Maandag 26/07/2021

De brief van Jules

Beste Hans, van je tv-werk blijft me niet veel bij, maar één fragment staat voor eeuwig in mijn geheugen gebrand

Hans Otten. Beeld PHOTO_NEWS
Hans Otten.Beeld PHOTO_NEWS

Geachte heer Otten, beste Hans,

"Hans wie? Nooit van gehoord!", zei de jonge collega verbaasd toen ik het voornemen kenbaar maakte jou te schrijven. In plaats van dat gapende gat in haar tv-cultuur te dichten met een samenvatting van je indrukwekkende culturele verdiensten, nodigde ik haar uit om samen met mij 'Balls of Steel' te ontdekken. Dat was niet zo'n goed idee. Na het consumeren van de verborgen-camerashow waarmee je na jaren in de luwte een zoveelste comeback probeerde, omschreef ze het programma als "het met voorsprong slechtste wat ik ooit heb gezien" en jou als "een opgeblazen eikel".

Omdat ik het niet helemaal met haar oneens kon zijn, bood ik de collega ietwat gegeneerd mijn oprechte excuses aan. Ook ik had, vervuld van plaatsvervangende schaamte, gezien hoe een stoet ridicule en totaal ongrappige typetjes voorbij trok en voelde medelijden met een tot karikatuur gedegradeerd schermgezicht dat in zijn gloriejaren het televisielandschap mee hielp kleuren.

Eén keer heb ik, bijna, moeten lachen. Dat was toen je op amper aangedikte wijze jezelf speelde als de gladde en van eigendunk glimmende quizmaster. "Dit is de grote Hans Otten Quiz met Hans Otten. Dat ben ik. Hallo!" Zelfs de spot drijven met jezelf lukte maar half.

Maar ik laat oude kameraden niet zomaar vallen, Hans. Het zou trouwens een beetje laf zijn om je immense bijdrage tot de volksverheffing met de mantel van één ondermaats programma te bedekken. Je hebt er immers meer gemaakt dan eender wie en er zijn er maar weinig die kunnen zeggen dat ze na het teisteren van alle inheemse zenders nog altijd emplooi hebben in medialand.

Toch ben ik nooit echt een grote fan van jou geweest. Ik hield niet van die opgeklopte leukigheid waarmee je in inmiddels lang vergeten shows en spelletjes vooral je eigen ego streelde. Maar ik heb wel nog altijd een bizarre haat-liefdeverhouding met de niet overmatig getalenteerde vakman die zo verliefd was op zichzelf dat hij zich veel hoger inschatte dan kijkers en bazen.

Hoewel ik moet bekennen dat ik, gelukkig, lang niet alles van je heb gezien, ben ik wel je hobbelige professionele parcours en turbulente levenswandel blijven volgen. Geïntrigeerd als ik werd door die altijd net iets te gladde Mechelaar die er heilig van overtuigd was gods grootste geschenk aan de media te zijn en zich zo onaantastbaar waande dat hij met open ogen in elke BV-valstrik liep.

Een vette kluif voor de 'vakpers', die smulde van een wildplassende vedette die meermaals wegens dronken rijden, weerspannigheid en smaad met de arm der wet in aanraking kwam, een buitenechtelijk kind had en er op zijn eigen huwelijksfeest in slaagde een deur zo hard open te beuken dat de bruid in het ziekenhuis belandde. Privémiserie waar niemand zaken mee heeft maar die zo breed in 'de boekskes' werd uitgesmeerd dat ook ik er niet naast kon kijken.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Met Hanne Troonbeeckx in 'The Block'. Beeld PHOTO_NEWS
Met Hanne Troonbeeckx in 'The Block'.Beeld PHOTO_NEWS

Speciaal plaatsje in mijn hart

Met sympathie volgde ik je open oorlog tegen de Story-hoofdredacteur die je veel jeuk en korte armpjes toewenste en, niet geheel onterecht, een 'rioolamoebe' noemde. Ik voelde mee met de gevallen ster die een weerloos slachtoffer werd. Genadeloos opgejaagd door een perfide vijand die zich verschool achter anonieme 'achterklap en leugens ' terwijl jij - "ik ben ook maar een mens" - manmoedig de verantwoordelijkheid nam voor je daden.

Alleen daarom zul je altijd een speciaal plaatsje in mijn hart hebben en zal ik respect blijven koesteren voor de zelfverklaarde superster die als achtjarige dj-Matthew James in het ouderlijke tuinhuis al 'radiootje speelde' om later bij de openbare omroep als gastheer van de TV1-top 30 zijn eerste stappen naar roem en lucratief BV-schap te zetten. Ik herinner me nog dat je me toen al opviel als de vleesgeworden vlotheid. De handige praatjesmaker waarvoor bange vaders hun dochters waarschuwen en van wie je best geen tweedehandswagen koopt.

Twee decennia geleden naar VTM getransfereerd om een waslijst programma's van een populair gezicht te voorzien. Zoals de legendarische loterijshow 'Telekwinto' waarin met streekproducten gewapende medemensen kwamen genieten van hun five minutes of fame. Gesponsord bandwerk dat jij met dubbelzinnige opmerkingen en kwinkslagen opleukte. En ook met frisse tegenzin, zo bleek toen je publiekelijk en niet bepaald carrièregericht liet weten "een hekel te hebben aan dat soort werk". Het kwam je op een strenge reprimande te staan, -"als hij dat niet kan dan houdt hij er beter helemaal mee op"-, van toenmalig 'godfather' Mike Verdrengh die je liever als meid voor alle werk gebruikte in luchtige vehikels als 'Alles of niets', 'Vakantiekriebels' en 'Sterrenconnectie'.

Vluchthuis voor gevallen sterren

Gelukkig deed VT4 destijds nog dienst als vluchthuis voor gevallen sterren en mocht je naadloos verder schitteren in 'The Block' en 'pareltjes' als 'Ook getest op dieren', 'Succes in 100 dagen', 'Paradise Hotel', 'Hole in the Wall' of het tenenkrullende 'Schoondochter gezocht'. Tot je ook daar moest vertrekken en je, bij gebrek aan Vlaamse zenders, media-asiel vroeg en kreeg bij productiehuis Eyeworks om met jezelf over nieuwe, spraakmakende programma's te brainstormen.

Jij kent mij niet. Ik jou wel. In een plezant verleden zag ik je het hoogste woord voeren in een drankgelegenheid in de Mechelse binnenstad, waar ik met mijn toenmalige hoofdredacteur een vergadering kwam wegspoelen. Geamuseerd keek ik toe hoe je breed gesticulerend je gezelschap entertainde en hoopte vooral vurig dat je veilig en te voet thuis zou geraken. Van je televisiewerk zal me, jammer maar helaas, niet veel bijblijven. Af en toe keek ik met plezier naar je (te) snel afgevoerde talkshows 'Hans en de Griet' en 'Otten' en vaag herinner ik me enkele kletterende ruzies uit 'The Block'.

Toch staat een fragment voor eeuwig en drie dagen in mijn geheugen gebrand. Het ultieme bewijs dat verborgen camera veel leuker kan zijn dan het onding waarmee je nu Vlaanderen geselt. Dat was toen een razende Piet Huysentruyt je in 'Banana split' fysiek te lijf ging, nadat duidelijk werd dat dochter Marie niet zou trouwen noch bezwangerd was door een door jou ingehuurde nietsnut. Een tijdloze klassieker die een minder smakelijk vervolg kreeg met de gefilmde weerwraak van de chef waarin je naakte lijf van kop tot teen met koeienstront werd ingesmeerd.

Het is dus allemaal niet voor niets geweest, Hans. Je hoeft al lang niets meer te bewijzen. Ik heb meer dan genoeg gezien en het zal me een rotzorg wezen wie uiteindelijk 'de grootste ballen' heeft. Bol rustig uit als Chef Programma en Ontwikkeling, blijf als volbloed bourgondiër met volle teugen van het leven genieten en hou je voortaan in stilte achter de schermen bezig. Met dank bij voorbaat.

Met hartelijke groeten
Je vriend Jules

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234