Woensdag 28/09/2022

Betoging (1)

Beste Thomas Decreus en andere organisatoren van de betoging op 23 januari, Ondanks de massale media-aandacht die jullie hebben gekregen snap ik nog steeds niet waar jullie nu voor (let op het voorzetsel) gaan betogen (DM 17/1). Jullie analyse lijkt te zijn dat de impasse niet opgelost geraakt omdat er nog niet genoeg druk is uitgeoefend op onze politici. Die assumptie klopt volgens mij niet. Er wordt reeds enorme druk uitgeoefend uit alle hoeken: publieke opinie, vakbonden, werkgevers, financiële markten, Europa, het IMF, Standard & Poor’s,... Dat beetje extra druk zal heus niet de emmer doen overlopen, want die had al lang overgelopen moeten zijn. Na vier jaar impasse kan men enkel besluiten dat het probleem veel dieper ligt, namelijk dat er gewoon geen oplossing is. Er is domweg geen emmer om over te lopen.

Zoals steeds wanneer het probleem onomkeerbaar en uitzichtloos is, is het tijd om te stoppen met puzzelen en de puzzelstukken zelf in vraag te stellen. Het is tijd voor het formuleren van een politieke visie voor de 21e eeuw die uit de bestaande, vastgelopen kaders stapt. Die kaders zijn nauw verbonden met de industriële revolutie. De grote politieke stromingen, liberalisme, socialisme en conservatisme, droomden elk op hun manier van een industriële ontwikkeling die ons welvarender, gelukkiger en gezonder zou maken.

Dat verhaal ligt zo stilaan achter ons. We zijn er inderdaad een heel stuk op vooruit gegaan, maar het is onwaarschijnlijk dat nog veel meer economische groei ons nog veel welvarender, gelukkiger en gezonder zal maken. Daarmee is ook de rol uitgespeeld van de politieke visies die samen met de industriële revolutie ontwikkeld zijn. Dat verklaart het gebrek aan visie van de politieke klasse in tal van belangrijke dossiers zoals migratie, milieu, veiligheid en duurzaamheid.

We staan voor nieuwe uitdagingen en hebben nood aan nieuwe dromen om de netwerksamenleving van de 21e eeuw vorm te geven. Het is een visie die enkel kan worden geformuleerd door de jonge generatie die de tijdgeest vat. Maar dan moeten we ook beginnen met oplossingen formuleren. Durven dromen van een andere wereld. Iets wat we sinds de jaren ’70 zodanig verleerd zijn dat het blijkbaar zelfs niet bij jullie opkomt. Liever gaan jullie de straat op om te roepen dat iemand anders het moet oplossen.

Voor het eerst sinds vele jaren is er opnieuw een vacuüm waarvan jongeren gebruik kunnen maken om zelf hun toekomst te creëren. Reken niet op anderen voor een antwoord. Had Henry Ford gevraagd wat hij moest maken, dan had men gezegd: “Een sneller paard”. Aan ons om die auto uit te vinden.

Rogier De Langhe,

filosoof UGent

Betoging (2)

Er wordt in deze kolommen nogal wat bijgedragen over goeie redenen om al dan niet zondag te gaan betogen. Ik ben er, na ettelijke staatshervormingen, hoe langer hoe minder van overtuigd dat dit o zo kleine landje beter af zou zijn met vier ministers van Verkeer dan met één. Het enige gevolg van de ‘institutionele koterij’ die men van dit land heeft gemaakt is de onbestuurbaarheid ervan.

Ook nu weer wil men allerlei beleidsdomeinen gaan overhevelen naar de gewesten en gemeenschappen, zodat de feitelijke versnippering van bestuursbevoegdheden alleen maar groter zal worden. Ik houd mijn hart vast voor het moment waarop we vier of meer ministers van Justitie zullen hebben: zal de overbevolking in de gevangenissen of de feitelijke niet-bestraffing van kleine criminaliteit dan plots als sneeuw voor de zon verdwijnen?

Neen, ik ben geen belgicist en het vorstenhuis zie ik als operette-achtige poppenkast, maar uit overwegingen van efficiëntie wil ik de verkozenen des volks met grote aandrang vragen zich eindelijk met de dagelijkse realiteit van de Dorpsstraat bezig te houden. Als er nadien nog wat tijd over is mogen ze wat mij betreft rustig een oplossing zoeken voor Brussel-Hoofdstad van het Gesplitste België…

Janes Antonissen, Gent

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234