Woensdag 26/01/2022

OpinieLore Baeten

Beste Wouter Beke, het welzijnsveld is vandaag een lappendeken

Lore Baeten. Beeld Wouter Van Vooren
Lore Baeten.Beeld Wouter Van Vooren

Lore Baeten is gemeenteraadslid in Sint-Niklaas en actief bij Jong CD&V.

Lore Baeten

Beste Wouter Beke,

De Vlaamse regering start bergop: zonder ingrepen gaan we naar een begrotingstekort van 600 miljoen euro. Een moeilijke opgave waarbij elke minister in zijn domein op zoek moet gaan naar gezonde begrotingen en dus zal moeten besparen om dit tekort weg te werken. Voor het departement Welzijn zullen onder meer Sensoa en het Vlaams Instituut Gezond Leven die besparingen voelen. Zij zullen, grotendeels op de structurele middelen, vanaf 1 januari moeten bezuinigen. Dat blijft ook zo op het vlak van suïcidepreventie, waar de Zelfmoordlijn dan wel gespaard blijft, maar het overkoepelende centrum voor een besparingsoperatie staat.

Die bezuinigingen zijn er niet omdat Welzijn in deze Vlaamse regering geen prioriteit meer zou zijn, maar omdat er in een veranderende samenleving ook ruimte moet zijn voor nieuw beleid. Zo wordt er in deze beweging binnen preventie dan wel 2,3 miljoen euro bespaard, er wordt ook 9,5 miljoen geïnvesteerd, of vier keer zoveel. En wordt er bezuinigd op structuren, maar niet op de rechtstreekse steun aan wie het moeilijk heeft. De budgetten voor het Groeipakket of gezinszorg blijven stijgen, om te garanderen dat personen met een beperking, de jeugdhulp en kinderopvang ondersteund blijven.

Het huidige beleid vraagt dan wel een inspanning, maar vooral om nieuwe investeringen mogelijk te kunnen maken. Minister Beke kiest ervoor om te besparen op ondersteunende functies, zodat de werking op termijn zo veel mogelijk gevrijwaard kan worden en er investeringen mogelijk zijn binnen nieuwe en noodzakelijke ondersteuningsvragen.

Maar toch. Minister Beke, u wordt waarschijnlijk overstelpt met verontwaardiging, teleurstelling, boze opinies en mails. En ik begrijp die verontwaardiging in de sector. Dag in, dag uit smijten heel wat jeugd- en sociale werkers, vrijwilligers en specialisten zich voor het welbevinden en welzijn van hun mensen. Specifieke budgetten in je eigen veld – waar je met veel passie werkt – zien verminderen, dat kan niet anders dan pijn doen. Niet alles draait goed in onze Vlaamse welzijnssector.

Voor mij zijn de vele reacties een teken: er is een kanarie aan het sterven in de koolmijn. Het welzijnsveld is vandaag een lappendeken en dat hele deken heeft een oplapbeurt nodig. Vandaag werkt iedereen nog op zijn eigen terrein en roeit met de riemen die hij heeft. Die specifieke besparingen komen dan ook hard aan, maar er is nood aan meer dan enkel beter beleid.

Er is nood aan meer cohesie, aan een betere samenwerking tussen de verschillende sectoren. Er is nood aan een uitgebreide sociale kaart die hulpzoekenden helpt hun weg te vinden. Er is nood aan uitwisseling van expertise tussen centra, aan betere eerstelijnsopvang, aan heel wat preventie, aan het verlichten van de administratiedruk, aan bijkomende investeringen in zorg, aan extra budgetten voor mensen met een handicap...

Dat de sector boos is en op straat komt, gaat over meer dan enkel besparingen. Zij zien hoe er elke dag drie mensen in Vlaanderen sterven na zelfdoding, hoe het aantal soa’s bij studenten en jongeren oploopt, hoe de nood aan kankerscreening toeneemt, hoe het aantal hulpvragen bij de CAW’s maar niet daalt, hoeveel jongeren worstelen met psychische problemen en hoeveel mensen er wachten op een of andere lijst.

Je moet de kanarie niet reanimeren en nadien terug de mijn in sturen, maar wel de mijn ontgiften. De talrijke mensen die nood hebben aan zorg zijn het teken dat er nood is aan nieuw beleid. Ga dus het veld in en luister naar de kreten die mensen nu slaken. Want in die sector leeft veel meer dan de kreten die u vandaag hoort na het nieuws over de besparingen. Nu aan de bestaande structuren geraakt zal worden, is het misschien wel het moment om die vaak logge structuren te herbekijken. Maar doe dat in overleg met de sector en luister naar hun bekommernissen. Neem er de tijd voor en bekijk samen wat er anders en beter kan.

Beste minister, ik heb er vertrouwen in dat u de opinies en open brieven ziet als een signaal. Een signaal om de welzijnsminister te zijn die Vlaanderen vandaag nodig heeft: iemand die de sector verbindt en die geen enkele kwetsbare mens in de kou laat staan. Iemand voor wie elke mens telt en bij wie mensen in nood het niet zelf moeten oplossen.

En stop de vele kanaries die je vandaag hoort niet achter tralies, maar laat u door hen leiden om te weten wat er speelt in die mijn.

Met vriendelijke groeten,
Lore Baeten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234