Donderdag 01/10/2020

Beste vrienden

Wie in Vlaanderen nog niet beroemd is, zou het in ieder geval dolgraag willen zijn. Over deze collectieve roemzucht wordt wel eens neerbuigend gedaan, haast altijd door beroemdheden trouwens. Geflankeerd door ex-partner en kersverse beminde, op de arm hun nieuwste liefdesbaby die van een glaasje champagne nipt, plegen zij zich - liefst op de voorpagina - af te vragen waarom in godsnaam zo veel mensen koste wat het kost bekendheid willen verwerven. Stomme vraag. Het antwoord erop is immers eenvoudig: om te kunnen meedoen, uiteraard, aan Beste vrienden.

Beste vrienden is een erg leerrijk programma, in die mate zelfs dat het doet denken aan de vroegere Schooltelevisie. Waarschijnlijk het belangrijkste wat je ervan kunt leren, is dat de beste vriend van een bv zonder uitzondering een bv is, en dat je moeder dus gelijk had toen ze jou vroeger inpeperde dat 'carrière' en 'connecties' niet toevallig met dezelfde letter beginnen. Eveneens leerrijk is de vaststelling dat bv's weliswaar voortdurend hard aan het netwerken zijn, maar als puntje bij paaltje komt toch altijd wel de tijd vinden er eens een paar dagen op uit te trekken. Op wat? Nou, op andermans kosten.

En dan heb je natuurlijk nog de veelvoudige weetjes waarmee het programma royaal gelardeerd is. Zo weet ik ondertussen niet alleen dat Cyprus 'in de eerste plaats een mooi eiland' is, 'ideaal gelegen' bovendien, met het hele jaar door 'zachte temperaturen', maar ook wat dat griezelig moeilijke woord 'anagram' nu juist wilt zeggen: 'Een anagram heb je als je met de letters van een woord een ander woord kunt vormen.'

Beste vrienden van elkaar, zo stak ik vorige maandag ook nog op, waren Paul D'Hoore en André Vermeulen. D'Hoore kent u als de befaamde beursspecialist die zichzelf ook niet gemaakt heeft, en Vermeulen is de man die alles afweet van de buitenlandse politiek, waartoe, zoals bekend, ook het Eurosongfestival kan worden gerekend. Hun tegenstanders waren Karen van K3 en Tania Kloek, actrice in onder meer Spring en dus gewend om op haar wenken te worden bediend. Was nog niet goed en wel het vliegtuig uit of begon al te mekkeren over honger en dorst, en of daar 'in enige mate aan tegemoet kon worden gekomen'. De plechtstatige taal die zij zodoende gebruikte moest ironie suggereren, en inderdaad was het dolle pret daar op de achterbank van die taxi. Tania en Karen, het soort van mensen die het leven continu als een buitenkansje ervaren, trapten lol dat horen en zien je verging en bevielen krijsend van de ene grap na de andere, maar hun humor bleek aan mij niet besteed. Misschien ging ze mij doodgewoon boven de pet. Misschien, dacht ik plots bang, ben ik wel beredom, wat een anagram van 'beroemd' is. Later echter vertelden zij dat hun vriendschap voornamelijk gebaseerd was op hun beider bereidheid om altijd met elkaars grappen te lachen, ook als er niets te lachen viel. Ik slaakte een zucht van opluchting. Zeg, was me dat even spannend geweest.

Ook voor de rest was de spanning trouwens te snijden. Op een bepaald moment viel Paul zijn goeie gabber André om de hals, en wel op een manier alsof hij een vuile luier omhelsde. Daarna fietsten zij samen een vrij steile berg op. Wist u dat men in Cyprus links rijdt? Jaja. Naarmate de vakantie vorderde, kwam Paul alsmaar losser. Hij kuste een hostess op de wang, vluchtte vervolgens snel uit haar buurt en dreigde ten slotte op veilige afstand: "Ik zie je na het programma." Het meisje kon zichtbaar niet wachten, en ik eigenlijk ook niet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234