Donderdag 15/04/2021

Betsy's bijbelse missie

De nieuwe onderwijsminister van de VS, miljardair Betsy DeVos, wil geld voor het publiek onderwijs afleiden naar religieuze scholen waar het creationisme wordt aangeleerd. Het onderwijs hervormen ziet ze als een middel 'om Gods koninkrijk te bevorderen'.

Horen wapens thuis in scholen? "Ik denk aan een school in Wapiti, Wyoming. Ik kan me inbeelden dat daar een wapen nodig is om ze te beschermen tegen potentiële grizzlyberen."

De vraag kwam van senator Chris Murphy uit de staat Connecticut, waar in 2012 op de Sandy Hook-school twintig kinderen omkwamen bij een schietpartij. Het verbazende antwoord werd tijdens haar recente hoorzitting uitgesproken door Betsy DeVos (59), die dinsdagnacht met de hakken over de sloot door de Senaat goedgekeurd werd als nieuwe onderwijsminister. Vijftig senatoren stemden tegen, onder wie twee Republikeinen. Uiteindelijk haalde ze het slechts dankzij de stem van vicepresident Mike Pence.

DeVos is nog voor ze een stap in haar departement zet de meest controversiële onderwijsminister ooit, en lang niet alleen omwille van haar visie op wapendracht. De voorbije weken demonstreerden tienduizenden ouders en leerlingen in talrijke VS-steden tegen haar benoeming, uit vrees dat ze het publiek onderwijs zal afbouwen. Dat probeerde ze al in Detroit, toen de grootstad uit haar staat failliet ging. De overheid moet zich volgens haar zo weinig mogelijk moeien met onderwijs. "Government really sucks", zei ze in maart 2015 op een conferentie in Texas. "We ontslaan niet genoeg leerkrachten", vertelde ze daar ook.

Afkomstig uit Holland, Michigan, maakte de echtgenote van miljardair Dick DeVos - CEO van groothandel Amway - er daarentegen haar levenswerk van om de oprichting van religieuze scholen of theologisch geïnspireerd thuisonderwijs te steunen. Mede onder invloed van haar, oorspronkelijk Nederlandse, schoonfamilie is ze sterk beïnvloed door de strikte leer van het calvinisme. Haar bekeringsijver maakt daar deel van uit. Zo vertelde ze in 2001 op een bijeenkomst van christelijke filantropen dat onderwijshervorming een middel is "om Gods koninkrijk te bevorderen".

Verwacht wordt dat DeVos nu begrotingsgeld voor het publiek onderwijs zal afleiden naar zogeheten 'charter schools', waarbij lokale besturen grote vrijheid krijgen over het curriculum, of naar schoolcheques voor privélessen. Critici vrezen dat dat evangelische leerprogramma's, die de darwinistische evolutietheorie vervangen door het creationisme (het bijbelse geloof dat God de wereld schiep), in de kaart zal spelen. Samen met haar familie financierde ze al tal van groeperingen die deze visie promoten.

Onbekwaam

DeVos kreeg haar ultraconservatieve waarden met de papfles mee. Geboren als Elizabeth Prince groeide ze op in een streng christelijk gezin. Haar vader Edgar was een van de oprichters van de Family Research Council - een ngo die berucht is voor zijn homofobie. DeVos zelf schonk sinds 1998 ook minstens 6,1 miljoen dollar (5,7 miljoen euro) aan de omstreden groepering Focus on the Family - die transgenders "mentaal ziek" noemt en holebi's een onwetenschappelijke 'bekeringstherapie' voorstelt waarbij ze met sektarische argumenten onder druk worden gezet om hun eigen seksualiteit te ontkennen.

Democraten drukten tijdens haar hoorzitting de bezorgdheid uit dat ze LGBT-rechten in het onderwijs zal terugschroeven. Ook noemden ze haar pedagogische kennis ontoereikend. Zo kende ze het verschil niet tussen ontwikkeling en bekwaamheid, twee beoordelingscriteria voor studenten.

Desondanks zal DeVos weinig tegenstand krijgen van de Republikeinen, voor wie ze een van de grootste fondsenwervers is. Sinds 1999 investeerde haar familie minstens 82 miljoen dollar (zo'n 77 miljoen euro) in politieke campagnes, onder meer van een twintigtal senatoren die mee haar benoeming goedkeurden. Haar broer Erik Prince heeft als informeel consultant ook het oor van president Trump. De gewezen Navy Seal leidde tijdens de Irak-oorlog de private beveiligingsfirma Blackwater, die in opspraak kwam voor de moorden op zeventien Iraakse burgers, maar ook nu nog naar overheidsopdrachten hengelt. De ambities van broer en zus lijken dan ook verder te reiken dan het bewapenen van scholen tegen grizzlyberen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234