Zaterdag 19/09/2020

opinie

Beste Pano-redactie, waarom moeten moslims altijd op deze manier worden neergezet?

Beelden uit de Pano-uitzending.Beeld © VRT

Selahattin Koçak is verantwoordelijke Diversiteit & Communicatie van de Koninklijke Vlaamse Voetbalbond (KVV).

Wat tijdens Het Journaal werd aangekondigd als spraakmakend en nieuw, bleek achteraf nogal clichébevestigend en behoorlijk teleurstellend. Ik heb het over Pano, de opvolger van Panorama op Eén. Misschien is het inkorten van de naam een teken aan de wand, want wie al jaren met beide voeten in de sociaal-culturele-wereld staat en weet hoe complex het aanpakken van samenlevingsproblemen is, zal waarschijnlijk een paar keer gevloekt hebben.

Want ja, ik zit met gemengde gevoelens na de éérste aflevering van het nieuwe duidingsprogramma. Uiteraard is deze aanpak beter dan de stigmatiserende titels die VTM en Humo eerder deze week op ons hebben losgelaten. Maar het éérste wat in mij opkwam tijdens de uitzending was de vraag: waarom moeten moslims altijd op deze manier worden neergezet? Ik ben (nog) geen wetenschapper maar weet vanuit werkervaring wél dat als je groepen een naam geeft, het gevaar bestaat dat je bij de ander altijd het meest extreme beeld van die "groep" oproept. Waarom moeten moslims steevast afgebeeld worden als man-met-baard én vrouw met hoofddoek? Dat Adil en Rachida zich moesten verkleden en hun namen veranderen in Mohammed en Karima, zegt toch genoeg?

Selahattin Koçak.

Snappen de programmakers niet dat dit juist cliché-versterkend werkt? Dit is écht niet representatief voor "moslims in/van België". Ik daag je uit, breng mij tien moslims in dergelijke klederdracht en ik breng u honderd hipstermoslims. Breng me twintig moslims met Marokkaans gebak onder de arm en die thee serveren en ik breng je er duizend die een bloemetje meehebben en cava serveren op hun openingsreceptie.

Kort door de bocht zou ik me kunnen afvragen dat de honderden familie-leden en vrienden ik ken, eigenlijk geen 'échte' moslim zijn?

Moslims op deze manier portretteren is de diversiteit binnen de moslimgemeenschap schromelijk tekort doen. En ik heb het echt niet over de Marokkaans-Turkse tegenstellingen of Antwerpse versus Limburgse. Komaan, dit was een karikatuur van de moslim zoals de modale Vlaming die meer dan 20 jaar in zijn hoofd heeft. Een beetje zoals het resultaat bij kinderen als je hen vraagt om een koe te tekenen. Naar het schijnt tekent de modale kleuter een paarse koe omdat ze koeien enkel (zouden) kennen vanop de Milka-verpakking. Beeld je in dat ik de Familie Flodder zou introduceren op Taksim in Istanboel: zou die representatief zijn voor alle Nederlanders? Hetzelfde gaat op voor de Tremelonaars die in beeld werden gebracht, wat ouder en angstig: ook dat is een cliché. Google gewoon op moslim of racist en we krijgen krak dezelfde beelden.

Problemen worden uitvergroot

De islam-enquête in Humo en Pano op Eén hebben gemeen dat kleine problemen worden uitvergroot en daardoor groter worden dan ze zijn. Bart Eeckhout schreef al dat het allang niet meer gaat over politiek correct denken en ja het deksel van de sociale riolering is sinds lang zoek, maar er zijn tientallen voorbeelden waar het elke dag goed gaat met ons "samen-leven". Simpel, eerlijk goed. Ik geloof echt niet dat op deze manier de cohesie, het lijm van onze samenleving sterker zal worden. Integendeel, nog meer wij, nog meer zij. Voor de allerlaatste keer, mijn afkomst kan Turks zijn, maar mijn toekomst is Belgisch. Is dat nu zo moeilijk?

Ik weet dat ik overdrijf, maar dat deed men in Pano gisteren verschillende keren. Aan de uitzending hield ik dit gevoel over: als iemand die er vanaf het begin bij was, kan ik stellen dat op meer dan 30 jaar integratie-werk, de spelers veranderen, maar het spel hetzelfde blijft. De namen van de spelers veranderen maar het spel blijft hetzelfde. De ene keer is het Günter Wallraffs Ik (Ali), de andere keer een studente van 20 die op tv moet opboksen tegen een doorwinterde hoofdredacteur. De ene keer gaat het over de uitzending van Panorama in 1992 over de Seefhoek, de andere keer over Tremelo in 2016.

Goed van de VRT en Pano dat ze deze aanpak verkiezen boven die van Humo, maar de clichés van 'wij' en 'zij' blijven pal overeind. Behalve de ultra's aan weerszijden heeft niemand een klein of groot tv-orgasme gekregen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234