Vrijdag 17/09/2021

UitkijkpostLorin Parys

Beste Lorin Parys, de debatfiches over de islam hadden u nog niet bereikt

null Beeld studio caro
Beeld studio caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week.

Beste Lorin Parys,

U weet dat evengoed, zelfs beter dan ik. Politici durven zo nu en dan al eens een vraag te ontwijken. Soms zijn ze zelfs leep genoeg om compleet naast de kwestie te antwoorden. Allemaal niet erg, dat hoort erbij. Maar in een extreem zeldzaam geval is het antwoord van een politicus in een interview zó doorzopen en vergezocht dat een taskforce onder leiding van Johan Vande Lanotte en Didier Reynders enkele maanden nodig zou hebben om te achterhalen wat het verband kan zijn tussen dat antwoord en de vraag die eraan voorafging. Zo’n bizar en buitenaards antwoord gaf u dinsdag in Terzake.

U was via straalverbinding te gast bij Kathleen Cools om uw ontstemming te uiten over een uitspraak van Dominiek Sneppe, pas verkozen Kamerlid voor Vlaams Belang. Zij had in een kranteninterview gezegd dat ze niets tegen holebi’s heeft, maar dat homohuwelijk en adoptie door holebi’s voor haar een brug te ver zijn. U vond haar visie achterhaald en problematisch, en wekte zo lichtjes de indruk – die door de pers gretig werd aangedikt – dat een eventuele samenwerking van uw partij, de N-VA, met Vlaams Belang hierdoor sterk bemoeilijkt, zo niet schier onmogelijk zou worden.

Hulde en hoed af

Laat ik eerst zeggen dat ik respect heb voor uw verontwaardiging, die u overigens erg charmant en met de glimlach wist te ventileren. Samen met uw echtgenoot voedt u drie kinderen op – twee pleegkinderen en één adoptiekind. Dat ontroert mij, want daarmee doet u veel goeds in deze wereld. Ik breng u hulde en doe mijn hoed voor u af.

Tegelijk moet het mij van het hart dat ik ook wel te doen had met mevrouw Sneppe, die na uw reactie het mikpunt werd van spot en hoongelach. Niet alleen de progressieve brigade kleineerde haar op sociale media, ook in eigen VB-rangen noemde men haar een ‘domme gans’. En dat verdiende zij niet. Ik ben een vurig voorstander van homohuwelijk en adoptie door holebi’s, maar bijna had ik de hashtag #jesuisdominieksneppe getweet – dat ik het niet heb gedaan, komt doordat ik de vogeltjesblog een tijd mijd. In een liberale democratie is het standpunt van mevrouw Sneppe perfect geoorloofd.

Dus als dát standpunt voor u, of voor wie dan ook, een reden zou zijn om niet langer een samenwerking met Vlaams Belang te willen overwegen, dan zouden de hersens van pure verbijstering uit mijn hoofd vallen. Laten we de zin voor proportie een beetje bewaren, alstublieft. Wie in 2019 het VB afwijst omdat een VB-verkozene tegen het homohuwelijk is, zou de knokploegen van Hitler misschien hebben afgewezen omdat hun hemden niet goed genoeg gestreken waren.

Elke dag naar de mis

Ik denk ook dat u dat weet. Maar u durft dat niet te zeggen. Of u mág het niet zeggen. Dat werd mij dinsdag duidelijk, tijdens dat interview met Kathleen Cools. Nadat ze met u de kwestie-Sneppe had afgehandeld, toonde ze een baggertweet van Filip Dewinter over de islam, met de hashtag #BanIslam. Wat u daarvan vond, wilde Cools weten.

En toen gebeurde het dus. Ineens begon u over iets compléét anders. Als Dewinter zou suggereren, antwoordde u, dat u geen kerststal meer mag zetten in het gemeentehuis en niet meer naar de mis mag gaan, dan is dat voor u een brug te ver. Toen Cools de vraag herhaalde, herhaalde u dat antwoord. U vindt dat een politicus naar de mis mag gaan.

Euh, ja. En dan? Van Dewinter mag dat ook, hoor. Van Dewinter mag u elke ochtend en avond naar de mis gaan, en ’s middags naar de synagoge – zolang u maar uit de moskee blijft. Uw antwoord sloeg dus nérgens op. Waarom zei u dat? Als iemand u de weg vraagt naar het stadhuis, dan antwoordt u toch ook niet met een recept voor spinaziepuree?

Bekijk hier het fragment uit Terzake, vanaf 18 minuter en 41 seconden.

Online knokploegen

Ik heb daar diep over nagedacht en ik vermoed dat u, hoewel u ondervoorzitter bent van de partij, niet wist wat u op die vraag moest antwoorden. De nieuwe debatfiches over de islam hadden u nog niet bereikt. Ik denk dat u behoort tot De Fatsoenlijken in de partij, de inclusieve, ouderwetse nationalisten – Puigdemont heeft de voorbije jaren zo vaak bij u gedineerd dat ik dacht dat u hem ook ging adopteren. U vindt dat Vlaamse moslims er gewoon bij horen, maar weet niet of u dat nu wel mag zeggen van De Bazen.

Dat is jammer. Als u tot De Fatsoenlijken behoort, zou het u sieren mocht u dat heilloze geflirt met Vlaams Belang helpen stopzetten. Er zijn héle goede redenen om niet met die partij te praten. En die reden is niet een onbeholpen mening van Dominiek Sneppe, maar wél de vuilspuiterij en racistische haatzaaierij van figuren zoals Filip Dewinter en Dries Van Langenhove. Die laatste heb ik ooit geïnterviewd – God hebbe mijn ziel – en toen sprak hij met dubbele tong. Nu niet meer. Dat Van Langenhove toelaat dat zijn online knokploegen – allen wellicht in vlekkeloos gestreken hemd – een criticus met de dood bedreigen, dát is problematisch. Als u iets wil betekenen als ondervoorzitter, mijnheer Parys, dan eist u dat N-VA tegen VB nog slechts dit zegt: “Eerst opkuisen, dan praten.”

Moedig voorwaarts!

Joël De Ceulaer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234