Donderdag 11/08/2022

AchtergrondEconomie

Beurzen krijgen fikse tikken: ‘Fundamentele onzekerheid laat zich nu echt voelen’

Een trader in New York.  Beeld AP
Een trader in New York.Beeld AP

Nu de tweede pandemiegolf heel Europa overspoelt groeit de vrees voor een economische nekslag. Daar komen nog de onzekere uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen en de brexit bij. Het gevolg lees je af op de beurstabellen.

Lieven Desmet

Zowel de Europese als Amerikaanse beurzen kregen de voorbije dagen al fikse tikken te verwerken. Donderdag leek de aandelenmarkten even pas op de plaats te maken.

De hoofdoorzaak voor de treurnis op de beurzen luistert naar de naam Covid-19. Waar de beurzen zich gedurende de eerste coronagolf schijnbaar op een andere planeet bevonden, met recordnoteringen, is de stemming helemaal omgekeerd. Beleggers vrezen dat nieuwe lockdownmaatregelen om het coronavirus in te dijken de economische groei gaan fnuiken.

“Het is die fundamentele onzekerheid die de beurzen nu parten speelt”, zegt Marc Stevens van het beurshuis Leo Stevens & Cie. “Bij de eerste golf hadden de beurzen hun blik al op het herstel. Maar nu wordt dat herstel gefnuikt door de tweede golf, die weegt op de groeiverwachtingen en dus ook op de winstverwachtingen.” Stevens verwijst naar de Financial Times, de bijbel voor beleggers. “Als die kopt dat Europa zich opmaakt voor een nieuwe lockdown dan weet je dat de daytraders op de rode knop drukken”, zegt Stevens.

Vooral de aandelen van de felst getroffen sectoren kregen klappen te incasseren. Toerisme, luchtvaart, horeca op kop. Maar ook de bankaandelen, die op de Bel-20 zwaar doorwegen, hadden te leiden onder de pandemieblues. Beleggers vrezen dat de financiële instellingen straks zwaar zullen moeten afschrijven op hun kredieten. Als de tweede golf zwaar ingrijpt op de economie, zal dat lijden tot faillissementen en bijgevolg wanbetalingen.

Opvallend: anders dan tijdens de eerste golf delen nu ook de technologieaandelen in de klappen. Alhoewel, de Belgische zakenbankier Georges Ugeux die met zijn Galileo Global Group in New York opereert, waarschuwde tijdens de eerste golf al voor dit scenario. “Die techbedrijven zijn pure dienstenbedrijven, ze dienen anderen. Maar daarvoor moeten die anderen, hun klanten, sterk in hun schoenen staan. Ook die techbedrijven zullen dus hun deel geserveerd krijgen”, klonk het destijds in De Morgen.

Verkiezingen in de Verenigde Staten

Philippe Gijsels, beursanalist bij BNP Paribas Fortis, bevestigt die analyse. “Corona is momenteel het belangrijkste maar niet het enige heet hangijzer op de beurzen. Ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen spelen hier hun rol”, schetst Gijsels. “Die zorgt ook voor een periode van onzekerheid. En daar moeten we nu even door, wat zorgt voor die jojo.”

Wat daar de belegger uit zijn of haar slaap houdt is niet eens zozeer wie er wint, maar wat hij doet. “Als de uitslag duidelijk is, en Joe Biden wint overtuigend, dan staat hij klaar met een investerings- en stimuluspakket van 3.000 tot 4.000 miljard dollar. Dat is 20 procent van het bbp, en dat mag je gerust een ongeziene expansie noemen”, zegt Gijsels.” Ook Trump heeft een pakket klaar, maar dat is iets minder exuberant dan dit van de Democraten. “Trump heeft het dan weer meer voor lagere belastingen, wat vanuit het standpunt van de beurzen ook weer niet slecht is. Met andere woorden, de beurzen zullen sowieso opveren van zodra die onduidelijkheid weg is.”

Naar aanloop van de verkiezingen weigerden de Republikeinen en Democraten elkaar tegemoet te komen omtrent een stimuluspakket, waardoor het herstel op zijn adem trapt. “Die wortel van de stimulering die voor de neus van de belegger werd gehouden is door de verkiezingsrace in de koelkast gezet.” Dat zorgt ervoor dat vooral cyclische aandelen – die echt onderhevig zijn aan de conjunctuur – minder in trek zijn. “Ik zit nog volop in aandelen, maar ben wel weggewandeld van cyclische aandelen”, zegt Marc Stevens. “Om het met een boutade te zeggen: mijn Solvays heb ik verkocht en ingeruild voor Amazons.”

Brexit

En dan is er nog dat andere aanslepende en hoogst onzekere dossier. Door corona leek de brexit even ver weg, maar het tegendeel is waar. De onderhandelingen lijken op de klippen te lopen, met alle gevolgen van dien. Als het niet tot een vergelijk komt volgen er invoertarieven en enorme logistieke problemen voor tal van sectoren. “De economische schade is aan beide zijden van het Kanaal dermate groot dat ik er nog steeds van uitga dat er op de valreep alsnog een akkoord wordt gevonden”, denkt Philippe Gijsels. “Het omgekeerde zou onverantwoord zijn.”

Voor de lange termijn zijn beide beursspecialisten overtuigd van een herstel op de beurs. “Het is nu wachten op Godot”, glimlacht Gijsels. “We wachten al lang op de brexit en op de Amerikaanse verkiezingen. Beide zijn op relatief korte termijn duidelijk. Het enige wat ons dan nog rest is corona. Maar daarvan weten we dat de centrale banken alles in het werk stellen om de economie te stutten. Tegenover een golf van besmettingen staat een golf van geld door de ECB.” Christine Lagarde, de president van de ECB, herhaalde donderdag op de persconferentie van de ECB dat de centrale bank klaar staat om ook deze tweede golf te counteren. Al zeker tot juni volgend jaar pompt de Europese Centrale Bank 1,35 biljoen euro in de markten, via haar pandemieprogramma. Dat bedrag zou opgetrokken worden maar ook andere instrumenten worden in stelling gebracht, zei Lagarde zonder details te geven.

null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234