Maandag 19/04/2021

Standpunt

Beste ouder die twijfelt over vaccinatie, we begrijpen u

Sara Vandekerckhove en Femke Van Garderen zijn journalisten bij De Morgen. Zij schreven de onderzoeksreeks ‘Vaccintwijfel’.

Beste twijfelende ouder,

We begrijpen u. Gaat het over vaccins, dan lijkt het alsof er maar twee soorten mensen bestaan: de pro- en de antivaxers. Mensen die met een brede glimlach zichzelf of hun kind laten prikken versus mensen die hysterisch verkondigen dat het puur vergif is.

De realiteit is helemaal niet zo extreem. De kern van het debat zit niet in de twee uitersten, maar in die brede groep van mensen daartussen. Mannen en vrouwen die grote of kleine twijfels hebben. Die aarzelen. Zoeken. Uitstellen.

We moeten toegeven dat we vroeger, voor onze onderzoeksreeks, die twijfelaars zonder veel nadenken in de hoek van de antivax stopten. ‘Doe niet onnozel’, dachten we geïrriteerd. ‘Doe nu gewoon wat nodig is.’

Vandaag beseffen we: die twijfelaars hebben best wel wat dingen gemeen met ons. Ze zijn oprecht bezorgd over het welzijn van hun kinderen, ze zoeken voortdurend naar wat het beste voor hen is en ze weigeren blindelings de rest te volgen. Natuurlijk laten ze zich zomaar niet sturen. Dat doen wij ook niet.

Lees ook:

Wat is een vaccin en hoe werkt het juist? Deze vragen en nog veel meer krijgen een antwoord in het ABC van de vaccinatie.

Deze ouders twijfelen over vaccinatie:Mochten mijn kinderen iets oplopen, ik zou me heel erg verantwoordelijk voelen.’

Crisisplan vaccintwijfel in de maak: experts waarschuwen dat aantal gevaccineerden plots kan kelderen.

Beste twijfelende ouder,

We vinden de vragen die u stelt over vaccins terecht. Herkenbaar zelfs. Maar we vragen ons oprecht af of u de antwoorden op de juiste plek zoekt.

Een symposium waar homeopaten en complotdenkers decennia aan sterk gefundeerde onderzoeken onderuithalen met sappige quotes, halve waarheden en angstaanjagende beelden lijkt ons in elk geval niet die juiste plek. Hetzelfde geldt voor online opvoedingsfora, waar ouders op elkaar inpraten met anekdotes, levenservaringen en buikgevoelens. Daar verliest u ons.

Wij hebben na gezonde twijfel onze kinderen laten vaccineren. Omdat we vertrouwen in de wetenschap die miljoenen mensen wereldwijd gezond houdt of heeft genezen. Omdat we zelf zien hoe dankzij diezelfde wetenschap een ziekte zoals de pokken, en bijna ook polio, is uitgeroeid. Omdat we menen dat de beperkte risico’s niet opwegen tegen de onmiskenbare voordelen. Omdat we met vaccinaties niet enkel onze kinderen, maar ook die van onze buren, familie en vrienden beschermen.

Onze irritatie is tijdens het maken van deze reeks veranderd in bezorgdheid. Net omdat we merken dat diegenen die onze kritische vragen zouden moeten beantwoorden – artsen, verpleegkundigen, vroedvrouwen… – daar niet altijd toe in staat zijn. Door een gebrek aan tijd, inlevingsvermogen of kennis.

Zal deze onderzoeksreeks u wel van uw twijfel verlossen? Misschien wel, misschien niet. Ze zal u in de eerste plaats tonen hoeveel Vlamingen zich op dit moment wel laten vaccineren, hoeveel mensen er nonchalant mee omspringen en hoeveel zich effectief tot de pertinente weigeraars rekenen. En we zullen u tonen wat de gevolgen daarvan zijn.

We hopen dat u ook deze informatie zal lezen met een open en kritische geest, en dat die zal bijdragen aan een wijze keuze. Veel succes daarmee.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234