Zaterdag 25/09/2021

Betaal niet te veel voor biolabel

Robert Melders

Nu het menselijk genoom in kaart gebracht is, zijn de biotechaandelen opnieuw klaar voor groei. Maar verwacht niet onmiddellijk de gekke pieken van maart van vorig jaar, waarschuwt het analistenteam van Artesia Securities. Ze hebben wel een heel kooplijstje, maar het is aangepast aan het nieuwe klimaat. Soms ligt het opgegeven koersdoel wel 50 procent onder de piek van vorig jaar.

Celera, dat het menselijk genoom met commerciële bedoelingen in kaart gebracht heeft, kende een vernieuwde belangstelling na de spectaculaire voorstelling van zijn bevindingen. Het is meteen het beroemdste biotechaandeel ter wereld geworden. Op 12 februari steeg het aandeel met 15 procent tot 47,75 dollar. Nu staat het al 18,5 procent lager. Analiste Goedele Ertveldt had ons nog gewaarschuwd: Celera stond voor een korte opstoot in belangstelling en inkomsten. Er zou betaald worden om de bibliotheek van de menselijke genen te mogen raadplegen. Nadien blijft het wachten op inkomsten uit toepassingen in medicamenten. Celera is tegenover zijn piek van 6 maart 2000 nog altijd 84 procent kwijt. "Dan nog is het een duur aandeel", vindt analiste Cécile Biernaux. Ook het tweede bekendste biotechaandeel ter wereld, Genentech, is behoorlijk duur in haar ogen.

De nadruk ligt nu op winstgevendheid. Artesia Securities begint biotechaandelen zowaar te analyseren vanuit de koers-winstverhouding. Dat betekent dus ook dat een hele groep aandelen nu al uit de rode cijfers is. Artesia stelde al een winstgevend elftal uit de biofarmasector op. Biofarma groepeert, volgens de definitie van Artesia de biotechgroepen die zich zo breed ontwikkeld hebben dat ze de overstap naar de gewone farmasector ook hebben genomen. Biotech ontwikkelt zijn producten vanuit theoretisch wetenschappelijk inzicht. Veel klassieke medicamenten kwamen eerder uit een trial-and-erroraanpak tot stand. Maar zodra het product ontwikkeld is, maakt de bron van de ontdekking niet zoveel uit. In hun rijpe fase zullen biotechgroepen steeds meer op farmagroepen gelijken.

Nu moet Artesia nog een beetje vals spelen bij het berekenen van koers-winst. De verwachte winst is niet die over 2001 maar die over 2002. Dan varieert de koers-winst van 31 voor Shire Pharma tot 100 voor Celltech. Het klinkt alsof Celltech een zeer duur aandeel is. Maar eigenlijk valt dat nog mee. Het analistenteam maakt ook een raming van de gemiddelde winstgroei over vijf jaar. Die bedraagt bij Celltech 65 procent. Een combinatie van koers-winst of price-earning levert de zogenaamde PEG-ratio op. Daarbij wordt de koers-winst door het groeipercentage gedeeld. Dan komt Celltech aan 1,5. Voor een groeiaandeel wordt een PEG beneden de 2 als zeer redelijk beschouwd. Sommige conservatieve beleggers vinden alles met een PEG van groter dan 1 duur. Als uit het elftal één vedette naar voor gehaald moet worden, kiest Artesia voor Genzyme General, met een PEG van 1,4 (zie kader).

Gevestigde waarden krijgen in het huidige klimaat meer kansen. Een nieuwe biotechaandeel naar de beurs brengen lijkt een zeer moeilijke klus. De schaarste aan liquiditeiten maakt ondernemingen aantrekkelijk die daar minder mee te kampen hebben. Instrumentenmaker Qiagen, wereldmarktleider in identificatie en purificatie van dna, is zo'n kandidaat. Hij is 25 keer groter dan zijn naaste concurrent. Hij staat op het aankooplijstje van Artesia. Het eerste argument is dat een PEG-ratio van minder dan 2 niet duur is voor die kwaliteit.

Frédéric Lejoint wijst erop dat gewone farmabedrijven momenteel een hogere PEG hebben: Astra Zeneca komt aan 3,3. Maar Qiagen blijft een Duits aandeel van de Neuer Markt en daar is alles vorig jaar toch tot grote koershoogten meegesleurd. Eigenlijk vindt Artesia het aandeel objectief niet zo goedkoop. Dat blijkt uit het koersdoel van 38 euro dat maar 25 procent boven de huidige koers ligt. Qiagen wordt vooral naar voor geschoven als een keuze waar niet te veel ongelukken mee kunnen gebeuren. De laagste koers van vorig jaar lag ook maar zo'n 25 procent beneden de huidige.

Als kaskoe is Impath, een Amerikaans Nasdaq-aandeel dat ook op de Easdaq noteert, waarschijnlijk een betere keuze. Impath heeft zich opgeworpen tot dé grote kankerspecialist. Impath stelt uitgebreide documentatie ter beschikking via het net. Het is nu al winstgevend. De basis van Impath zijn 700.000 patiëntenprofielen. Vergelijking van al die dossiers maakt het mogelijk om diagnoses en therapieën voor te stellen en een inzicht te krijgen in de kansen op succes. De statistische gegevens die beschikbaar zijn, slaan op 1,7 miljoen patiënten. Een kleine 8.000 dokters maken gebruik van de informatie van Impath. Maar het gaat verder. Een farmaceutisch bedrijf dat een geschikte testgroep zoekt, kan in contact gebracht worden met de juiste patiënten. Impath speelt bovendien ook koppelaar tussen farmabedrijven en ondernemingen die zeer specifieke technologieën in huis hebben. Het is waarschijnlijk in de contacten met de industrie dat de grote inkomsten in de toekomst liggen. Maar nu tellen vooral de bijdragen van de medische sector. Die zorgen voor een winstgroei van 35 procent per jaar. Impath staat rond de 50 dollar. Officieel is het koersdoel van Artesia 76 dollar. Maar het gevoel is dat meer ook kan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234