Coronacrisis
Bestrijd corona, niet elkaar: oproep van VN om overal het vuren te staken heeft succes
Secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties is bemoedigd over de reacties op zijn oproep tot een mondiaal staakt-het-vuren, zo liet hij vrijdag in een verklaring weten.
De coronacrisis is al erg genoeg, Guterres noemde het de grootste beproeving die de wereld moet doorstaan sinds de oprichting van de Verenigde Naties. Die ramp mag niet worden verergerd door “de tragedie van het aanhoudend lijden door gewapende conflicten”. Daarom deed hij op 23 maart een oproep om het vuren te staken, overal waar gevochten werd.
Lees ook onze liveblog
Nu eerst corona bestrijden
Hij kreeg veel positieve reacties, onder meer van paus Franciscus. In sommige gebieden, onder meer in Kameroen, Soedan, de Filipijnen en Colombia wordt sindsdien minder gevochten.
In Irak riep de invloedrijke sji’itische leider Moqtada al Sadr op tot beëindiging van alle sektarisch geweld om het coronavirus te bestrijden. Niettemin blijft de situatie kwetsbaar, aldus Guterres.
In andere gebieden blijft de situatie echter zeer problematisch. In Libië verwelkomden de nationale regering en de strijdgroepen van generaal Haftar de oproep voor een staakt-het-vuren, maar laaiden de gevechten weer op. Daardoor wordt de strijd tegen het coronavirus bemoeilijkt. Ook in Afghanistan wordt weer harder gevochten.
In Jemen stemden de regering en de rebellenbeweging Ansar Allah in met een staken van de vijandigheden. Vervolgens laaide de strijd toch op, nadat Ansar Allah doelen had bestookt in Saudi-Arabië, de belangrijkste bondgenoot van de regering.
Goed nieuws uit Syrië
Bemoedigend is daarentegen de toestand in Syrië, vindt de secretaris-generaal. Nadat Turkije en Syrië op 5 maart een staakt-het-vuren overeenkwamen, is een einde gekomen aan bombardementen. Ook hier is het bestand wankel, maar het niveau van het geweld is afgenomen.
Langlopende conflicten kunnen niet als bij toverslag worden beëindigd, beseft Guterres. Bovendien worden vredesbesprekingen bemoeilijkt door het feit dat de partijen elkaar niet persoonlijk kunnen treffen, uit angst voor besmetting met het coronavirus. Daarom wil de Verenigde Naties zo veel mogelijk gebruik maken van videoconferenties om een mondiaal staakt-het-vuren te bevorderen.