Woensdag 17/07/2019

Donald Trump

Beveiligingskosten familie Trump swingen de pan uit

Beeld afp

De Amerikaanse geheime dienst kan zich de levenswandel van de nieuwe presidentiële familie niet veroorloven. De vele reizen van Donald Trump en zijn administratie, zijn uitgebreide familie en vooral zijn pied-à-terres in New York en Mar-a-Lago doen de beveiligingskosten de pan uit swingen. Een vraag om 55 miljoen euro extra budget werd afgekeurd.

Het was de krant The Washington Post die aan het licht bracht dat de geheime dienst voor het fiscale jaar 2018 zo'n 55 miljoen extra vroeg om zijn werk naar behoren te kunnen uitvoeren.

25 miljoen zou naar het beveiligen van de Trump Tower in New York gaan, waar Melania woont met zoon Barron. De First Lady liet net na de verkiezingswinst van haar man al meteen weten dat ze het eerste jaar in New York wilde blijven wonen, zodat de 11-jarige Barron naar dezelfde school zou kunnen blijven gaan.

Maar de vraag om extra centen van de geheime dienst stuitte op een 'nee' van het Office of Management and Budget. En daardoor zou de dienst wel eens verplicht kunnen worden elders te besparen, in zijn onderzoek naar hacking, financiële misdrijven en vermiste kinderen bijvoorbeeld.

Programma's tegen armoede gesneuveld

Onder andere de weekendtrips van Donald Trump naar zijn 'zuiderse Witte Huis' in Mar-a-Lago, Florida, zijn omstreden. Sinds zijn eedaflegging zou hij daar al zeker vijf keer naartoe getrokken zijn en dat kost de belastingbetaler elke keer zo'n 3 miljoen euro.

Ook de kinderen van Trump zijn verantwoordelijk voor flink wat kosten. Zo vloog Eric Trump vorige maand naar Uruguay om de Trump Organization te promoten. Het kostte de geheime dienst - en dus de belastingbetaler - meer dan 80.000 euro. Dat kon op stevige kritiek rekenen, te meer omdat de president al een aantal besparingsmaatregelen goedkeurde waardoor programma's die armoede moeten bestrijden, sneuvelden.

Petitie

Ook Melania is nu in het vizier gekomen. Meer dan 170.000 mensen hebben al een online petitie getekend die de First Lady wil verplichten om naar het Witte Huis te verkassen. "Anders kan ze zelf voor het beveiligen van de Trump Tower opdraaien", klinkt het resoluut.

De New Yorkse politie rekende uit dat het tussen de 118.000 en 135.000 dollar per dag kost om Melania en Barron te beschermen als de president niet in de stad is. Sinds de eedaflegging kostte de beveiliging van de presidentiële familie in New York al 22 miljoen euro.

Als 200.000 mensen de petitie tekenen, zal ze overhandigd worden aan de Democratische senatoren Bernie Sanders en Elizabeth Warren. "De Amerikaanse belastingbetaler moet niet opdraaien voor een buitensporig bedrag om de First Lady te beschermen in de Trump Tower in New York City", klinkt het. "Dat doet geen goed aan onze staatsschuld en daar zou geen geld naartoe moeten gaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden