Donderdag 04/03/2021

Bettina Geysen stapt op, haar partner blijft zitten

Brussel

Eigen berichtgeving

Walter Pauli

Bettina Geysen, tot gisteren nethoofd van Eén, krijgt bij de VRT een andere functie. Ze wordt directeur marktstrategie. Volgens het persbericht dat de openbare omroep zelf verstuurde, ligt de oorzaak 'bij de persoonlijke relatie die ontstaan is met Aimé Van Hecke'. Van Hecke, algemeen directeur televisie, is haar directe meerdere. Er dreigde dus belangenvermenging tussen de private en de professionele sfeer.

Op de raad van bestuur van de VRT is gisterennamiddag een delicaat want persoonlijk thema aangesneden. Het ging bovendien om een discussie waarin gedelegeerd bestuurder Tony Mary lange tijd een andere visie had dan de belangrijkste man van zijn management, Aimé Van Hecke zelf. Mary was van oordeel dat de wijziging in het privé-leven van Van Hecke niet compatibel was met de leiding van de tv-netten. Bettina Geysen, de nieuwe levenspartner van Van Hecke, leidt immers het grootste en meest bekeken tv-net van Vlaanderen. Zij moest rechtstreeks rapporteren aan de algemeen directeur televisie, dus Aimé Van Hecke. De stelling van Mary was niet dat Bettina Geysen ontslag moest nemen als nethoofd bij Eén, hij vond gewoon dat de combinatie niet kon. Versta: een van de twee - dus eventueel kon het ook Van Hecke zijn - moest van functie veranderen.

De toestand was immers onhoudbaar. De algemeen directeur tv evalueert de nethoofden. Hij moet hen kritisch volgen, eventueel bijsturen, desnoods ontslaan. Ondergeschikten die met het nethoofd in conflict liggen, kunnen niet of nog heel moeilijk terecht bij de directeur televisie. Bovendien ligt de relatie, op dergelijk hoog niveau, tussen een directeur en zijn rechtstreekse adjuncten altijd gevoelig, gezien het belang van de beslissingen en de bedragen die daarmee gepaard gaan.

De voorbije weken hadden Aimé Van Hecke en Bettina Geysen laten verstaan dat zij geen probleem zagen in de situatie, omdat hun relatie een strikte privé-zaak zou zijn. Toen bleek dat Tony Mary de kwestie toch op de raad van bestuur zou brengen, is er in de loop van gisteren een compromis uit de bus gekomen. Zo kon Tony Mary de raad van bestuur op de hoogte brengen van de situatie, en van de beslissing. Waarbij ook bleek dat het voor Aimé Van Hecke en Bettina Geysen een goede zaak was dat ze in onderling overleg tot een oplossing kwamen met Tony Mary, want dat de raad van bestuur zich in het andere geval in erg duidelijke termen achter de gedelegeerd bestuurder zou hebben geschaard.

Aimé Van Hecke leidde het onderzoeksbureau Censydiam en werkte zes jaar lang als adviseur strategie voor de VRT. Hij werd algemeen omschreven als de VRT-strateeg, toen hij in 2002 Christina Von Wackerbarth opvolgde als algemeen directeur televisie. Bettina Geysen, dochter van BRT-icoon Jan Geysen, werkte al bij Censydiam voor ze in 1988 bij de radio begon. Nadien, in 1997-1998, werkte ze op de dienst strategie, voor ze even tv-ervaring opdeed als omroepster. Vervolgens maakte ze snel carrière: in juni 2000 werd ze programmamedewerker bij Canvas/Ketnet. Al op 1 augustus 2000 kreeg ze promotie als adjunct-nethoofd van die twee netten. Twee jaar later, op 1 augustus 2002, werd ze volwaardig nethoofd van Canvas en Ketnet. Amper zes maanden later, op 1 februari 2003, promoveerde ze tot nethoofd van TV 1. Volgens de VRT-website gebeurde dat 'op vraag van de VRT-directie'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234