Vrijdag 24/09/2021

Update

Betogende taxichauffeurs hebben kleine ring vrijgemaakt

Johan Van Overtveldt. Beeld PHOTO_NEWS
Johan Van Overtveldt.Beeld PHOTO_NEWS

De Brusselse kleine ring is iets voor 16 uur vrijgemaakt. Op politiebevel moesten de betogende taxichauffeurs de kleine ring verlaten en werden ze naar de Belliardstraat geleid. Dat is vernomen van Khalid Ed-Denguir, voorzitter van de Fédération belge des Taxis.

Sinds 17.15 uur verloopt het verkeer in de Belliardstraat weer normaal, zo is vernomen van Ilse Van de Keere, woordvoerster van de politie Brussel Hoofdstad Elsene. Tijdens het vrijmaken van de straat raakte een Franse taxichauffeur gewond. De taxichauffeurs die het resultaat van de ontmoeting met staatssecretaris Tommelein afwachten, een 90-tal, verzamelen aan het Schumanplein en de Oudergemselaan.

Uit protest tegen de "oneerlijke" concurrentie van diensten als Uber hielden taxichauffeurs uit België en de buurlanden sinds vanmorgen een grote manifestatie in Brussel. De politie van de zone Brussel-Elsene raadde autobestuurders aan om het centrum en het parcours van de betoging te vermijden. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft vanmiddag "een constructief gesprek" gehad met een delegatie van de taxisector.

"De regering belooft ons om controles op Uber uit te voeren op nationaal niveau. Ze wacht op nieuws uit Nederland, waar ze mee samenwerkt in dit dossier. Ze belooft dat er binnenkort overleg met de taxisector komt. Maar het zijn altijd dezelfde beloftes, dat duurt nu al anderhalf jaar", aldus Khalid Ed-Denguir. "Ondertussen doet Uber gewoon voort."

Tijdens de betoging waren er enkele opstootjes, maar grote problemen bleven uit. Volgens de politie betoogden zowat 400 taxi's, volgens de organisatoren waren het er 1.200.

"Constructief overleg"

Minister Van Overtveldt ontving de vertegenwoordigers van de taxisector mede namens premier Charles Michel, minister van Zelfstandigen Willy Borsus (MR) en staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open Vld). Ook vertegenwoordigers van de respectieve kabinetten tekenden present. Om 17.00 uur wordt de delegatie nog ontvangen op het kabinet-Tommelein aan de Kruidtuinlaan.

De N-VA-minister blikte tijdens het gesprek vooruit naar de Rondetafel Taxisector die in oktober plaatsvindt. Daarop zullen de diverse fiscale- en sociale thema's die de sector aanbelangen aan bod zullen komen. Hij benadrukte ook dat er op de verschillende bestuursniveau's gesprekken worden gevoerd, zowel met de reguliere taxisector als met Über. Zij hebben tot doel tot een oplossing te komen voor de verzuchtingen van beide partijen en dienen een ondernemingsvriendelijk klimaat na te streven, luidt het.

Wat Uber betreft, benadrukte Van Overtveldt dat het fiscaal onderzoek zal blijven lopen en dat ernaar gestreefd wordt dat de controle-instanties over zoveel mogelijk controlemiddelen kunnen beschikken, zodat Über op korte termijn verdere stappen kan zetten om aan de fiscale verplichtingen te voldoen. Het was staatssecretaris Elke Sleurs, tot enkele maanden geleden nog bevoegd voor de strijd tegen fiscale fraude, die de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) opdracht had gegeven de financiële en fiscale structuur van de alternatieve taxidienst tegen het licht te houden.

De betoging van de taxichauffeurs, die vanmorgen rond 10 uur richting het Schumanplein trokken, veroorzaakten heel wat verkeersellende. De politie verwacht hinder tot in de namiddag in het centrum van Brussel.

Luchthaven
De blokkade door taxichauffeurs op de A201, een belangrijke toegangsweg naar de luchthaven Brussels Airport, is opgeheven. Dat heeft de politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene iets na 11 uur gemeld. Vanmorgen waren enkele reizigers genoodzaakt om hun tocht naar de luchthaven te voet verder te zetten.

"Op de luchthaven zelf hebben enkele mensen hun vlucht gemist, maar er waren geen vertragingen of geannuleerde vluchten door de betoging", zegt Florence Muls van Brussels Airport.

Werkgeversorganisatie Voka Halle-Vilvoorde vindt de taxiblokkade aan de luchthaven ongehoord. "Of het nu door een ongeval of bewuste sabotage is, een tweede toegangsweg naar de luchthaven is noodzakelijk. Zo niet, moet de overheid de nultolerantie instellen voor blokkades die zo onverantwoord zijn", zegt Paul Hegge, algemeen directeur van Voka Halle-Vilvoorde. "Met deze actie geven taxi's alleen maar meer publiciteit aan Uber", klinkt het.

Vliegende eieren
Op de Brusselse ring zou een Parijse taxichauffeur een vrouw aangevallen hebben die op de man claxonneerde om te protesteren. Chauffeurs die vandaag wel werken, worden naar verluidt met eieren bekogeld.

Kritiek
Alexander De Croo (Open Vld) haalt uit naar de stakende taxichauffeus in een tweet. De taxibedrijven zouden beter innoveren in plaats van te staken, klinkt het bij de vicepremier. "De taxichauffeurs proberen hun monopolie te beschermen", vertelt Filip Nuytemans, general manager van Uber België, in 'De ochtend'. "De wet moet worden aangepast om competitie en innovatie toe te laten." Nuytemans zegt ook dat Uber de voorbije dagen heel wat bedreiginen kreeg van boze taxichauffeurs.

null Beeld VRT
Beeld VRT
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

1.000 taxi's
Om 10.00 uur vertrekt de optocht richting het Schumanplein. Er wordt gerekend op zo'n duizend taxi's. Het parcours leidt onder meer langs de kleine ring tot het kruispunt met de Belliardstraat, de verkeersader die vanuit het centrum naar de Europese wijk leidt.

Het Schumanplein zou tot het einde van de namiddag geblokkeerd kunnen blijven. De tunnels van de kleine ring richting Zuid en de Reyerstunnel richting centrum worden gesloten vanaf 09.30 uur, zo meldt de politie. Mogelijk zouden ook de tunnels van de kleine ring richting Koekelberg en de tunnel onder het Jubelpark richting centrum gesloten kunnen worden.

Hinder bij MIVB
De openbare vervoersmaatschappij MIVB vreest ook vertragingen op verscheidene busverbindingen. Momenteel zijn buslijnen 47 en 57 aan het Noordstation onderbroken. Als de manifestatie het geplande parcours volgt, verwacht de maatschappij een impact op meer dan 10 buslijnen. "Wordt er afgeweken van de geplande route, dan kan dat oplopen tot 20 buslijnen en ook de tramlijnen op de koninklijke as (via de Koningsstraat, red.)", legt woordvoerster An Van Hamme uit.

Reizigers krijgen het advies om in de mate van het mogelijke de metro te gebruiken. De MIVB verspreidt ook updates via haar Twitter-account. Ook de politiezone Brussel-Elsene tweet over de verkeershinder.

undefined

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234