Vrijdag 20/09/2019

Werk

Betaalde stages helpen werkloze Brusselse jongeren aan werk

Helena Felix-Bernardo heeft via een zogenaamde ‘First stage’ een job gevonden bij een crèche. Beeld ID/ Ivan Put

Al meer dan 6.000 werkloze jongeren zonder hoger diploma liepen in Brussel een betaald stagetraject om de nodige ervaring op te doen. Volgens arbeidsbemiddelaar Actiris werpt die ‘voet tussen de deur’ vruchten af: twee derde van de stagiairs vindt binnen het jaar een job.

“Op school loop je wel eens een paar dagen stage, maar zodra je de kindjes en de ouders een beetje leert kennen, is het vaak alweer tijd om afscheid te nemen.” Terwijl Helena Felix-Bernardo (22) in de Brusselse Crèche Midi 33 een paar peuters in bedwang houdt, vertelt ze enthousiast over de betaalde stage die ze er nu al vijf maanden loopt. In een maand krijgt ze ook effectief een contract. “Zonder deze stage was dat lastig geweest: alle werkgevers vragen minstens drie maanden ervaring, sommige zelfs meerdere jaren.”

Felix-Bernardo is een van de 6.000 Brusselse jongeren die sinds 2013 via het First stage-project van de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling Actiris een betaalde stage van 3 of 6 maanden loopt. Komen in aanmerkingen: werkloze Brusselaars jonger dan dertig die geen beroepservaring of hoger onderwijsdiploma hebben. Ze kunnen terecht bij KMO’s zoals een crèche, maar vooral bij grote private spelers. Net Brussel en Proximus zijn bijvoorbeeld de grootste afnemers.

De laatste jaren is er een constante instroom van zowat 1.200 jongeren, en de aanpak loont, klinkt het bij Actiris: 65 procent van de deelnemers is binnen het jaar aan het werk. Bij een controlegroep die geen stage loopt, lag dat aantal met 45 procent een pak lager. 

“De doorstroming naar werk is dus enorm positief”, zegt Nederlandstalig directeur Caroline Mancel. “Door zo’n stage zien we dat jongeren zin krijgen om te werken en hun talenten ontdekken. Als ze net van de schoolbanken komen, ontbreekt het daar soms nog aan.”

Jongerengarantie

De First stage-trajecten maken deel uit van het project Jongerengarantie, dat de Brusselse regering sinds 2013 uitrolt met steun van Europa om de jongerenwerkloosheid in de hoofdstad te doen dalen. Elke jonge werkloze die zich aanmeldt krijgt binnen de zes maanden een opleiding, betaalde stage of job. In zes jaar tijd is de jongerenwerkloosheid bijna gehalveerd, een daling van 46 procent die het aantal werkloze jongeren in Brussel tot minder dan 7.000 brengt.

Hoewel de gunstige conjunctuur de voorbije jaren wind in de zeilen gaf, werpt die gecoördineerde aanpak dus vruchten af. In het geval van First stage kunnen jongeren wel vaker aan het werk op de plek waar ze stage liepen, bij Crèche Midi 33 is dat nog voor twee anderen al het geval. “Naast het feit dat ze ervaring opdoen, krijg je in die maanden gewoon een goed beeld van of ze hier wel passen”, zegt crèchedirecteur Isabelle Pinte. 

Binnen de diverse context die Brussel is, lijkt zo’n stage dan ook een betere voet tussen de deur dan een sollicitatiegesprek. “Een Noord-Afrikaanse naam uit Molenbeek stoot soms op discriminatie”, weet Actiris-woordvoerder Jan Gatz. “Elkaar kennen is vaak de grootste drempel.”

Dat de werkgever zelf enkel het brutoloon van 200 euro moet betalen, is natuurlijk handig meegenomen. De stage-uitkeringen per dag, ruim 25 euro, zijn gesubsidieerd. En ook bij tewerkstelling kunnen werkgevers nog 30 maanden een premie opstrijken. Kan dat niet leiden tot misbruik van werkgevers die aan het einde van die periode de jongeren afdanken? “Dan hebben ze tenminste voldoende ervaring om iets anders of beters te vinden”, zegt Mancel.

De grootste uitdaging die Mancel ziet, is vooral om het traject toegankelijker en bekender te maken, zowel bij jongeren als werkgevers. De laatste drie jaar stagneert het aanbod van stages, waardoor ook het pallet aan mogelijke ervaringen niet uitbreidt. “We zien dat die stages vooral bij kmo’s minder bekend zijn. Er zijn in Brussel 36.000 werkgevers. Als elke werkgever één stagiair aanneemt, zou de jongerenwerkloosheid verdwenen zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234