Maandag 17/01/2022

Beste doorzakadres

Café Tonneke, comme chez Swa. Kortrijksepoortstraat. Een kleine bruine kroeg waar cafébaas Swa al jarenlang de plak zwaait. Met muziek van Franse grootheden zoals Brel en Piaff op de achtergrond en grote pinten voor de neus, verzorgt Swa "zijn" kinderen. Geldtekort mag geen reden zijn om je niet te amuseren, zegt Swa altijd, en geeft geregeld wel eens een gratis rondje. Maar misschien vertrekt Swa binnenkort. Nu hij op vraag van prins Rainier himself een kroeg in het mondaine Monaco opende, wordt ijverig gezocht naar een nieuwe stamvader voor het Tonneke. 't Tonneke is overigens ook een goeie plaats om een paar echte locals te zien, tenminste die locals die al goed doordrongen zijn van alcohol en er nogal vreemde anarchistische ideeën op nahouden.

Beste plaats om beroemdheden te spotten

Café van de Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat. Zeker na een theatervoorstelling of concert vallen bekende koppen te rapen. Maar ook op een gewone doordeweekse en voorstellingloze dag loopt er vaak bekend volk rond. Een Herman Brusselmans laat zich er niet vaak zien, daarvoor moet je naar 't Floeren Foefken in de Molenaarsstraat. Maar sommige andere grote pennen en toneelspelers van dit land durven wel eens in de Vooruit blijven plakken tot de vroege uurtjes.

Waar het bier het goedkoopst is

Zonder twijfel in de Overpoortstraat. Elke avond is er wel ergens een gratis vat of een happy hour. Vele alcholisten in spe schuimen elke avond de straat af op zoek naar een goedkope manier om zat te worden. Voor een studentenbudget is dit uiteraard welgekomen. De zatlappen en ambetanteriken die door de straat zwalpen, moet je er wel bijnemen.

Goedkoopste dagschotel

De verschillende studentenrestaurants (zowel van de universiteit als van de hogescholen) zijn het goedkoopst. Voor amper 240 frank (5,95 euro) kun je er een soepje, hoofdschotel en dessert krijgen. Maar wie niet echt van het aanschuifsysteem en de grote refter houdt, kan 't Misverstand , Sint-Kwintensberg 47a, eens proberen. Voor 260 frank krijg je er al een lekkere soep en hoofdschotel.

Lekkerste vegetarische schotel

Andermaal: 'Misverstand. De andere vegetarische restaurants houden niet echt rekening met het studentenbudget.

Niet te missen culturele centra

Op cultureel vlak staat Gent vrij ver. Er is het Kunstencentrum Vooruit, de Vlaamse Opera, de Minardschouwburg, Arca, NTG en voor liefhebbers van klassieke muziek ook de Bijloke Festivalhal. Onze favoriet: het Burgcentrum in de Burgstraat, opgericht met de bedoeling de verschillende culturen samen te brengen, door dans, theater, cabaret en mime. Heel gezellige kleine zaaltjes met voorstellingen om U tegen te zeggen. Jammer genoeg heeft het Burgcentrum onlangs aangekondigd er na de Gentse Feesten van 2000 mee op te houden, wegens te weinig subsidie.

Beste boekenwinkel

De Kaft, Kortrijksepoortstraat 44. De Kaft is vorig jaar verhuisd naar de overkant van de straat en heeft nu ook meer plaats voor tweedehandsplaten, cd's, boeken en strips. Hier vind je alles. Maar echte bibliofielen zullen zich toch vooral thuisvoelen in het kleine stoffige boekenwinkeltje in de Walpoortstraat, op een steenworp van de Minardschouwburg, met de veelzeggende naam 'Renaissance van het boek'.

Favoriete bioscoop

Studio Skoop op het Sint-Annaplein. Al was het maar om achteraf in een van de leukste cafés van Gent te kunnen napraten. Het Skoopcafé is ronduit een verademing. De films in Studio Skoop houden ergens het midden tussen de meer commerciële films van reus Decascoop en de minder toegankelijke van de Sphinx. De betere film met een artistieke meerwaarde zonder daarom hoogdravend te willen doen, zeg maar.

Goedkope cd's

Bilbo in de Overpoortstraat heeft ongetwijfeld de laagste prijzen voor nieuwe cd's. Maar wie liever tweedehandsplaten of iets oudere cd's zoekt, kijkt best eens in de Vynilla op de Sint-Kwintensberg.

Lekkerste spaghetti

Er zijn twee kampen bij de fervente spaghetti-eters. De overtuigde aanhangers van de spaghetti Kast'art en de zo mogelijk nog meer overtuigde discipelen van de spaghetti Petrus. Om de kerk in het midden te houden, bespreken we ze allebei. De gelijkenis tussen beide is overigens ver te zoeken. De Kast'art heeft een goed gekruide lookroomsaus met gehakt, terwijl de Petrus een 15-kruidensaus over zich heeft waarvan niemand het recept kent. Petrus-uitbater Jos werd al grof geld aangeboden om zijn geheime recept prijs te geven, maar weigerde steevast. (Kast'art : Onderbergen. Taverne Petrus: Sint-Amandsstraat.)

Hier hervormt men de wereld

Vroeger had het café van Vooruit hier een patent op. Nu krijgen ze sinds een goed halfjaar duchtig concurrentie van De Kostbare Viool (Sint-Pietersnieuwstraat).

Plaats om met de locals te verbroederen

Hangt ervan af naar welke locals je op zoek bent. De echte locals zijn te vinden in de negentiende eeuwse gordel rond de binnenstad. De gordel bestaat uit een tiental wijken met arbeidershuisjes uit de negentiende eeuw. Elke wijk heeft een eigen karakter en ook eigen kenmerken, maar allemaal hebben ze één ding gemeen: er wonen heel gewone mensen die het vaak niet al te breed hebben. De meer begoede Gentenaars zijn te vinden in de binnenstad, maar vooral ook in de deelgemeenten rond de stad.

Wat gebeurt er als je dronken op straat loopt

Niets. De lokale ordediensten zijn het ondertussen wel gewoon om dronken mensen over straat te zien lopen. Gent heeft namelijk een traditie van zware feesten, met de tien dagen durende Gentse Feesten op kop. De meeste agenten weten goed hoe ze met zatlappen moeten omgaan: zolang ze niets verkeerds doen, laten begaan. Worden ze lastig: zonder discussiëren de combi in en naar huis voeren.

Wat gebeurt er als je zonder licht rijdt

Daar kunnen ze in Gent absoluut niet om lachen. De stad heeft een goed uitgebouwd fietsbeleid en doet veel inspanningen om het de fietsers zo aangenaam mogelijk te maken. Maar ze verwachten wel enige medewerking. Zonder licht rijden, staat gelijk met een zware verkeersovertreding en betekent dat je meteen een proces-verbaal en een boete van 5.600 frank aan je broek hebt.

Wat gebeurt er als je nachtlawaai maakt

Aangezien Gent de reputatie heeft een kotfuifstad te zijn, kennen ook de ordediensten het fenomeen. De meeste agenten zijn dan ook heel soepel en durven wel eens een oogje dicht te knijpen, zolang alles binnen de perken blijft natuurlijk. Meestal blijft het gewoon bij een waarschuwing.

Belangrijke data in het studentenleven

Winternacht, laatste donderdag voor de kerstvakantie. Een traditioneel zuipfeest net voor de kerstvakantie. Uit alle hoeken van het land komen studentenverenigingen naar de Overpoort, Sint-Pietersplein en de Vooruit. Vroeger heette dit Kristalnacht, maar omdat de Gentse variant te veel begon te lijken op de oorspronkelijke versie, werd de naam aangepast. Wie het niet zo voor massabedoeningen heeft, blijft er beter weg. De halfvastenfoor. In Gent hebben ze een aloude en beproefde spreuk: "Als de foor is in het land, student neemt je cursussen ter hand." Wie tijdens de foor begint te blokken, kan met een beetje geluk de brokken nog lijmen.

Herrie gegarandeerd

Wanneer je tijdens de Winternacht rond 5 uur 's morgens door de Overpoort dwaalt op zoek naar een lief. Of wanneer je op de jaarlijkse massacantus weigert te zingen en je Rodenbach ad fundum binnen te kappen. Je krijgt meteen een paar duizend zatte studenten op je kap.

Spulletjes om je kot in te richten

Winkels met meubilair en andere leuke kotspulletjes genoeg in Gent, alleen jammer genoeg allemaal wel wat aan de dure kant. De Turkse winkeltjes in de Sleepstraat kunnen redding bieden of anders is er ook elke vrijdag-, zaterdag- en zondagmorgen een rommelmarkt aan de Sint-Jacobskerk. Laat je wel niet in de zak zetten. Op een rommelmarkt moet je onderhandelen over de prijs. Alleen de echte doorzetters kunnen voor heel weinig geld hun kot volstouwen.

Daar komen de leukste jongens/meisjes

Of ze allemaal leuk zijn, valt nog te bezien. Maar ze zien er elk geval meestal wel hip uit. Het Magazijn in de Speldenstraat (vlak achter de Vrijdagmarkt) kreeg al van bij de opstart alle hippe mensen over de vloer. Imago is er erg belangrijk, maar wie zich daar niets van aantrekt, vindt een leuk café met heel lekker eten en geregeld keigoeie fuiven en optredens. Maar een eclipsbrilletje is vaak wenselijk om al het geglitter te bekijken.

Winkel die langst open is

Op ongeveer elke hoek van de straat zijn er nachtwinkels, die ook op zondag open zijn. Handig voor een pakje sigaretten, fles wijn of een instant-meal. Bovendien kent de Gentse studentenbuurt al een tijdje een ware invasie van 24-uurshops, een verzameling automaten waar je ongeveer alles kunt krijgen, tot kant-en-klaarmaaltijden toe. De prijzen liggen wel wat hoger dan in een gewone winkel.

Ideale afspreekplek

Sinds jaar en dag was dit de monumentale trap aan het Sint-Pietersplein, vanwaar je een mooie overzicht hebt op het hele plein en je afspraak dus van ver ziet aankomen. Maar sinds deze zomer is de trap aan herstelling toe. Gelukkig is er aan de overkant van het plein, aan de Sint-Pietersabdij, nog een andere trap die goed dienst kan doen als afspreekplek.

Wat doe je beter niet

De Gentse studentenbuurt heeft zo haar eigen ongeschreven regels en wetten. Zo loopt iedereen er zonder kijken de straat over, mag je er luidop roepen of zotte dingen doen en steekt het niet zo nauw met de welvoeglijkheidsregels. De politie houdt hier allemaal rekening mee. Met twee dingen kunnen ze echter absoluut niet lachen:

1) broek afsteken in de nabije omgeving van politiemannen en 2) verkeersborden ontvreemden (een klassieke grap in studentenmiddens). In het eerste geval krijg je onmiddellijk een proces-verbaal wegens schending van de openbare zeden. In het tweede word je beschuldigd van vandalenstreken en kunnen de agenten je een nachtje in een cel zetten.

CG

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234