Donderdag 21/10/2021

bestormt over een jaar het koninklijk paleis

'Als Spielberg aan zijn Kuifje-verfilming begint, draai ik er ook een'

Jan Bucquoy

Brussel

Eigen berichtgeving

Armand Plottier / Kris Jacobs

Volgend jaar, op 21 mei, is het eindelijk zover. Dan wil regisseur Jan Bucquoy zijn allang aangekondigde staatsgreep plegen. Nu al staat voor hem vast dat hij op die dag het paleis zal aanvallen, met een tank. "Van Rossem vertelde me onlangs nog dat als zijn geld vrijkomt ik van hem zo'n vijftig T40-tanks krijg. Die laten we dan met treinen transporteren. Zie je ze al voorbijkomen in het station van Schaarbeek? Mig-straaljagers zou hij ook op de kop kunnen tikken. Spijtig genoeg komt zijn geld pas vrij in 2007. (lacht)

"Als de operatie lukt, worden de dag erna al verkiezingen georganiseerd, via een loterij waarmee de volksvertegenwoordigers aangeduid worden. Eindelijk krijgen we dan een representatieve democratie en worden we niet meer vertegenwoordigd door onbekwame advocaten."

Bucquoy wil het systeem doorbreken waarin mensen 's morgensvroeg moeten opstaan voor een klotejob die hen amper 1.000 euro per maand oplevert, om uiteindelijk in een of ander home te creperen. "Je zou het historisch moeten verifiëren, maar ik denk echt dat de slaven in het Romeinse rijk er beter aan toe waren. Elke dag springt er wel iemand van ellende onder de trein. Voor hen zou ik de gratis 'Bucquoy-pil' willen invoeren, waarmee je zelfmoord kunt plegen. Als je goesting hebt, ben je zo weg. Volgens mij zou zo'n pil het aantal zelfmoorden doen dalen. Je weet immers dat een gegarandeerde dood op je ligt te wachten als je dat wilt, en zo kun je die uitstellen en blijven uitstellen.

"Er is niets ondergronds aan mijn staatsgreep. Ik creëer geen terroristische cellen, zoals de CCC destijds. Ik wil dit landje gewoon praktisch veranderen als voorbeeld voor andere landen. Ja, ik ben trots als de Belgen voetbalmatchen winnen of als de tennismeisjes winnen. Maar we hebben geen identiteit."

Als Bucquoy tijdens zijn staatsgreep om het leven zou komen, heeft hij zijn welverdiende mooie kleine 'retrospectieve' nu toch al gekregen, in het Brusselse cultureel centrum De Rijkeklaren. Een week lang is hij het onderwerp van debatten, kun je zijn films zien en worden zijn stripverhalen, affiches, doeken en roemruchte onderbroeken geëxposeerd. Zelfs familiekiekjes uit het Bucquoy-archief ontbreken niet. Alles druipend van zijn typische spot, zoals de ingekaderde keukenhanddoeken vol vlekken uit het Museum van de Friet, met de veelzeggende titel Olie op doek.

Op welk wapenfeit is hij nu echt apetrots? "Op niets... Ik heb vijf kinderen bij drie vrouwen. Zonder een ideale vader te zijn geweest, verre van zelfs, heb ik hen kritisch inzicht meegegeven. Ik heb hen geleerd om hun eigen leven te leiden. Ze waren trouwens allemaal op de opening van deze tentoonstelling, hun moeders niet. Tja, als ik terugdenk aan de jaren dat ik met hen ging voetballen..."

Op de vraag of hij nu echt gevaarlijk is, explodeert Bucquoy welhaast. Verbaal, welteverstaan. "Ik gevaarlijk? De gekken die aan de macht zijn, die zijn pas gevaarlijk. Een leger van een paar honderdduizend man naar Irak sturen en het land bombarderen, is dat misschien normaal?" Anderzijds kun je niet ontkennen dat een Bin Laden 'het gevaar' van iemand die tegen heilige huisjes schopt enigszins relativeert. "Jaaa, straks krijg ik misschien nog de Leopoldsorde."

"Lach maar, door 'mijn werk', mijn afbeeldingen van blote mannen - mezelf dus (lacht) - en zo, zijn de grenzen van het welvoeglijke toch wel wat opgeschoven. Nu zie je zelfs in tijdschriften als Humo al eens een blote man. Vroeger was dat ondenkbaar. Het geschreven woord is vrijer geworden, aan kranten durven ze niet te raken. Maar tv, ohlala! Dat wordt pas echt gecontroleerd. Neem nu een populair programma als De laatste show. Dat is toch echt een vriendenclubje, mensen die elkaar voortdurend op de schouder kloppen en met elkaars grappen zitten te lachen. Buitenstaanders komen daar nu niet meer aan te pas. En ik zeker niet. Uytterhoeven durft mij niet uitnodigen, zeker weten."

Nieuwe films moeten we van de maker van La vie sexuelle des Belges en Camping Cosmos niet meer verwachten. Op de broodnodige subsidies voor nieuwe projecten hoeft hij immers niet te rekenen. Voor zijn film Friday Fishday werd hij zonder één cent frank subsidiegeld het bos ingestuurd, omdat de film pornografisch zou zijn. "De filmwereld? Collega's die elkaar op een achterbakse manier een mes in de rug ploffen, zoals tijdens de oorlog. En filmintendant Cas Vander Taelen moet na mijn staatsgreep onmiddellijk naar Albanië gestuurd worden. Daar wil ik een prioriteit van maken." (lacht zeer luidruchtig)

Een verfilming van een Brusselmans-roman, waar we al tien jaar op wachten, is dus uitgesloten. Heel misschien komt er toch nog één film: zodra (of als) Spielberg met zijn allang aangekondigde Kuifje-verfilming begint, wil Bucquoy ook een Kuifje-film draaien. Het scenario daarvan zal niet te veel problemen opleveren. "Kuifje vlucht na de Tweede Wereldoorlog aanvankelijk naar Spanje, maar omdat hij Franco ziet verslappen verhuist hij vrij snel naar Belgisch Kongo, waar hij in een grote villa gaat wonen. Vrij snel verlangt de jonge reporter terug naar België. Het zal dan ook een film over nostalgie worden. De soundtrack zal samengesteld worden uit platen van Adamo, Sandra Kim... Mooi verhaal, hé?"

Ondertussen, meer bepaald vanaf volgende week, schrijft Bucquoy in C4, een blad voor Luikse werklozen, "een kroniek van een aangekondigde staatsgreep". En ondanks alle subsidie-ellende komt er ook verheugend nieuws van het Bucquoy-front. Zo wil de Franse uitgeverij Glénat stripverhalen van hem heruitgeven en worden zijn films binnen afzienbare tijd wellicht op dvd uitgebracht. De eerste in de rij is uiteraard La vie sexuelle des Belges (1994). Eind goed, al goed, dus? "Stel het niet te rooskleurig voor, zeker niet. Ik moet wel van het OCMW leven. En dat is niet aanmoedigend voor jonge mensen die mijn voorbeeld zouden willen volgen."

La vie est Belge, tot en met donderdag in CC De Rijkeklaren, Rijkeklarenstraat 24, 1000 Brussel. Expo van 16 tot 20 uur, films beginnen om 20.30 uur, zondag om 15 uur. Info: 02/548.25.80. www.lesrichesclaires.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234