Zaterdag 24/08/2019

Beste Elio, De laatste 12 maanden steeg de prijs van stookolie met 21%, gas met 18% en elektriciteit met 14%

ETIENNE VERMEERSCH

Mijnheer de formateur,

Veel landgenoten zijn van mening dat de impasse inzake de regeringsvorming in essentie te wijten is aan de onbekwaamheid van de huidige politieke verantwoordelijken. Ik ben het daar niet mee eens. De meeste mensen beseffen niet hoe ingewikkeld de problemen zijn. Europa staat voor een uitzichtloze crisis op het vlak van de begrotingen.

'Eerder links' wil (a) zoveel mogelijk de sociale verworvenheden behouden en 'eerder rechts' wil (b) de leefbaarheid van het economisch potentieel garanderen. Drastische ingrepen pro 'b' brengen 'a' in het gedrang; maar een onaantastbaar 'a' kan 'b' benadelen. Een maatschappij die tegelijk humaan en efficiënt wil zijn, zoekt een evenwicht tussen beide polen. In een normale democratie zijn soms eens de eerder linkse partijen aan het roer, en daarna eventueel de eerder rechtse.

In ons land ligt die problematiek ongelooflijk veel ingewikkelder. Wij hebben twee publieke opinies die elkaar nauwelijks kennen; twee reeksen politieke partijen met elk hun eigen potentiële kiezers en vooral, met een uiteenlopend overwicht van 'eerder links' en 'eerder rechts'. Thans is de belangrijkste Vlaamse partij buiten spel gezet, zodat een kleine partij, de Open Vld, schijnbaar alleen het 'eerder rechtse' standpunt verdedigt.

Het lijkt me niet verstandig naar het gering aantal zetels van de Open Vld te verwijzen om, vooral daarom, van die partij grotere toegevingen te eisen. Tegenover een uitgesproken 'linkse' meerderheid in Francofonië, staat, volgens de verkiezingsuitslag, een latente 'rechtse' meerderheid in Vlaanderen Niemand weet wat het beste compromis is - ik ook niet. Maar, objectief gezien, lijkt me momenteel het beklemtonen van 'b' iets meer kans te hebben om, althans door Europa, aanvaard te worden. Misschien kunnen de onderhandelingen wat in die richting evolueren. Daarbij blijft het uw -gewaardeerde - opdracht ervoor te zorgen dat de echt zwakkeren niet in de diepe ellende geraken.

Etienne Vermeersch,

Erevicerector UgentMARC JUSTAERT


Geachte heer Di Rupo,

Beste Elio,

Toen u zich maandagavond naar de koning begaf om uw ontslag aan te bieden, kon ik net als vele andere landgenoten moeilijk een zucht onderdrukken. Nochtans was het voorspelbaar dat het zover zou komen. Sommige politici zitten nog altijd in de fase van de profilering in de media. Compromissen sluiten aan de onderhandelingstafel wordt zo onmogelijk.

Zo lang dit blijft duren, zal er geen akkoord uit de bus komen. Dat is in het verleden altijd zo geweest en dat zal nu niet anders zijn. Druk de onderhandelaars dus maar op het hart dat het hoog tijd is voor discrete onderhandelingen. Dat zijn jullie verplicht aan de mensen van dit land.

En als u dan toch bezig bent om de onderhandelaars de levieten te lezen, zeg er dan ook maar bij dat een goed politicus niet alleen keuzes maakt in goede tijden. Een goed politicus kan ook in moeilijke tijden akkoorden sluiten. Daarvoor zijn jullie verkozen.

Jullie opdracht is dus niet onmogelijk. Maar ze is wel immens. Jullie moeten minstens 11,3 miljard euro vinden. En dit op een verantwoorde en sociaal rechtvaardige manier: zonder armoede te creëren, zonder het consumentenvertrouwen aan te tasten, zonder de economie en de tewerkstelling te schaden en met een evenwicht tussen besparingen en nieuwe inkomsten.

De grootste besparingen moeten komen van de gezondheidszorg. Op het eerste gezicht zullen de voorziene maatregelen de patiënt geen pijn doen. Maar ze kunnen de jaarlijkse tariefafspraken tussen de ziekenfondsen en de artsen (en de andere zorgverleners) onmogelijk maken. Dan bestaat het gevaar dat de patiënt toch meer moet ophoesten!

Tot slot, mijnheer de formateur: de keuze tussen nieuwe inkomsten en besparingen is soms een kwestie van sociale rechtvaardigheid. Wat is het verschil tussen een verhoging van de belastingen en een verhoging van de kostprijs bij een ziekenhuisopname? Het verschil is niet alleen symbolisch. De hogere kost bij ziekenhuisopname wordt alleen door de patiënt betaald.

Marc Justaert,

Voorzitter CMNICO DE BIEMijnheer de ontslagnemend formateur,

Beste Elio,

Meer dan 500 dagen zonder regering, dat betekent ook 500 dagen zonder consumentenbeleid. En dat laat zich voelen. Zo is de telecomrichtlijn nog steeds niet omgezet, terwijl dit uiterlijk in mei 2011 had moeten gebeuren. Deze week publiceerden we nog een studie waaruit blijkt dat, vergeleken met Europa, de Belg 2 tot 5 keer meer betaalt dan in sommige andere landen. En ook met de omzetting van de energierichtlijnen zijn we te laat. Dit had uiterlijk in maart van dit jaar moeten gebeuren. Daardoor blijft de Belg te veel betalen voor zijn gas en elektriciteit in vergelijking met de buurlanden. Denkt u dat de consument aanspraak kan maken op interesten op de nucleaire rente om de bittere pil te verzachten?

Op 1 jaar tijd heeft een gemiddeld gezin zijn gas- en elektriciteitsfactuur immers zien stijgen met 400 euro. Die energietarieven wegen ook zwaar door in de consumptieprijzenindex. Sinds de verkiezingen steeg de inflatie met 4,15 procent. De laatste 12 maanden steeg de prijs van stookolie met 21 procent, gas met 18 procent en elektriciteit met 14 procent. Het is hopen op een warme winter. De prijs van citroenen mag dan wel met 30 procent gedaald zijn, bovenstaande cijfers smaken al zuur genoeg...

Met de meeste hoogachting, Nico De Bie,

Woordvoerder Test-Aankoop


CHRISTIAN LEYSEN


Beste Elio Di Rupo,

Iedereen die u persoonlijk kent, omschrijft u als een intelligent man. Iedereen in België bewondert uw persoonlijk parcours en de meerderheid der Vlamingen gunt u echt het premierschap. Dit betekent niet dat een regering 'te allen prijze' een goede oplossing is. Neen, beter nog een tijdlang een regering van lopende zaken dan een nieuwe die niet durft te regeren. Politiek is meer dan een ruilhandel op basis van regionale machtsmonopolies.

U kunt niet verwachten dat in een land waar een meerderheid rechts gestemd heeft, een linkse politiek aanvaard wordt. Ingrijpende hervormingen zoals in onze buurlanden zijn noodzakelijk als antwoord op de grote omwentelingen op wereldvlak. Als uw hervormingsgezindheid zich beperkt tot de fluwelen aanpak waarmee u uw eigen partij hebt geleid en o zo weinig hervormd hebt, dan is het beter dat iemand anders de fakkel overneemt.

Een democratie heeft slechts zin als men verder denkt dan de volgende verkiezingen en de welvaart van de volgende generaties voor ogen heeft. Structurele hervormingen zijn vandaag onvermijdelijk om de volgende generaties in alle regio's van het land een toekomst te bieden. Vlaanderen heeft, ongeacht de staatsstructuur, alle belang bij een succesvol en welvarend Wallonië. Het geloof in de toekomst van uw eigen regio moet u de kracht geven om echt een regeringsleider en staatsman te worden.

Christian Leysen, ondernemer.

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden