Dinsdag 21/05/2019

panama papers

Betaling aan Panamees offshorebedrijf via Oostends KBC-kantoor? Niets mis mee

Beeld EPA

De familie Verdonck van het in opspraak gekomen Oostendse bedrijf Clemaco regelde betalingen voor haar schermvennootschappen in Panama via het plaatselijke KBC-kantoor. "Volgens de letter van de wet ging de bank niet in de fout", zegt fiscaal expert Michel Maus.

Clemaco werkt al decennialang als onderaannemer voor overheidsdiensten zoals de federale politie, Defensie en de Civiele Bescherming. Het bedrijf is in handen van de familie Verdonck en verkoopt onder andere duikmateriaal en onderwatertoestellen, en geeft trainingen aan professionele duikers.

Volgens De Tijd blijkt uit de gelekte Panama Papers dat de familie Verdonck vanuit haar Oostendse KBC-kantoor in 2010 en 2011 telkens een paar honderden dollars liet storten op de rekening van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, leverancier van offshorebedrijven. Topman Frank Verdonck schreef op 11 januari 2012 via de homebankingsite KBC-Online for Business 1.387,90 dollar (1.218 euro) over naar Mossack Fonseca's Zwitserse bankrekening. Vanuit het KBC-kantoor vertrok eind 2012 ook een aanbevelingsbrief naar het Panamese advocatenkantoor met de verzekering dat Frank Verdonck zijn financiële verplichtingen tegenover de bank keurig nakwam.

"Volgens de letter van de wet ging het lokale KBC-kantoor niet in de fout", zegt Michel Maus. "Je kunt niet van een bank verwachten dat ze staat toe te kijken telkens wanneer een bedrijfsleider zijn overschrijvingen via homebanking regelt. Pas als een vennootschap in een aanslagjaar voor meer dan 100.000 euro in een belastingparadijs betaalt, moet de vennootschap zelf daar met een apart formulier een bijzondere aangifte van doen. Maar dat geldt niet voor Panama, want het land staat niet op de Belgische lijst van dertig belastingparadijzen."

Voor de Belgische fiscus zijn belastingparadijzen die landen waar het normale tarief van de vennootschapsbelasting lager ligt dan 10 procent. Op de meest recente lijst van belastingparadijzen (aanslagjaar 2015) is van Panama geen spoor terug te vinden. "De Oostendse KBC-afdeling heeft niet meegeholpen aan het opzetten van de Panamese offshorebedrijven en moest dus in principe ook helemaal niets melden", vervolgt Maus. "Als KBC er wel van op de hoogte was dat de familie in kwestie foutieve structuren wou oprichten om zwart geld wit te wassen, is er natuurlijk wel een probleem."

Michel Maus. Beeld Jonas Lampens

Witwasgeld

Wat met de aanbevelingsbrief die de Oostendse KBC-afdeling naar Mossack Fonseca verstuurde? "Daarin staat normaal gezien enkel de bevestiging dat Verdonck hun klant is en dat hij bonafide is. Banken zijn streng bij het screenen op witwasgeld van inkomende betalingen, maar veel lakser bij uitgaande betalingen. De redenering daarachter is dat iedereen met netjes verdiend geld mag doen wat hij wil."

"Een bank heeft niet het recht om in te grijpen in de overschrijvingen van haar klanten", zegt Rodolphe de Pierpont, woordvoerder van Febelfin, de belangenvereniging van de Belgische financiële sector. "Een vennootschap die jaarlijks veel betalingen overschrijft naar een belastingparadijs, moet daar zelf aangifte van doen, niet de bank. Alleen als er een vermoeden is van witwasfraude of van financiering van terrorisme, moet de bank de overheid inlichten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.