Donderdag 23/05/2019

Politiek

Bewakingsfirma's kunnen voortaan beelden in realtime bekijken

Beeld thinkstock

De huidige camerawet wordt hervormd zodat er een afzonderlijk wettelijk kader komt voor niet-politioneel gebruik en voor het gebruik door de politie. Nieuw is dat privébewakingsfirma's voortaan camerabeelden in realtime kunnen bekijken. De politie kan ook gebruik maken van bodycams, indien de agenten herkenbaar zijn als politiemensen en ze voorafgaandelijk melden dat ze opnames maken. Het wettelijk kader wordt ook losgekoppeld van de technologie zodat vlotter kan ingespeeld op nieuwe technologieën. Zo bleek op een toelichting van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Vandaag wordt al heel wat gebruik gemaakt van camera's, maar vaak gebeurt dat in een schemerzone. Door de camerawet van 2007 te herzien, wordt hier aan verholpen. Zo was de huidige wet moeilijk toepasbaar voor de bestuurlijke politiediensten. Camera's worden nu een hulpmiddel voor de politie en de verzamelde gegevens kunnen voortaan ook gebruikt worden voor gerechtelijke doeleinden.

Het wettelijk kader geldt voor vaste bewakingscamera's, tijdelijke vaste camera's en mobiele camera's. Die kunnen al dan niet intelligent zijn, zoals de ANPR-camera's voor nummerplaatherkenning. Al deze types kunnen door de politie in de openbare ruimte gebruikt worden. De vaste camera's kunnen ook gebruikt worden in luchthavens, stations, havens en plaatsen met een specifiek risico, die in een in de ministerraad overlegd koninklijk besluit worden vastgelegd.

Hetzelfde geldt voor tijdelijke vaste camera's, die bovendien ook gebruikt worden bij persoonsbescherming, zoals het bewaken van de oprit van een minister. In besloten, voor het publiek niet-toegankelijke plaatsen is het gebruik van (tijdelijke) vaste camera's door de politiediensten niet toegelaten. De mobiele camera's, zoals bodycams kunnen in besloten plaatsen enkel tijdens een interventie gebruikt worden.

Het gebruik van camera's moet steeds gemeld worden, hetzij met pictogrammen voor vaste camera's, hetzij met een waarschuwing dat men opnames maakt bij bodycams. Daarvan kan afgeweken worden bij informatiegaring in het kader van terrorisme, of wanneer het zichtbaar gebruik de operatie ondoeltreffend maakt of een gevaar voor de fysieke integriteit oplevert.

Nummerplaatherkenning

Jan Jambon kondigde ook aan dat 260 bijkomende sites uitgerust zullen worden met ANPR-camera's met nummerplaatherkenning. In totaal gaat het om een duizendtal camera's. De sites liggen langs de grens en op grote verkeersassen. In overleg met de gewesten zal ook nagegaan worden waar de camera's kunnen ingezet worden voor trajectcontrole. Met de ANPR-camera's kunnen onder meer niet-verzekerde, niet-ingeschreven of gestolen voertuigen opgespoord worden en voertuigen van verdachten of personen die genoemd worden in terrorismedossiers. De camera's worden samen met de privécamera's aan servers gekoppeld zodat men over een groot netwerk beschikt.

De lokale politie heeft de toestemming nodig van de gemeente- of politieraad voor het plaatsen van de camera's, de federale politie van de minister van Binnenlandse Zaken. De politie moet jaarlijks een rapport overmaken over het gebruik van de camera's, met onder meer het aantal camera's, het type en het doel. De beelden kunnen hoogstens 12 maanden bewaard worden als ze niet zijn opgeslagen in de politionele databanken. De bestuurlijke politie heeft gedurende één maand toegang tot de beelden, de gerechtelijke politie gedurende twaalf maanden. Na de eerste maand is wel de toestemming van de procureur nodig. Voor de beschermingsopdrachten of voorbereiding van gerechtelijke acties mogen de beelden enkel tijdens de opdracht gebruikt worden.

Beeld belga

Niet-politioneel gebruik

Niet-politioneel gebruik van vaste en tijdelijke vaste camera's wordt in openbare plaatsen enkel toegestaan voor de bestuurlijke overheid (gemeente). Het gebruik van mobiele camera's is op deze plaatsen verboden. In besloten ruimten is het gebruik van vaste camera's toegestaan en van mobiele camera's indien op die plaats niemand verondersteld wordt aanwezig te zijn ('s nachts op industrieterreinen).

De camera's kunnen geplaatst worden voor het voorkomen, vaststellen en opsporen van overtredingen tegen personen en goederen, en van ongepast gedrag, overlast of de verstoring van de openbare orde (bijvoorbeeld de GAS). Voor de plaatsing op open plaatsen is een positief advies nodig van de gemeenteraad, na raadpleging van de bevoegde korpschef. Op andere plaatsen is geen toelating nodig. Ook voor mobiele camera's is geen toelating nodig. Wel is een pictogram nodig aan de ingang van de bewaakte plaats.

Bewakingsfirma's kunnen voortaan ook de camerabeelden in realtime bekijken, maar het is de politie die beslist over een mogelijke interventie. Tijdens de plechtigheden rond de Eerste Wereldoorlog in Ieper, werd dit reeds toegepast als proefproject, verklaarde minister Jambon.

Zowel de vaste als mobiele camera's moeten geregistreerd worden om bewijzen te kunnen verzamelen. Zoniet kunnen de beelden niet gebruikt worden in een gerechtelijk onderzoek. De beelden mogen maximaal één maand bewaard worden. Die periode wordt verlengd tot drie maanden voor plaatsen met een bijzonder veiligheidsrisico die opgesomd staan in een in de ministerraad overlegd KB.

De herziening van de camerawet werd woensdag in eerste lezing door de ministerraad goedgekeurd na advies van de privacycommissie en na overleg met de staatssecretaris voor Privacy en de politievakbonden. De tekst wordt nu voor advies na de Raad van State gestuurd en moet dan nog in tweede lezing goedgekeurd worden voor hij naar het parlement gestuurd wordt.

Het veiligheidskorps in het Justitiepaleis wordt bijgestaan door een private bewakingsfirma. Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.