Zondag 26/09/2021

Opinie

Beste N-VA-politici, we hebben jullie spelletje door

Marc Van Ranst. Beeld rv
Marc Van Ranst.Beeld rv

Marc Van Ranst is hoogleraar virologie aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) tweette “Wij zijn in crisismodus”, en gaf het bevel om slechts maximaal 50-60 nieuwe asielaanvragers per dag toe te laten in de lokalen van de Dienst Vreemdelingenzaken in plaats van de gebruikelijke 100-110 per dag.

Dinsdagvoormiddag werd een loket gesloten omdat een asielaanvrager baldadig reageerde op een loketbediende, en worden alleen vrouwen en gezinnen met kinderen tot de loketten toegelaten. Sinds vorige donderdag werden dus meer dan 100 asielzoekers letterlijk en figuurlijk wandelen gestuurd. Deze 100 mensen hebben geen recht op bad-bed-en-brood en moeten noodgedwongen overleven op straat. Dit is cynisch, want het is net Francken die over transmigranten altijd zegt “dat ze dan maar asiel moeten aanvragen, en dan krijgen ze bad-bed-en-brood.

Francken verantwoordt deze harde maatregel door te stellen dat de bezettingsgraad in de opvangplaatsen verzadigd is. Wat Francken er niet bij vertelt is dat hij zelf welbewust, en tegen alle waarschuwingen in, het netwerk aan opvangplaatsen sinds 2016 afgebouwd heeft tot onder wat noodzakelijk is. Dit is dus een crisis die met voorbedachten rade zelf door Francken gecreëerd en geënsceneerd werd. Een vraagje: vanaf hoeveel doodgevroren asielzoekers gaan we dit een probleem vinden. Eén? Vijf? Tien? Of trekken we er ons normen- en waardengewijs, de kerstsfeer indachtig, voortaan nougatbollen van aan?

Xenofobe sfeerschepperij

De asielzoekers die gedwongen worden om in Brussel te overleven gaan van het Maximiliaanpark naar het Noordstation, omdat het daar ’s nachts warmer is om te kunnen slapen. Dit geeft de N-VA-politici de gelegenheid om nog wat meer te klagen over de ‘overlast’ die deze mensen veroorzaken.

Vlaams Parlementslid Annick De Ridder (N-VA) vindt het “aberrant” dat aan de transmigranten “oogluikend” eten wordt gegeven op deze “aanzuigplek” of dat door vrijwilligers nachtopvang wordt georganiseerd. Via De Lijn speelt voogdijminister Ben Weyts (N-VA) ook zijn rolletje in de xenofobe sfeerschepperij, en hij laat De Lijn, zonder ruggespraak met het Brussels Gewest, de begin- en eindhalte van 30 buslijnen van het Noordstation verhuizen naar respectievelijk het Rogierplein en de zijkant van het station omwille van de vluchtelingen die de “veiligheid en hygiëne van de reizigers en chauffeurs in het gedrang brengen”. Op die manier hoopt N-VA dat zij de bevolking kan laten denken dat vluchtelingen vies en gevaarlijk zijn.

Als ware Vlaams-nationalistische Francis Ford Coppola’s regisseren de N-VA-politici hun eigen ‘N-VApocalypse Now’ met de vluchtelingen in de rol van de slechteriken en de N-VA’ers als de kruisvaarders van de verlichting. Zij zullen tussen nu en mei 2019 er alles aan doen om het migratiethema vierkant vooraan op de agenda te laten staan. Op die manier hopen ze een rookgordijn te kunnen optrekken om het lamentabele sociaaleconomische bilan achter te verstoppen. Echter, de rook is te dun, en het regeringsdebacle te dik.

Beste N-VA-politici, we hebben jullie spelletje door. Jullie zijn helemaal niet in crisismodus, jullie zijn, zoals eigenlijk altijd, in verkiezingsmodus.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234