Maandag 18/01/2021

Beter, best, Brugge

Als ik met collega-sommeliers in West-Vlaanderen afspreek belanden we altijd op dezelfde plek: Rock Fort in Brugge. Het lijkt wel alsof er maar één adres is in de regio. De bezielers van dit wijnrestaurant weten dan ook wat lekker is.

Deze keer hebben we een afspraak met de jonge delegatie van restaurant Hertog Jan die in september België vertegenwoordigt op de prestigieuze sherrywedstrijd Copa Jerez in Andalusië. Ik kan het adres al raden als Hannes en Jelle me laten weten: "Iets na de middag in Rock Fort".

Je komt er binnen via de bar, een smalle maar intrigerende ruimte. De kleurrijke mozaïektegels breken met het witte strakke interieur. Roze en groen licht doen het bargedeelte hip en fris ogen.

De bezielers van deze zaak weten wat lekker is. Het aanbod aperitieven en sterke dranken bevat geen commerciële rommel, maar wel de juiste uitgelezen selectie gin, chartreuse v.e.p. en dergelijke. Achterin hangt het bord met het productgedreven tapasaanbod Barcelona style.

Hoewel de bar zeer aantrekkelijk is, schuiven wij door naar het discretere restaurantgedeelte en gaan in op het viergangenmenu 'volgens het humeur van de chef'. We hebben alle vertrouwen in de keuken van Hermes Vanliefde alias 'Le Fort'. Samen met Peter Laloo alias 'The Rock' bouwt hij al twaalf jaar aan de ontwikkeling van hun wijnrestaurant. Peter omschrijft zijn functie als bordendrager, maar eigenlijk is hij een veel te bescheiden topsommelier.

We krijgen alvast een eerste creatie rondom ganzenlever en gerookte paling. Voor de wijnkeuze geven we Peter carte blanche. Hij schenkt ons een Moulin Blanc, Blanc de Noirs, een witte wijn uit rode druiven. Om dat te verkrijgen wordt de rode pinot noir onmiddellijk geperst en laat men enkel het sap vergisten zonder enig verder contact met de schillen van de druiven.

Onze wijn is afkomstig uit een wijngaard in de 'Fiefs Vendéens-Mareuil' uit de Loire Atlantique.

De wijn heeft een matgouden kleur met lichtroze schijn. Koolzuurgasvorming op de oppervlakte duidt op zijn prille jeugd. De eerste neus is al flatterend elegant. Ik ruik een kalksteenondergrond en delicate parfums van klein rood fruit. Een zuivere geur met een indruk van gist, bloesems en citruszeste. Een zeer typerende en herkenbare pinot-noirneus.

In de mond is de aanzet niet overdonderend, maar hij heeft finesse. Puntige zuren komen aanzetten en steunen de zuivere materie van de wijn. Gastronomisch drinkplezier voor de betere tafel. Een mondzuiverende minerale wijn waarvan de parfums lang blijven nazinderen. Een ware ontdekking.

Terwijl we verder genieten van onze wijn en een zeevruchtengerechtje, vraag ik Peter naar zijn wijnfilosofie. "We serveren achttien wijnen per glas en er gaan ook regelmatig flessen open die ik normaal gezien niet per glas verkoop. In deze selectie probeer ik een zo breed mogelijke diversiteit te hebben qua smaak, druif en prijs. Dit doe ik vooral om de mensen een wijn te kunnen aanbieden die ze graag drinken. Ik hou er niet van om uren te proeven met wijnkenners. Wel met mensen die graag wijn drinken, maar er eigenlijk niet zo veel van afweten."

We krijgen sappig gegaarde hoevekip met postelein, paddenstoelen en asperges, waarbij Peter ons een Cadalso de los Vidrios serveert uit een van de hoogst gelegen grenachewijngaarden. Hij wordt geëxploiteerd door de Comando G: drie bevriende oenologen uit de streek van Madrid die oude grenachewijngaarden op de moeilijkst toegankelijke plaatsen willen recupereren en er op kleine schaal topwijnen mee maken.

De wijn is kersenrood, van matige intensiteit. Hij is duidelijk ongefilterd en vertoont wat evolutie in de rand en dunne benen van alcohol.De eerste neus onthult reeds de koelere herkomst en de manier van vinifiëren. Zuivere ongepolijste grenache zonder franjes maar brut de cuve. Een kruidige perceptie domineert op het fruit. Tijm, rozemarijn en gedroogde bloemen verstoppen wat noorderkrieken en wilde framboos. Wat gistindrukken, animale tonen en een lichte zurigheid doen me denken aan kriekenlambiek.

De eerste aanzet beklemtoont het artisanale karakter. Een sappige materie van natuurlijk primair fruit nodigt uit tot een vlot drinkgedrag en verdoezelt de aanwezigheid van toch wel een hoog alcoholgehalte. De zuren zijn hoog. Wie het gewend is steriele, gefilterde en eikgelagerde wijnen te drinken, zal zich toch wat moeten aanpassen.

Geniet van de mooie dagen met lekkere wijn.

Rock Fort, Langestraat 15, Brugge
Zaterdag en zondag gesloten,
www.rock-fort.be

TIP VAN DE SOMMELIER

Vakantiedrang maar geen inspiratie? Bezoek eens een wijnstreek. Meestal bestaat er een route du vin, om te kuieren langs de wijndomeinen en te genieten van lokale gastronomie.

Moulin Blanc, Blanc de Noirs (pinot noir), 2012, Jérémie Mourat, Vin de France 13,5% Vol. (Loire)

7 euro per glas en 35 euro per fles
Import België: Quality Wines
www.qualitywines.be

La Bruja Averia Comando G (Garnacha), 2011, Cadalso de los Vidrios, D.O. Vinos de Madrid, 14,5% Vol.

8 euro per glas en 40 euro per fles
Import België: La Buena Vida
www.labuenavida.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234