Maandag 17/05/2021

Bestuurders

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De internationale financiële en economische crisis vindt zijn oorsprong in de ongecontroleerde hebzucht van financiële managers, die via een hefboom van elkaar opvolgende schulden en de vaak voor henzelf onbegrijpelijke derivaten daarvan een schuldbubbel zonder voorgaande hebben gecreëerd.

Meer controle en meer regelgeving door politieke overheden wordt dan als een belangrijke remedie voorgesteld. Maar zowel de lotgevallen van Dexia als van de Gemeentelijke Holding tonen aan dat dit niet zo evident is, want in beide instellingen zaten de raden van bestuur en de algemene vergaderingen propvol met afgevaardigden van de politieke wereld, en kijk naar het resultaat.

Het volstaat om eens te kijken naar de verslagen van die algemene vergaderingen om vast te stellen in hoeverre dat toezicht serieus werd genomen. Vaak kwam niet eens de helft van de genodigden opdagen, en duurden vergaderingen minder dan een uurtje, waarna de champagne wachtte na de verzekering dat ook dit jaar weer de dividenden uitbetaald zouden worden.

Voor een stuk heeft men zich jarenlang in slaap laten wiegen door die constante geldstroom, en heeft men zich nooit de vraag gesteld hoe men rendementen van 13 procent en meer kon garanderen, zonder zich te verliezen in toxische producten of het speculeren op virtuele meerwaarden met geleend geld. Het ging immers goed, waarom zou het niet verder zo gaan?

Bovendien werd een mandaat in deze instellingen door nogal wat politici niet als een controlerende en verantwoordelijke functie beschouwd, maar vaker als een aangename bijverdienste voor weinig werk. De verdeling van de posten verliep ook vaker volgens afspraken binnen bestuurlijke akkoorden dan in functie van de financiële expertises van de betrokkenen. Wanneer dergelijke mensen een wat professionele slideshow van een vlotte bankier-CEO te horen kregen, voelden weinigen zich geroepen hun vinger op te steken.

Bovendien leidde het systeem tot rolvervaging. De politici in Dexia en de Gemeentelijke Holding zaten er niet meer als controleur en toezichthouder, maar als belanghebbende partij, enkel geïnteresseerd in een gestage stroom van dividenden naar hun bestuursniveau, waar ze dan leuke dingen voor de mensen mee konden doen. Hoe die dividenden tot stand kwamen, was van ondergeschikt belang.

Er moet in de toekomst inderdaad meer overheidscontrole op de financiële wereld komen, maar niet door politici actieve belanghebbenden te laten worden in raden van bestuur. Ook die les in nu wel geleerd.

Yves Desmet
Politiek commentator

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234