Dinsdag 07/02/2023

NieuwsFietsdiefstallen

Betrapte fietsdieven krijgen vanaf 1 januari meteen boete van 250 euro

null Beeld David Legreve
Beeld David Legreve

De politie zal vanaf 1 januari 2022 iedere fietsdief die ze betrapt een 'lik-op-stukboete' geven van 250 euro. Dat kondigt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) aan.

Redactie

De minister wil zo een eind maken aan de “straffeloosheid” die lijkt te bestaan voor fietsdiefstallen. Volgens de minister treedt justitie daar niet systematisch tegen op, omdat zwaardere vormen van criminaliteit de nodige aandacht opslorpen. Burgers doen dan weer soms geen aangifte meer, omdat ze het gevoel hebben dat er toch geen gevolg meer aan gegeven wordt, klinkt het. Dat zou uiteindelijk tot een vicieuze cirkel leiden, omdat het voor politie zo ook niet motiverend is om een fietsdief te pakken.

Van Quickenborne wil nu dus het signaal geven dat deze ‘kleine’ criminaliteit ook wordt aangepakt. Als de politie een fietsdief betrapt, zal die vanaf 1 januari volgend jaar een boete van 250 euro krijgen. Hij moet uiteraard ook de fiets teruggeven en eventuele schade vergoeden. De boete zal ter plaatse onmiddellijk geïnd worden, via bancontact, een QR-code of overschrijving, zoals dat tijdens de coronacrisis gebeurde om snel te kunnen inspelen op specifieke problematieken. Het digitale systeem wordt ook gebruikt voor de inning van verkeersboetes.

“Het systeem heeft als voordeel dat ‘kleine’ criminaliteit snel en kordaat wordt bestraft zonder politie en justitie te overbelasten. Op vandaag moet de politie na een fietsdiefstal op heterdaad de verdachte eerst verhoren al of niet in het bijzijn van zijn advocaat waarna het parket de vervolging opstart”, luidt het in het persbericht.

Recidivisten en georganiseerde bendes krijgen geen luk-op-stukboetes. Vanwege de ernst van de feiten zullen zij vervolgd worden en voor de rechter verschijnen.

Fietsactieplan

De maatregel van Van Quickenborne kadert in het nieuwe fietsactieplan van de federale regering dat vrijdag is voorgesteld. Met 52 maatregelen wil de hele regering onder impuls en coördinatie van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) het gebruik van de fiets aanmoedigen.

Fietsdiefstal krijgt daarin een prioritaire plaats in de Kadernota Integrale Veiligheid van de federale politie en er wordt nagedacht over een centraal register. Andere maatregelen zijn onder meer de oprichting van een fietsbrigade van de luchtvaartpolitie Zaventem, sociale projecten rond opvangcentra van Fedasil en informatie rond consumentenrechten bij de aankoop van een fiets.

Modal shift

Het is voor het eerst dat de federale regering van fietspromotie een gemeenschappelijke en gecoördineerde doelstelling maakt. Het sluit aan bij de ambitie uit het regeerakkoord rond de modal shift en om mensen te laten kiezen voor milieuvriendelijker transport. Dat kan de files verminderen en de uitstoot van broeikasgassen verlagen.

De acties zijn gegroepeerd rond drie assen: “Makkelijker op de fiets”, “Veiliger en comfortabeler op de fiets” en “Iedereen op de fiets”. Zo zal worden onderzocht of de fietsvergoeding voor wie met de fiets naar het werk gaat, kan worden uitgebreid. Vandaag hebben 571.000 werknemers recht op zo’n vergoeding.

De regering wil extra steun geven aan bedrijfsinitiatieven die het woon-werkverkeer duurzamer maken. Ook in de modernisering van de ambtenarij mikt Gilkinet op een prominente rol voor de fiets en bij de NMBS is werk gemaakt van een fietsstrategie. De regering investeert voorts in betere, nieuwe fietssnelwegen, met routes langs de spoorlijnen.

Minister Gilkinet reageert tevreden op het plan. “Als meer mensen fietsen, is dat goed voor onze economie, want de kosten van files zijn torenhoog en het gaat om een belangrijke economische sector. Fietsen is ook goed voor onze fysieke gezondheid en ons mentaal welzijn. En uiteraard heeft fietsen ook een positieve impact op ons klimaat als alternatief voor vervoermiddelen op fossiele brandstoffen”, luidt het

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234