Zaterdag 20/07/2019

Beste El-Hajj Malik El-Shabazz,

MALCOLM X

In mijn zesentwintigjarige leven zijn er al vele verhalen geweest die mij op de een of andere mysterieuze manier hebben beïnvloed. Maar hét boek dat mijn leven heeft veranderd - niet alleen met het verhaal, maar ook door het portret op de cover en zelfs de keuze van het papier - is The Autobiography of Malcolm X, geschreven door Alex Haley en Malcolm X, uzelf.

Het gekke is dat ik me niet eens kan herinneren hoe ik als achttienjarige het boek in handen kreeg. Als ik in mijn geheugen graaf, vind ik geen beeld hoe ik het kreeg of kocht. Het enige wat ik zie als ik aan het boek denk, is mezelf lezend in het boek, op de achterste rij in de klas. Ik had net een jaar in de VS gestudeerd en had in de Engelse les een grote voorsprong op de andere leerlingen, zodoende mocht ik van mijn leerkracht Engelstalige boeken lezen, terwijl mijn klasgenoten het verschil leerden tussen 'than' en 'then'.

De naam Malcolm X was me al eerder opgevallen, soms geciteerd door bekende mensen, maar ook dikwijls als opschrift op T-shirts van de hippe rappers naar wie ik toen veel luisterde. Het leken wel allemaal signalen die tot een kennismaking moesten leiden. In die tijd had ik het vaak moeilijk om geconcentreerd in een boek te blijven lezen, maar bij The Autobiography of Malcolm X was dat helemaal geen probleem. Ik liep hand in hand met u, meneer El-Shabazz, alias Malcolm X, ergens tussen 1925 en 1965, en alleen de schoolbel wist me los te rukken uit mijn reis in het verleden.

In die tijd droeg ik in het dagelijks leven nogal wat frustraties met me mee. Opgroeien met een westers been en een oriëntaals been, elk in een andere pas, zorgde ervoor dat ik lange tijd onevenwichtig door het leven ging. Een dubbele nationaliteit, opgekropte woede als gevolg van sociale discriminatie (die ik op jonge leeftijd al opmerkte) en het gevoel dat je als moslim, met alle daarbij horende tradities, niet altijd welkom bent in een westers land, waren allemaal onderwerpen die ik terugvond in het boek over het leven van u, meneer El-Shabazz.

Ik las en voelde dezelfde persoonlijke strijd. Het boek liet mij, een jonge Vilvoordenaar die worstelde met zijn frustraties, op een wonderbaarlijke manier converseren met u, een bekeerde Afro-Amerikaan die tot zijn dood bleef vechten voor verandering in de Amerikaanse samenleving. Een man die diep vanbinnen wist dat hij de strijd nooit zou winnen, maar desondanks onvermoeibaar bleef vechten tegen de onverwoestbare machinerie van hebzucht en discriminatie. Uw doel was het inspireren van mensen om deze strijd na uw dood voort te zetten.

Onze gesprekken waren gepassioneerd, krachtig en inspirerend. Maar mijn enthousiasme en leeslust zorgden ervoor dat onze ontmoeting maar van korte duur was. Precies twee weken was ik in het gezelschap van u, meneer El-Shabazz, tot ik (tijdelijk) afscheid van u moest nemen. Toen ik de laatste pagina las en het boek dichtsloeg, wist ik dat ik u zou missen, maar op datzelfde moment begon ik ook vrijer te 'ademen'. Door u, die van 'niets' naar 'iets' ging en die mij leerde dat 'iets' niet 'alles' is, maar dat 'iets' wel genoeg is om de wereld te veranderen.

Met beste groeten,

Ish

Danser-schrijver Ish Ait Hamou (°1987), bekend als jurylid bij So You Think You Can Dance, schreef deze tekst op verzoek van Vooruit & De Morgen, in het kader van het project 'Brief van een jonge schrijver aan zijn held'. Ish Ait Hamou praat vanavond over zijn held in 'Uitgelezen live' in Vooruit. Boeken op tafel: Het fantoom van Alexander Wolf (Gajto Gazdanov), In ballingschap (Charles Palliser) en Woesten (Kris Van Steenberge). Speciale gasten: Peter Verhelst en Wim Opbrouck. www.vooruit.be

Het debuut van IshAit Hamou, Hard hart, verschijnt op 30 januari bij Manteau, 160 p., 15 euro.

Malcolm X & Alex Haley, The Autobiography of Malcolm X (1965), Bantam, 460 p., 8,49 euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden