Maandag 25/01/2021

Open brief

Beste studenten, zeg nee tegen de doop!

Beeld bob van mol

In Nederland liep een studentendoop vorige week zwaar uit de hand. De hoogste tijd om definitief te kappen met dat barbaarse gebruik, vindt onze – ongedoopte – redacteur.

Beste studenten,

Print dit artikel straks uit, lijst het in en hang het boven uw bed. Ik ga u hier een goede raad geven waar u de rest van uw leven plezier aan zult beleven. Als u die raad opvolgt, zult u voortaan sterker in uw schoenen staan, niet meer zo snel op uw kop laten zitten, en altijd en overal onbevreesd voor uw eigen mening opkomen. Geef toe: niet slecht in ruil voor het aandachtig doornemen en naleven van één stukje in de krant.

Joël De Ceulaer.Beeld Karel Duerinckx

Als u vorig jaar ook al student was, mag u nu stoppen met lezen. Mijn advies is bestemd voor de nieuwelingen, die vandaag voor het eerst hun campus betreden, en het luidt als volgt: laat u zeker niet dopen, doe niet mee aan die flauwekul! Dat studenten anno 2016 nog altijd zo’n inwijdingsritueel moeten ondergaan, is eigenlijk te gek voor woorden. Het is belachelijk, vernederend, bepaald onhygiënisch – en nog gevaarlijk op de koop toe.

Seks en cocaïne

In Nederland, waar zo’n doop een ontgroening heet, liep het vorige week nog eens zwaar uit de hand. Bij de inwijding in studentenclub Vindicat werd een jongen door zes oudere leden zo hard op z’n hoofd geslagen dat hij met een hersenoedeem naar het ziekenhuis moest. Van de meisjes was een zogenaamde bangalijst opgesteld, met bij elke naam wat duiding – geil wijf, heet hert – en de weinig stichtende boodschap, die ook grammaticaal nogal rammelt: “Moge de gore wijven met hun kut over een kanon worden getrokken.”

De affaire beroert in Nederland de gemoederen tot op het hoogste politieke niveau. Vice-premier Lodewijk Asscher vindt het naar eigen zeggen “raar” dat die “bizarre taferelen” vandaag nog altijd plaatsvinden. En Sybrand Buma, leider van de christendemocratische oppositie, heeft zich als oud Vindicat-lid formeel gedistantieerd van zulke praktijken. Bij Vindicat houdt het overigens niet op bij mishandeling en vernedering: wie daarover uit de biecht klapt, verbindt zich ertoe een boete van 25.000 euro te betalen.

Beeld bob van mol

Het is niet de eerste keer dat een studentikoos inwijdingsritueel slachtoffers maakt of de fatsoensgrenzen overschrijdt. In het Verenigd Koninkrijk stierven al studenten omdat ze te veel alcohol hadden moeten drinken, of van uitputting. In de Verenigde Staten moeten studenten weleens kiezen tussen cocaïne snuiven of een seksspeeltje in de anus. Ook bij ons worden de grenzen van gezondheid en fatsoen vaak genoeg afgetast, als jongeren toiletwater moeten drinken, bijvoorbeeld, of letterlijk als pispaal moeten fungeren, of urenlang met een stierenpenis in de mond moeten rondlopen – de lijst met voorbeelden is schier eindeloos. De meeste studentensteden hebben tegenwoordig een doopcharter, met een aantal basisafspraken qua veiligheid en menselijke waardigheid. Dat lijkt vooruitgang – met de klemtoon op: lijkt.

Nooit meer alleen

De verleiding is groot om alleen de excessen te veroordelen. Om begrip te hebben voor de initiatieritus op zich, om zo’n doop zelfs amusant te vinden, zolang maar niemand halfdood wordt geslagen of verkracht. Misschien denkt u, beste eerstejaarsstudent, dat eigenlijk ook. Misschien laat u zich deze week toch maar dopen onder het motto: ach, het is zo voorbij en het is maar om te lachen. Misschien bijt u nu even op de tanden en denkt u alvast aan volgend jaar, want dan is het namelijk úw beurt om schachten te temmen en in te smeren met een cocktail van mosterd, ketchup en braaksel, dan is het uw beurt om uw stiekeme machtswellust eens te botvieren op de nieuwelingen.

Of misschien gelooft u wat de voorstanders van studentendopen altijd maar weer blijven verkondigen: dat zo’n ervaring een sterke band schept. Elke eerstejaars is aanvankelijk toch een beetje eenzaam en verdwaald, maar na die doop hoort hij of zij er eindelijk bij. Vergelijk het met wat vrijmetselaars na hun inwijding te horen krijgen: “Voortaan zijt gij nooit meer alleen.” En dat zal zeker waar zijn: samen vernederd en uitscholden worden, allemaal de voetzolen van de schachtentemmers moeten likken, rotte eieren eten, elkaar met uitwerpselen bekogelen en je broek moeten afsteken voor een brulaap die toevallig een jaartje hoger zit dan jij – mja, dat schept ongetwijfeld een band.

De vraag is: wilt u dat wel, op die manier een band scheppen? Zou het niet beter zijn als u dit jaar pertinent weigerde om die flauwekul te ondergaan? Zou het niet prachtig zijn als u het tijdperk van de holbewoner definitief durft af te stuiten, als de eerste generatie die de kuddegeest doorbreekt? Zelfs al bent u dit jaar in de minderheid: elke student die weigert om gedoopt te worden, draagt bij aan de vooruitgang van de menselijke soort.

De elite van morgen

Denk even mee na. Wat zou u tijdens zo’n doop precies leren? Welke waarden zouden u worden bijgebracht? Blinde gehoorzaamheid. Ontmenselijking. Groepsdenken. Bruut gezag. Ongepaste minderwaardigheid. Alles, kortom, wat haaks staat op de beginselen van een moderne, verlichte rechtsstaat anno 2016.

Daarom dus dit advies: verzamel al uw zelfrespect en zeg nee tegen de doop. Stuur die lui van het praesidium wandelen, wijs de schachtentemmers de deur. Als u daarin slaagt, zal de samenleving daar later wel bij varen. U bent immers de elite van morgen. En als u nu nee durft te zeggen tegen misplaatste autoriteit, dan zult u dat later ook kunnen. Dan zult u nee kunnen zeggen tegen de partijvoorzitter als hij wil dat u een foute energiedeal met de Chinezen goedkeurt. Dan zult u nee kunnen zeggen tegen fraude als iemand u op het foute pad dreigt te brengen. Dan zult u nee kunnen zeggen tegen de meute als iemand gepest wordt of verdacht wordt gemaakt. Dan zult u nee kunnen zeggen tegen de bankdirecteur als hij wil dat u de klanten rommelkredieten aansmeert. Enzovoorts, enzoverder. Enfin, de beschaving zal u dankbaar zijn.

Sterkte en succes!

Lees ook: #doopisdope of groot gelijk: studenten reageren op open brief over dopen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234