Zondag 28/11/2021

Bestuur KU Leuven screent kandidaat-rectoren vóór eigenlijke stemprocedure

Nieuwe rel over rectorverkiezingen

Er is opnieuw heisa binnen de KU Leuven over de aankomende rectorverkiezingen. Na de commotie over de negatieve evaluatie van huidig rector Marc Vervenne wil de Bijzondere Universiteitsraad (BUR) de toekomstige kandidaat-rectoren op voorhand goedkeuren. 'Ondemocratisch en een totaal verkeerd signaal', luidt het.

Door Kim Herbots

LEUVEN l Met een vlammend stuk in een extra uitgave van studentenkrant Veto verwoordt voormalig hoofdredacteur Maarten Goethals het ongenoegen dat leeft aan de KU Leuven. 'De verkiezingen worden ondermijnd. Dit lijkt meer en meer op een aanstellingsprocedure.'

Nadat de BUR Marc Vervenne afgelopen december een negatieve evaluatie gaf, stak er een storm van protest op. Professoren kropen in hun pen, internetpetities werden georganiseerd. De universitaire gemeenschap pikte het niet dat een kleine groep zonder gegronde uitleg een negatieve evaluatie gaf aan een door de hele universiteit verkozen rector.

Nu de BUR de procedure voor de rectorverkiezing wijzigt, is er opnieuw ophef. "Ach, bij een verandering komt er altijd wel wat kritiek", sust Jef Roos, voorzitter van de BUR. "We hebben de procedure gewoon vereenvoudigd. Vroeger moesten de kandidaten 90 handtekeningen bij elkaar krijgen. Dat was een hele administratieve rompslomp en uiteindelijk slaagt iedereen daar toch wel in. Wat we nu gedaan hebben, is de filter verplaatst: in het verleden moest de gekozen rector aanvaard worden door de BUR, nu worden de kandidaten door diezelfde instantie op voorhand getoetst aan het profiel van rector."

"Dit is de beste manier om op lange termijn democratische verkiezingen te waarborgen", meent Roos. "Zo kan vermeden worden dat de overheid op een bepaald moment zal moeten ingrijpen en er een rector aangesteld zal worden of dat de verkozen rector zijn bevoegdheden uitgehold ziet worden. Door de toetsing op voorhand kunnen we er zeker van zijn dat er iemand aan het hoofd van de universiteit staat die een goed beleid kan voeren en dat is volgens mij de beste garantie om de academische vrijheid te vrijwaren."

"Dit is een totaal verkeerd signaal", aldus Goethals. "Zeker gezien de hele nasleep na het buitenzetten van Vervenne. Toen klonk al dat het bestuur ondemocratisch was en dat beeld wordt nu nog versterkt. Open verkiezingen waren een veel betere piste geweest. Door enkel goedgekeurde kandidaten toe te laten geef je als bestuur de indruk dat je geen vertrouwen hebt in de keuze van de universitaire gemeenschap. Het lijkt erop dat het bestuur de voeling met de universiteit kwijt is."

On the record wil niemand het gezegd hebben maar sommigen zien hier een manier in om een mogelijk kandidatuur van ex-rector Vervenne tegen te houden, of om bijvoorbeeld een figuur als Rik Torfs, die bij de vorige verkiezingen net achter Vervenne strandde, tegen te houden. Torfs zelf voelt zich alvast niet geviseerd. "Absoluut niet", zegt hij. "Ik heb nog niet eens beslist of ik mij opnieuw kandidaat zal stellen of niet. En wat betreft die aanpassing: op welke basis zullen mensen vooraf tegengehouden worden? Mocht er in de VS zo'n selectie geweest zijn, dan betwijfel ik dat Obama zich kandidaat had mogen stellen. Per slot van rekening had hij amper bestuurservaring. Me dunkt dat dat geen goede zaak geweest zou zijn."

De nieuwe procedure, zoals geformuleerd door de BUR, moet nog goedgekeurd worden door de raad van bestuur van de KU Leuven op 17 februari. Aangezien die raad zelf deel uitmaakt van de BUR lijkt dat een formaliteit. Wie zich in de strijd mag gooien voor de titel van rector van de KU Leuven moet eind maart duidelijk zijn.

Maarten Goethals (studentenblad Veto):

Het lijkt erop dat het bestuur de voeling met de universiteit kwijt is

n Rik Torfs was kandidaat bij de vorige rectorverkiezingen. 'Op welke basis zullen ze mensen tegenhouden?'

n Vooral huidig rector Marc Vervenne lijkt geviseerd te worden door op voorhand al de kandidaat-rectoren te selecteren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234