Zaterdag 15/05/2021

Uitkijkpost

Beste Naya, u bent wellicht het slachtoffer geworden van een laffe, xenofobe aanslag

Wolf Naya. Beeld Studio Caro
Wolf Naya.Beeld Studio Caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week

Beste Naya

De regio rond het Limburgse Leopoldsburg begint stilaan gelijkenissen te vertonen met de gevreesde Bermudadriehoek in de Noord-Atlantische Oceaan: steeds vaker komt het voor dat dingen er op onverklaarbare wijze in het niets lijken op te gaan. Zo was er deze week bijvoorbeeld de onrustbarende verdwijning van het zelfrespect van Wouter Beke, die zichzelf zomaar een ministerpostje in de schoot wierp. Nog zorgwekkender was het feit dat ook u en uw welpjes plotseling onverhoeds waren verzwonden. Maandenlang leefde Vlaanderen intens mee met u, uw echtgenoot Gust en de welpjes – en dan ineens, zo bleek deze week, was van u en de welpjes geen spoor meer te bekennen. Gust van zijn kant is nog altijd alive and kicking, maar ‘gedraagt zich alweer als een vrijgezel’ – zeggen de wolvenkenners, zonder veel respect voor uw gevoelens.

Wolf met pruimen

Even stonden wij voor een raadsel. Wat kon er toch gebeurd zijn? Had u het kraambed, ergens halverwege de maand mei, niet overleefd? Zeer onwaarschijnlijk, want Gust werd rond die periode regelmatig gesignaleerd terwijl hij voedsel voor u zocht en gedienstig naar het nest bracht – Gust is nu weer op vrouwenjacht, maar hij was de kwaadste niet. Wat was het dan wel? Hoe was het mogelijk dat een wolvin met welpjes plotseling van de aardbodem verdwenen leek? Betrof het hier een stunt van Bart De Pauw, die zijn tv-carrière nieuw leven gaat inblazen? Was het een complot van de loge? Of hadden Jeroen Meus en Sergio Herman u laten kidnappen en slachten, teneinde nog eens origineel uit de hoek te kunnen komen met een lekker gerechje – wolf met pruimen?

Allemaal erg onaannemelijk.

De werkelijkheid is keihard en onverbiddelijk. Uw verdwijning vond niet toevallig plaats terwijl de Vlaamse formatiegesprekken aan de gang waren. U bent – in uw hoedanigheid van nieuwkomer – wellicht het slachtoffer geworden van een laffe, xenofobe aanslag. De ideologische breuklijn is helder. Aan de ene kant zien we het opengrenzenbeleid van de vzw Welkom Wolf, die uw komst van meet af aan heeft toegejuicht als een verrijking van de biodiversiteit. In dit kamp overheerst de boodschap: een wolf meer of minder, wir schaffen das wel. Aan de andere kant staan de Vlaamse inboorlingen voor wie u, zoals de Bulgaarse metselaar en de Roemeense truckchauffeur, een oneerlijke concurrent uit Oost-Europa bent – een crimigrant, die van ons ecosysteem komt profiteren zonder eraan te hebben bijgedragen. Die schapen en reeën, zo luidt de redenering hier, zijn van óns.

Onverdoofde slacht

De verdenking, lieve Naya, rust nu op een bende jagers die aan het stropen is geslagen. Dat ook uw welpjes het leven lieten, beschouwen zij zeker als de verantwoordelijkheid van de ouders: ik weet niet hoeveel het er waren, maar we zullen twee van hen postuum alvast Mawda en Aylan noemen. Ik weet dat u als wolf – in tegenstelling tot wat uw nare sprookjesreputatie doet geloven – zelden of nooit mensen zult aanvallen. Daar hebben uw moordenaars misbruik van gemaakt.

Dat de jacht bij ons nog altijd is toegelaten, mag overigens een raadsel heten. Het is hier sinds kort bij wet verboden om dieren onverdoofd te slachten – voor joden en moslims, tenminste, want Vlaamse jagers mogen dat wel nog altijd. Zij hebben in het beste geval alleen zichzélf verdoofd, middels de inname van copieuze hoeveelheden alcohol tijdens de lunch die – zo stel ik mij voor – aan een jachtpartij voorafgaat. Het wild dat elk jaar tijdens het jachtseizoen wordt afgeknald, is aldus volkomen halal – wat mogelijkheden opent inzake onze handelsrelaties met Saudi-Arabië.

Er staat ondertussen 30.000 euro op het hoofd van de daders. Ik hoop dat de beste tip straks komt van een jong koppel met een even grote nesteldrang als u en Gust – het zou hen compenseren voor de in onze Vlaamse natie pas afgeschafte woonbonus.

In dat verband: het is onbegrijpelijk dat u in Vlaanderen niet warmer bent ontvangen. U bent tenslotte maar een relatieve nieuwkomer. Tot begin de negentiende eeuw, bij de stichting van België, behoorde u hier tot de fauna. De kans bestaat dat uw voorouders een brokje meepikten toen Jan Breydel het vlees leverde voor de Guldensporenslag. Ook bij menig ander Vlaams wapenfeit was de wolf vast in de buurt. U maakt, beste Naya, onlosmakelijk deel uit van de Vlaamse Canon. Ik mag hopen dat uw wedervaren ooit het voorwerp wordt van een stichtende kinderfilm, een tearjerker zonder nodeloze humor of spanning, in een regie van Jan Verheyen. Titel: Naya, zolang de wolf kan klauwen. De emotionele climax: Gust die thuiskomt met een schapenbout en een leeg nest aantreft.

Moord en terreur

Tussen haakjes: het lot van de arme schaapjes die u en de uwen al hebben verscheurd, schrappen we uit het scenario. Onze kindjes hoeven niet te vernemen dat de natuur geen harmonieuze plek is waar liefde en evenwicht heerst, maar een oord van moord, terreur en bloedvergieten. Het CD&V-partijbureau, maar dan met bomen en zo.

Levenloze groet

Joël De Ceulaer, senior writer

Joël De Ceulaer / © Eric de Mildt. All rights reserved Beeld Eric de Mildt
Joël De Ceulaer / © Eric de Mildt. All rights reservedBeeld Eric de Mildt
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234