Woensdag 07/06/2023

Syriëstrijders

‘Beul van Raqqa’ zou ruim 100 executies hebben uitgevoerd: Belgische IS’er opgepakt in Syrië

Anouar Haddouchi (liet zich Abou Souleymen al Belgiki noemen). Beeld RV
Anouar Haddouchi (liet zich Abou Souleymen al Belgiki noemen).Beeld RV

IS’er Anouar Haddouchi is opgepakt in Syrië. De Belg zou betrokken zijn bij de financiering van de aanslagen in Brussel en Parijs. Bovendien staat hij bekend als ‘de beul van Raqqa’ omdat hij er meer dan 100 executies zou hebben uitgevoerd.

Bruno Struys en Montasser AlDe'emeh

Anouar Haddouchi (35) zit gevangen in Syrië. Haddouchi gebruikt de bijnaam Abou Souleymen al Belgiki, naar zijn oudste zoon Souleymen, die hij heeft met Julie Maes (32), een bekeerlinge uit Schaarbeek.

“Toen ze Anouar Haddouchi leerde kennen, was hij een Brusselse dj en breakdancer”, zegt haar vader. “Ze hielden van uitgaan. Toen hij op een bepaald moment terugkeerde van een vakantie in Marokko, moest ze zich van hem bekeren en, tja, ze was verliefd.”

Het jonge koppel trok in 2009 naar Birmingham. Daar kregen ze allerlei uitkeringen, zoals kinderbijslag. Ook nadat ze in 2014 met hun twee zonen naar Syrië trokken, bleef de Britse overheid tegemoetkomingen storten, geld dat uiteindelijk terechtkwam bij de terreurcel van Brussel en Parijs.

Mohamed Abrini, op 22 maart ‘de man met het hoedje’ in Zaventem, reisde in de zomer van 2015 naar Birmingham. Met het fiat van Abdelhamid Abaaoud, het zogenoemde brein achter de aanslagen in Parijs, ontving hij daar een zak geld, zo’n 3.500 euro, afkomstig van de bankrekening van Haddouchi, die net als Abaaoud intussen in Syrië zat.

In november 2016 zijn de rekeningen van Anouar Haddouchi en Julie Maes bevroren door Financiën, op aangeven van antiterreurorgaan OCAD. Er loopt bij het federaal parket al geruime tijd een onderzoek naar Haddouchi, onder andere omwille van die betrokkenheid bij de terreurcel van 22 maart, maar er is meer.

Mohamed Abrini aan de luchthaven van Zaventem. Beeld rv
Mohamed Abrini aan de luchthaven van Zaventem.Beeld rv

Vorig jaar zei een advocaat en gemeenteraadslid in Raqqa dat een beruchte IS-beul in zijn stad een Belg was, verantwoordelijk voor meer dan 100 onthoofdingen. “Hij liet zich Abou Souleymen al Belgiki noemen”, zei Ibrahim al-Faraj toen aan La Libre Belgique en RTL Info. “Zijn specialiteit: mensen hun hoofd afhakken. En hij drong er op aan dat de lokale bevolking naar die onthoofdingen kwam kijken op het centrale marktplein in Raqqa.”

Er bleef altijd twijfel of het Haddouchi was, want meerdere Belgische jihadisten gebruiken de bijnaam Abou Souleymen. Dit voorjaar vernamen de Belgische inlichtingendiensten dat Haddouchi samen met zijn echtgenote was opgepakt door de Koerdische troepen, na de slag om het laatste IS-bolwerk Baghouz, in Syrië.

De Amerikaanse onderzoekster Anne Speckhard kon hem deze week interviewen in een gevangenis van de Syrische Democratische Strijdkrachten. Dat betekent dat hij ondertussen wellicht al uitgebreid ondervraagd is. Wist hij dat er geld van zijn rekening bij Abrini en co is beland? Is hij de beul van Raqqa? “Hij ontkende tegen mij dat hij een beul is en lachte dat weg”, zegt Speckhard (International Center for the Study of Violent Extremism) aan De Morgen. “Hij zei dat hij had geprobeerd om te ontsnappen bij IS, maar dat de emir hem bedreigde en gevangen zette, op verdenking van spionage. Hij wil terugkeren naar België en aanvaardt zijn straf.”

Het is nog onduidelijk waar hij berecht wordt. Al-Faraj had eerder al het Belgische gerecht opgeroepen om in Raqqa informatie te komen verzamelen over de Belgische beul, maar ook de Fransen zullen geïnteresseerd zijn, gezien zijn betrokkenheid bij de terreurcel. Of belandt hij in Irak, waar hij de doodstraf riskeert, zoals eerder al gebeurde met twee Belgische Syrië-strijders?

De vader van Julie Maes heeft al jaren niks meer gehoord van zijn dochter. “Ze is zeker welkom, met mijn kleinkinderen, maar die man van haar kan de pot op.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234