Maandag 29/05/2023
Bart Tommelein. Beeld Studio Caro
Bart Tommelein.Beeld Studio Caro

Uitkijkpost

▶ Beste Bart Tommelein, uw lijdensweg zal lang en smartelijk zijn

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die lezen of beluisteren.

Joël De Ceulaer

Beste Bart Tommelein,

Op één detail na – de aanschaf van een brilmontuur dat driekwart van het gelaat bedekt – bent u klaar om Gwendolyn Rutten op te volgen aan het hoofd van Open Vld. Francesco Vanderjeugd, de liberale kapper die vijftien minuten roem scoorde met een kansloze, maar mediagenieke kandidatuur, heeft zijn ambitie gekortwiekt, om u voluit te kunnen steunen. Els Ampe heeft er – gelet op het karige enthousiasme dat ze uitstraalt in de video waarmee ze haar kandidatuur aankondigt – zelf niet veel zin in. En als Egbert Lachaert zich nog in de race wurmt, zal hij dat doen om zijn gewicht in de partij op te krikken, niet om te winnen, want dat kan hij niet – in het beste geval is hij straks de Sammy Mahdi van Open Vld. U wordt de liberale Joachim Coens – waarvoor nu al mijn gelukwensen, maar tevens mijn deelneming. Uw lijdensweg zal lang en smartelijk zijn, net zoals die van de andere traditionele-partijvoorzitters.

Dat leid ik onder meer af uit de boodschap die u deze week de wereld in stuurde: “Een voorzitter moet verbinden en bruggen bouwen en harten van mensen veroveren. Samen met Francesco ben ik ook 100 procent van plan om dit daadwerkelijk te doen, want de liberale punten zijn de toekomst.” Het is weinig verbindend en ik zal er uw hart niet mee veroveren, maar iemand moet het 100 procent daadwerkelijk zeggen, want de waarheid heeft de toekomst: met zulke duffe, melige, holle, slome quotes helpt u de partij geen millimeter vooruit. De kiezer is murw gemept met zulke praatjes.

Verwaande kwast

Misschien hebt u maandag in De afspraak gezien hoe bankenbaas Karel Van Eetvelt zijn visie op politieke vernieuwing kwam toelichten. Presentator Bart Schols, toch van geen kleintje vervaard, slaagde er niet in om de man ook maar één zinnig of concreet idee te ontlokken. Als een duidingsprogramma pas zou mogen eindigen zodra er iets wezenlijks is gezegd, dan hadden Schols en Van Eetvelt daar nóg gezeten, in een gesprek dat allicht getransformeerd zou zijn in een theaterstuk à la Ionesco. Al moet ik daar ter verdediging van de heer Van Eetvelt aan toevoegen dat hij geflankeerd werd door uw dienaar, die als een verwaande kwast ’s mans betoog almaar onderbrak – een zeer irritante eigenschap waarvoor ik nog een gepaste behandeling zoek.

Hoe dan ook, het verlangen naar Politieke Vernieuwing waart weer als een spook door het land. Zo treedt zakenman Michel Van de Brande, bekend van The sky is the limit, ook naar voren met het plan voor een nieuwe partij. “De mensen zijn het beu”, echoode hij Van Eetvelt. “Er moet iets veranderen.” Ook uw kompaan Vanderjeugd wil dat er anders aan politiek wordt gedaan: met meer ‘burgerparticipatie’, meer inspraak van ‘de basis’ en ‘horizontaler’ overleg. Zou het? Bwah. Misschien wel. Waarschijnlijk niet.

Wat u nodig hebt, mijnheer Tommelein, is geen Politieke Vernieuwing, maar zowat het tegendeel daarvan. U moet uw tijd niet verkwisten aan hippe, modieuze slogans en dito ideetjes, nee, u moet – schrik niet – gewoon aan politiek doen. Die modieuze praatjes zijn geen deel van de oplossing, maar een symptoom van het probleem.

NPC met Anciaux

U herinnert zich de jaren 90 nog. Ook toen waren traditionele partijen op zoek naar een manier om – toen nog – het Vlaams Blok klein te krijgen. En dus moest er een Nieuwe Politieke Cultuur komen, NPC voor de vrienden. Onder luid applaus van menig journalist kwamen Bert Anciaux en andere usual suspects een paar keer bij elkaar om daarover te vergaderen. Resultaat? Niks, nada, nul. Of toch: een monsterscore voor het Vlaams Blok in 2004. De eerste die het Blok kon indammen was Bart De Wever, die allergisch was voor al die NPC-onzin. En De Wever heeft de politiek niet vernieuwd, hij deed gewoon aan Oldskool Politics, zoals die al ééuwen wordt bedreven. De kerngedachte is simpel: politici moeten dingen zeggen waar anderen het mee óneens kunnen zijn. Dat vergt lef, want het betekent dat u ook mensen moet afstoten.

Maar zo werkt het. Ook vandaag zult u De Wever nooit horen bazelen over Politieke Vernieuwing, evenmin als pakweg Tom Van Grieken. Dat is juist de reden van hun succes. Zij nemen, in lijn met hun ideologie, standpunten in, die ze helder aan de man brengen. Zie ook: PVDA en, in enigerlei mate, Groen. Het zijn de traditionele verliezers die willen vernieuwen, omdat ze denken dat ze dan opnieuw winnaars zullen worden, terwijl ze – 100 procent en daadwerkelijk! – het graf alleen maar dieper maken.

U zult mij vergeven, mijnheer Tommelein, dat het lot van uw partij mij koud laat. Toch geef ik u dit advies. Bestudeer het liberalisme, pak de thema’s die het debat beheersen vast, en neem dan positie in – zonder praatjes en zonder te zwalpen. Dan maakt uw partij nog een kansje. Eén klein actueel voorbeeld: het plan dat kinderen voortaan verplicht hun vingerafdruk moeten afstaan aan de overheid. Of u blokkeert dat alsnog, of u mag die hele Open Vld meteen opheffen.

Ouderwetse groeten

Joël De Ceulaer, senior writer

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234