Vrijdag 07/05/2021
James Cooke met Gert Verhulst op de Evanna. Beeld VIER
James Cooke met Gert Verhulst op de Evanna.Beeld VIER

De brief van Jules

Beste James Cooke, ik ken er niet veel die met zo'n rotvaart de BV-ladder opstormden zonder er onderweg pijnlijk af te donderen

TV-Jules schrijft een brief aan James Cooke.

Geachte heer Cooke,

beste James,

Lieven Van Gils en zijn gasten zullen het mij niet in dank afnemen, maar de voorbije weken ben ik hen meermaals ontrouw geweest. Overgelopen van het politiek correcte Huis van Vertrouwen naar het hypercommerciële VIER om er een uurtje te spelevaren op de Evanna van de steenrijke groothandelaar in entertainment Gert Verhulst. De uit de kluiten gewassen sloep werd wel af en toe voor feestjes verhuurd, maar lag verder doelloos en duur in de Antwerpse haven te dobberen. “Dat moet beter kunnen”, vond de volbloed onder­nemer. Zo’n werkloze boot was immers een smet op het gouden blazoen van een mediatycoon die zelfs van een pluchen hond, een balorkest voor kleuters en een roedel kabouters echte geldmachines wist te maken. Omdat de zaken binnen zijn Studio 100-imperium toch lopen als een tierelier, kon hij er af en toe tussenuit knijpen om zich op zijn uit de hand gelopen hobby als tv-maker te storten en zich verder als schermgezicht te profileren.

Jules Hanot. Beeld Karoly Effenberger
Jules Hanot.Beeld Karoly Effenberger

Dit keer had hij het plan opgevat om het begrip talkshow een geheel andere invulling te geven. Dus liet hij de Evanna opknappen, bestelde wat drank en nieuw meubilair en maakte er onder de vlag Gert Late Night een drijvende B&B van voor bevriende BV’s. Andermaal had Gertjeuuuuh het bij het rechte eind. Het luxejacht werd een toeristische trekpleister, de kosten konden probleemloos op de zender worden verhaald en de kijkers liepen storm om zich te vergapen aan een vrolijk onderonsje van beroemde ‘toffe jongens en meisjes’.

Maar dé meesterzet was ontegensprekelijk het aanmonsteren van een rare matroos met een oogverblindend wit gebit in een constant bekkentrekkend gezicht. Een voorheen zelden vertoond curiosum dat James heette en zich als knotsgekke sidekick meteen als de populairste attractie opwierp. Toen ik me voor het eerst schoorvoetend aan boord waagde, werkte je nochtans vooral op mijn zenuwen met je gekir, nuffige maniertjes en onhandig gestamel. “Waar hebben ze die nu weer uit gehaald? Precies een Jani uit de solden!” liet mijn oude moeder zich enigszins geschokt ontvallen bij de kennis­making met een overenthousiaste karikatuur die net als de legendarische Jimmy B destijds een enerverende relnicht uitbeeldde.

Ik dacht er even net zo over. Tot ik merkte dat je gewoon consequent jezelf was en – alles went – stilaan gecharmeerd raakte door een tetterende dramaqueen die slim de aandacht naar zich toe trok in een chaotische praatbarak waar niet de actualiteit, maar simpel vermaak centraal stond. Net als jij for amusement only bestemd. Een pretentieloze guilty pleasure met lak aan televisionele regels waar ik dagelijks langsliep omdat er altijd wel iets te beleven viel.

Op die manier ben ik een voorzichtige fan van je geworden. Omdat ik snel begreep dat die scheepsnar meer was dan de zoveelste aanstellerige clown die op commando van zijn baasje wat kunstjes opvoerde, maar een intrigerende persoonlijkheid gezegend met een ondefinieerbaar talent. De baldadige schipper naast god die hoewel proud to be gay bij de kapitein duidelijk een paar potjes breken kon en in één jaar van een nobele onbekende opklom tot een controversieel mediafenomeen. A man you love to hate die onlangs nog in een krant omschreven werd als ‘De man die het land verdeelt’. Dat is (nog) iets te veel eer, James. Al moet ik je nageven dat ik er niet veel ken die met zo’n rotvaart de BV-ladder opstormden zonder er onderweg pijnlijk af te donderen.

Natuurlijk weten we beiden dat je spectaculaire opmars gevoelig versneld werd omdat je tot de selecte inner circle van machtige Gert behoort. Dat doet echter niets af aan mijn respect voor de unieke wijze waarop je van jezelf een flamboyant typetje hebt gemaakt dat bij de een afkeer en bij de ander sympathie opwekt. Zelf zie ik je, zij het met mate, graag bezig. Een beetje vermoeiend soms, maar nooit fake en altijd recht voor de raap. What you see is what you get.

Het levende bewijs bovendien dat de Studio 100-baas behalve voor zichzelf en zijn bankrekening ook een scherp oog heeft voor loslopend talent dat de komende jaren zijn pretfabriek draaiende moet houden. Met jou heeft hij hoe dan ook een nieuwe hoofdvogel afgeschoten. De Evanna werd meteen geboekt voor een tweede seizoen en jij bent intussen wereldberoemd in Vlaanderen. Een schoolvoorbeeld van een win-winsituatie. Meer moet dat niet zijn, James. A star is born. Daar kan, tot spijt van wie het benijdt, geen twijfel meer over bestaan.

Jij kent mij niet. Ik jou wel. Ooit moet ik je live aan het werk hebben gezien als een van de vele figuranten in de musical Daens en soms kwam ik je al zappend tegen op Ketnet als kok Basiel in de kinderserie Prinsessia. Verder had ik er geen flauw benul van wie je was. Tot ik je ‘ontdekte’ in Nieuwe buren, het spraakmakend sociaal experiment waarin je met hartsvriendin Karen Damen een bescheiden rijhuis betrok om er een maand lang rond te komen met een leefloon van 768 euro. Eerst ergerde ik me blauw aan het voyeuristische concept waarin twee rijkaards wat met de minderbedeelden kwamen lachen. Maar het was allemaal goedbedoeld, bij momenten grappig en de buren noch de kijkers zagen er veel graten in.

Pas toen vernam ik dat je helemaal niet het onbeschreven blad was waarvoor ik je hield. Een vaste klant in musicals en als creatief directeur van theater Uitgezonderd verantwoordelijk voor zo’n 400 voorstellingen per jaar. Niet slecht voor een koddige ‘vent uit Gent’ die – ik citeer – “zo’n lelijke baby was dat zijn moeder zich een beetje schaamde”. Ik was er getuige van hoe je als aankomende BV voor het goede doel televisioneel in het huwelijk trad met Jonas Van Geel, keek ongelovig toe hoe je La Damen swaffelde met een verlepte komkommer en zag hoe je in Gert Late Night met beroemdheden van beiderlei kunne tussen de lakens kroop om onder meer Véronique De Kock, Erik Van Looy, Margriet Hermans, Kevin Janssens en zelfs de door lichte smetvrees bevangen grote leider Bart De Wever tot een lach en intieme confidenties te verleiden. Ik zie het Lieven Van Gils niet meteen doen en het leverde leuke brokjes televisie op.

Het doet me dan ook oprecht plezier dat de lucratieve aanbiedingen je tegenwoordig als gebraden kippen in de mond vliegen. Ik kan amper wachten om je als camping­uitbater aan de slag te zien in je nieuwe realityshow waarin je minder fortuinlijke medemensen een onvergetelijke tijd wil bezorgen. Je lijkt vertrokken voor een vruchtbare en lucratieve mediacarrière, James. Al deel ik ook wel een beetje – “Ik ben zo bang dat de mensen mij snel kotsbeu ­zullen worden” – je bezorgdheid voor overexposure. Aan de top blijven is immers, zeker voor een onetrickpony als jij, veel moeilijker dan er te geraken.

Voor mij mag je in ieder geval nog even blijven. Je stoort niet. Geniet voor de zekerheid alvast nu al volop van je instantsucces, maak van de verschrikkelijke oorwurm ‘Croque Monsieur’ een tophit en probeer vooral in alle omstandigheden je eigen aparte zelf te blijven.

Met hartelijke groeten,

je vriend Jules

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234