005 lanceerden we de nieuwe krant Espresso, een compacte krant voor jongeren. Espresso heeft maar een paar maanden bestaan, maar het was fantastisch om iets nieuws uit de grond te stampen. Uiteindelijk hebben we er veel uit geleerd dat De Standaard deugd heeft gedaan.”

Wat is het eerste medium dat u ’s ochtends raadpleegt?

“De kranten. Daar sta ik speciaal vroeger voor op. Het is een prettige manier om de dag te beginnen.”

Zonder welk medium zou u absoluut niet kunnen?

“Om niet opnieuw de kranten te noemen: de radio. Ik zit vaak in de wagen, en dat kan ik me niet voorstellen zonder Radio 1 en Studio Brussel.”

Gebruikt u sociale media zoals Twitter, Facebook en MySpace?

“Ik ben er op een bescheiden wijze aanwezig. Ik vind het in de eerste plaats fascinerend hoe mensen ermee omgaan, maar ik heb zelf niet de grote behoefte om er veel tijd aan te spenderen.”

Wie bewondert u in de media?

“De mensen van Woestijnvis. Al meer dan tien jaar brengen ze topcreativiteit en nieuwe dingen die steeds wat verder gaan. Knap als je dat zo lang kunt volhouden. Persoonlijk heb ik ook bewondering voor goede pennen, voor wie goed geschreven opiniestukken of sterke reportages kan maken. Gelukkig zijn er zo veel in Vlaanderen.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Lopen ontspant en inspireert me. Ik ga een paar keer per week lopen, en probeer om een keer of twee, drie per jaar aan een wedstrijd mee te doen. Ik heb een doel nodig. Verder probeer ik zoveel mogelijk tijd door te brengen met mijn kinderen.”1963: wordt geboren in Mortsel1981-1985: studeert communicatie- wetenschappen aan de VUB, volgt later nog een MBA in Antwerpen1987: coördinator bij ATV1989: start bij de VUM als retailmede- werker, wordt er achtereenvolgens distributiemanager (’91), financieel en personeelsmanager (’97), commercieel manager De Standaard (2000), directeur lezersmarkt VUM (2005) en directeur circulation (2006)2007: stapt over naar Lannoo, is er verantwoordelijk voor strategische marketing en verkoop2009: komt terug naar Corelio als uitgever

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234