Donderdag 24/09/2020

'Beste Vlaamse cultuurprogramma ooit' en andere (lovende) reacties

Vrijdagavond kwam Lux XL voor het eerst op het Canvasscherm. Acteur Tom Van Dyck was Luc Janssens eerste gast en had het honderduit over zijn culturele passies, van Louis Paul Boon tot op het water dansende futen. Heeft Vlaanderen na de passage van het terecht verguisde De leeuw in Vlaanderen eindelijk een goed cultuurprogramma? 'Ja', zeggen vijf cultuurkenners al dan niet volmondig.

Door Sarah Theerlynck

Christophe Vekeman

Schrijver en columnist

'Wie zou niet uitgenodigd willen worden?'

"Ik kan alleen maar laaiend enthousiast zijn. Het is in de eerste plaats een goed idee om een programma te organiseren rond één centrale gast. Zo kunnen verschillende kunsttakken samenkomen zonder dat het iets geforceerds heeft, omdat ze net aan die ene persoon verbonden zijn. Dat is meteen ook de grote kracht van het programma: het is meer dan een cultuurprogramma, je leert ook een mens kennen.

"Lux XL heeft niets vrijblijvends en straalt een grote geestdrift uit. Het is eerlijk en oprecht en zoveel beter dan de veredelde reclamespots die cultuurprogramma's soms zijn. Het houdt het midden tussen Zomergasten en Het beste moet nog komen op Radio 1, maar gaat breder. Er wordt al eens een boek uit de kast genomen. Ik vind het ook leuk dat Janssen met zijn gast telkens van ruimte naar ruimte gaat. Zo krijgt het idee dat cultuur een huis met vele kamers is letterlijk vorm.

"Janssen heeft me trouwens aangenaam verrast. Hiervoor associeerde ik hem toch vooral met ketelmuziek. Nu weet ik dat hij alert, maar toch rustig, zelfverzekerd, maar toch niet opdringerig is. Kortom: wie zou niet in Lux XL willen uitgenodigd worden?"

Patrick De Witte

Televisiemaker

'Een beknopte versie van 'Zomergasten''

"Ik zal wel niet de enige zijn die bij het kijken naar Lux XL spontaan dacht: 'Ah, het is juist. Zomergasten is binnenkort weer op televisie.' Hoe je het ook draait of keert, het is er een beknopte versie van. Toch heeft het programma zeker zijn verdiensten en is het alvast een stuk beter dan de vorige inspanning van onze openbare omroep (De leeuw in Vlaanderen, ST).

"Lux XL heeft stijl. Ze doen hun best om het allemaal zo mooi en zo hedendaags mogelijk te brengen en dat kan ik alleen maar appreciëren. Wellicht zullen er mensen zijn die dit geen cultuur- maar een interviewprogramma vinden, maar anderen zullen dat net veel leuker vinden dan gewoon een televisionele cultuurkalender.

"De keuze voor Luc Janssen als presentator was een slimme zet. Ook al draagt het programma zo'n beetje zijn naam, hij gedraagt zich niet als de belangrijkste persoon en stelt zich erg bescheiden op. Alles staat of valt natuurlijk met de centrale gast. Daarom zou ik Lux XL wel eens willen zien als er iemand uitgenodigd is die ik totaal niet ken en niet iemand als Tom Van Dyck, die ik sowieso al een toffe peer vind. Als ik dan blijf kijken, zit het goed."

Stefaan De Ruyck

Directeur van het kunstencentrum Vooruit

'Het VPRO- gevoel in Vlaanderen'

"Na de eerste aflevering van Lux XL gezien te hebben, wil ik verder kijken. Dat is op zich al een heel goed teken. Het is ook gewoon een erg goed programma. Dat heeft met presentator Luc Janssen te maken. Hij laat zijn gasten spreken, wat we op de Vlaamse televisie te weinig gewend zijn. Het zit hem ook in de vormgeving. Een cultuurprogramma, élk programma eigenlijk, moet aangenaam zijn om naar te kijken en dat hebben de makers heel goed begrepen.

Op geen enkel moment is Lux XL saai. Nooit denk je: 'Wat zit ik hier naar twee mannen in een zetel te kijken?' Jos Van den Bergh, de man die het programma bedacht heeft, heeft ook voor de VPRO gewerkt en dat merk je. Eindelijk kennen we het VPRO-gevoel in Vlaanderen.

"Janssen wandelt met zijn gast ook van de ene ruimte naar de andere en dat brengt vaart in het programma. Ik ben blij dat Lux XL wat dieper durft te graven. Dat de cultuuragenda niet gevolgd wordt, vind ik geen enkel probleem. Er zijn zoveel andere manieren om te ontdekken welk cultureel evenement waar plaatsvindt. Nee, Lux XL draagt alle elementen in zich om uit te groeien tot een uitstekend cultuurprogramma."

Kurt Van Eeghem

Radiofiguur

'Waar blijft dat cultuurmagazine?'

"Lux XL is een mooi en een goed programma. Het is professioneel vormgegeven. Die Brusselse loft is een prachtige setting. Luc Janssen is een uitstekend presentator. Ook al hanteert hij dan een vreemd soort Nederlands, hij is oprecht geïnteresseerd in zijn gast. Maar het is geen cultuurprogramma. En ik blijf vinden dat onze openbare omroep ook daar een taak te vervullen heeft. Er is nog altijd een gat dat gevuld moet worden.

"Ik wil Ivo Van Hove horen uitleggen waarom hij Der Ring des Nibelungen van Wagner regisseert. Ik wil op de hoogte zijn van wat er allemaal reilt en zeilt in het culturele wereldje en wil meer weten over de nieuwe boeken, theaterstukken, cd's. "Lux XL is gewoon een uitstekend interviewprogramma. Ik ben een kijker en zal er ook een blijven.

"Toch zie ik twee gevaren. Er mag best wat langer over één onderwerp gepraat worden. Het flitst nog te veel van het ene naar het andere item. Bovendien kan een programma als dit incestueus worden. Wat als iedereen elkaar complimentjes begint te geven? Het is niet de bedoeling dat Wim Vandekeybus zich een grote fan van Tom Van Dyck verklaart alleen maar omdat dat omgekeerd ook al is gebeurd."

Dorian van der Brempt

Directeur van het Vlaams-Nederlands huis deBuren

'Alles zit juist'

"Dit is de eerste keer dat de openbare omroep een cultuurprogramma maakt dat zo juist is. Op de VRT hebben ze altijd de mond vol van publieksverbreding en drempelverlaging. Wel, ze zijn daar in geslaagd zonder hun broek af te steken. Lux XL gaat niet over kunst, maar over het genieten van kunst en dat maakt het zo mooi en prikkelend. Een lastige Kempenaar die vrijuit vertelt over wat hem boeit en roert, meer moet dat soms niet zijn.

"Tegelijk ís het meer. De setting bijvoorbeeld is perfect. Een loft is toch de fermette van de culturo? Er zit ook een grote goesting in dit programma, wat het erg Vlaams maakt.

"Bovendien heb ik zelden zo'n elegante en genereuze presentator aan het werk gezien als Luc Janssen. De meeste tv-persoonlijkheden hebben geen last van een minderwaardigheidscomplex, wat we ook geweten zullen hebben. Janssen is een hele verademing. Hij is goed op weg de Bernard Pivot (legendarische Franse presentator van het literair programma Apostrophes, ST) van de Vlaamse televisie te worden. Ik denk, en ik wik mijn woorden, dat dit het beste cultuurprogramma is dat Vlaanderen ooit heeft gekend."

n Een Brusselse loft dient als setting van het programma.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234