Woensdag 19/01/2022

Bewezen: vrouwen kunnen niet parkeren

Vrouwen kunnen echt niet parkeren, blijkt uit cijfers van de Britse rijexamencentra. Ze kunnen er niets aan doen, en tijdens de verkeerde periode van hun menstruatiecyclus nog net iets minder. Het is de schuld van de evolutie.

55.000 dames behaalden vorig jaar in Groot-Brittannië hun rijbewijs niet omdat ze fouten maakten bij het parallel parkeren. Parkeerfouten staan daardoor in de top vijf van de redenen waarom vrouwen buizen bij Britse rijexamencentra. Bij mannen is dat helemaal niet het geval, zo meldt The Sunday Times.

Belgische cijfers over (het gebrek aan) parkeerkunsten van vrouwen kan de Groepering van erkende Ondernemingen voor Autokeuring en Rijbewijs (GOCA) niet uitfilteren. Ook in ons land slaagden vorig jaar wel 3,55 procent minder vrouwen dan mannen voor het praktisch rijexamen.

Als zij ook de mist in gingen tijdens de parkeerproef, onthoud dan dit: ze kunnen er niets aan doen. Vrouwen zijn nu eenmaal slechter in het inschatten van spatiale relaties. Een hersenfunctie die net bij het parkeren goed van pas komt, want ze helpt bijvoorbeeld beoordelen hoe schuin je een parkeerplaats moet inrijden.

"Al in de baarmoeder zorgen hormonen ervoor dat de bedrading in de hersenen van vrouwen anders wordt aangelegd, waardoor ze minder ruimtelijk inzicht hebben", legt neuropsycholoog Guy Vingerhoets uit. Alsof dat nog niet erg genoeg is, kampen vrouwen ook nog eens met de invloed van hun hormonale cyclus zodra ze worden geboren.

"Hoe slecht ze ruimtelijke relaties inschatten, varieert met de menstruatiecyclus. Er zijn dus momenten waarop ze hun rijexamen best niet afleggen", stelt Vingerhoets glimlachend. "Al zijn de verschillen zo klein dat ik niet denk dat ze van groot klinisch belang zijn in het dagelijkse verkeer."

Hormonen aanpakken, dat kunnen we ondertussen wel, maar Vingerhoets moet teleurstellen. De inname van extra testosteron kan de parkeercapaciteiten van vrouwen misschien verbeteren, maar brengt ze nooit op het peil van "mannen met oerbedrading".

Daar is de grote boosdoener van de hele parkeerproblematiek: de evolutie. Bij onze voorouders was de rolverdeling al duidelijk. Mannen gingen op jacht en moesten daarom ruimtes goed kunnen inschatten. Hoe weet je anders hoe en met welke kracht je je speer precies moet richten?

Vrouwen moesten bessen en ander voedsel zoeken en werkten daarvoor met oriëntatiepunten. Vandaar dat dames nog altijd de weg uitleggen als: aan de tweede schoenwinkel rechts. En inderdaad, oriëntatiepunten herkennen is niet hetzelfde als een goede ruimtelijke oriëntatie hebben. "Want die is ook bij vrouwen minder goed", stelt Vingerhoets.

Nochtans blijkt uit recent onderzoek bij primitieve stammen dat dames er wel in kunnen slagen om eerder mannelijke neurologische kenmerken als het inschatten van ruimte over te nemen. Als ze maar de kans krijgen om even lang te studeren als hun evenknie van het andere geslacht. Vingerhoets: "Ik kan me voorstellen dat je zoiets kunt verbeteren met training, maar het zou de overlevingskansen van onze soort niet verbeteren. Waarom zou je dan zoiets doen?" Om reparatiekosten te drukken, om maar iets te noemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234