Maandag 24/02/2020

Bestrijding van kunstcriminaliteit blijft een zorgenkind

Brussel

Eigen berichtgeving

Armand Plottier

Jaarlijks worden 12.000 tot 14.000 kunstvoorwerpen gestolen in ons land. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) geantwoord op een vraag van partijgenoot en kamerlid Willy Cortois.

Opmerkelijk is dat recentste cijfers uit 2001 dateren, omdat de gegevens van 2002-2003 "om informaticaredenen" niet beschikbaar waren. En net als toen, in januari 2003, over dezelfde cijfers en dezelfde problematiek in de Senaat werd gedebatteerd, luidde de conclusie ook in de Kamer dat er dringend meer middelen en een betere juridische omkadering nodig waren om de kunstcriminaliteit te bestrijden.

Uit het antwoord van minister Dewael blijkt dat de meeste kunstvoorwerpen verdwijnen uit privé-woningen: 67 procent. Twaalf procent verdwijnt uit kerken en aanverwante gebouwen en telkens 1 procent uit musea, kastelen en openbare instellingen. De voorwerpen die het meest gestolen worden zijn schilderijen en beeldhouwwerken, hoewel een opmerkelijke daling van het aantal schilderijen op te merken valt. Verder zijn vazen, lampen, klokken en sieraden geliefd.

Willy Cortois: "Opmerkelijk is dat het identificatie- en recuperatiepercentage slechts rond de 4 procent blijkt te liggen. Op zich is dit niet verwonderlijk als ook blijkt dat van de 12.000 à 14.000 kunstvoorwerpen die verdwijnen slechts 8 procent een foto of merkteken heeft waardoor de eigenaar kan worden geïdentificeerd."

Minister Dewael wil het percentage van gerecupereerde en geïdentificeerde kunstvoorwerpen tot 15 procent verhogen. Op de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken werd een onlangs taskforce inbraakbestrijding opgericht. Kunstspecialisten worden uitgenodigd op de vergaderingen ervan, die in september begonnen. Verder kan men op de steun rekenen van een douanecontactpunt en zijn er onderhandelingen aan de gang tussen de politie en de douanediensten om te komen tot een grotere samenwerking tussen beide diensten.

Toch zijn er volgens Cortois zijn nog steeds te weinig politiemensen met het bestrijden van kunstcriminaliteit belast. Binnen de federale politie werken in het Art Research Team slechts één politieman en één administratief personeelslid. Alleen in Brussel, Antwerpen en Luik beschikken de Gerechtelijke Diensten van het Arrondissement over een gespecialiseerde dienst kunstcriminaliteit. Cortois: "Bovendien is het zo dat in België de wet op de bescherming van ons cultureel erfgoed nog steeds zeer beperkt is, waardoor ons land een draaischijf blijft voor het internationaal verkeer van gestolen kunstschatten in Europa. De omgeving rond de Brusselse Zavel is het favoriete werkterrein van criminelen." Een verdrag als Unidroit uit 1995 werd, ondanks de smeekbede uit 2003, nog steeds niet door België geratificeerd. De toepassing van Unidroit zou betekenen dat kunsthandelaars hun aan- of verkoop van een object in een register moeten noteren, met vermelding van de herkomst en de identiteit van de vorige eigenaar. Een certificaat met die gegevens zou elk verhandeld kunstobject vergezellen, wat de bestrijding van de criminele kunsthandel aanzienlijk zou vergemakkelijken.

Willy Cortois hoopt dat het nijpende probleem van de kunstcriminaliteit dringend op de agenda wordt geplaatst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234