Vrijdag 24/01/2020

Update

Betoging ACOD erg rustig verlopen

(Archieffoto) Beeld Kos

De betoging van de socialistische overheidsvakbond ACOD tegen de besparingen bij lokale besturen heeft in Antwerpen uiteindelijk zowat 800 actievoerders op de been gebracht. De manifestatie verliep zonder enig incident en ook de verkeershinder viel al bij al mee, zo meldt de Antwerpse lokale politie.

De actievoerders trokken van bij het bondsgebouw in de Ommeganckstraat te voet richting Groenplaats, waar de betoging vrij snel ontbonden werd. Onderweg maakten ze hun ongenoegen duidelijk over de besparingen die in vele steden en gemeenten de komende jaren een afslanking van het personeelsbestand, al dan niet door middel van ontslagen, met zich meebrengen. Vooral de "onderfinanciering" vanuit Vlaanderen is ACOD een doorn in het oog.

Het Antwerpse stadsbestuur zegt zich niet aangesproken te voelen door het protest van de socialistische overheidsbond. In Antwerpen werd immers onlangs nog een akkoord gesloten met de vakbonden ACV en VSOA, die de betoging niet steunden, over een nieuwe cao voor het stads- en OCMW-personeel. ACV verklaarde nadien dat de stad en het OCMW van Antwerpen de "best betalende lokale besturen van Vlaanderen" zouden worden. Het stadsbestuur erkent wel dat het personeelsbestand afgeslankt wordt en er meer flexibiliteit gevraagd wordt. "Maar daar staat wel wat tegenover: wie werkt, wordt beloond", klinkt het. "Het personeelsstatuut blijft beschermd, waar mogelijk voorzien we extra's, en naakte ontslagen zijn uit den boze."

In de meeste steden wordt de actie van de lokale besturen niet of nauwelijks opgevolgd. Dat blijkt uit een kleine rondvraag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Enkel in Gent is, met een deelname van 17 procent, wel sprake van beperkte hinder.

Daardoor is de helft van de tien lokale dienstencentra gesloten. Het MSK is ook gesloten en voor de stedelijke opvanginitiatieven is een noodopvang voorzien. Ook bij de afvalintercommunale Ivago wordt de actie goed opgevolgd, maar de dienstregeling is zo herschikt dat in het stadscentrum wel restafval en pmd kan worden opgehaald, en een deel van het bedrijfsafval.

In andere centrumsteden, zoals Aalst (enkele stakers), Mechelen (ook enkelen), Kortrijk (1), Oostende (zeer beperkt) en Turnhout (geen stakers) wordt de staking niet of nauwelijks opgevolgd. In Sint-Niklaas heeft de staking met 20 à 30 mensen iets meer succes, maar de dienstverlening was in al die steden volledig verzekerd, bevestigt Van Alsenoy.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234