Vrijdag 30/10/2020

Open brief

Beste Bart De Wever, hou Vuye en Wouters aan de slag, alstublieft

N-VA-voorzitter Bart De Wever en Vlaams minister Ben Weyts tijdens de partijraad in Brussel.Beeld BELGA

Pieter Bauwens (namens het Vlaamsgezind internetmagazine Doorbraak), Bart De Valck (namens de Vlaamse Volksbeweging) en Bernard Daelemans (namens de links-nationalistische actiegroep Meervoud).

Beste Bart De Wever,

Wij beseffen heel goed dat de pers de Vlaamse Beweging maar weet te vinden om vanuit dat Vlaamse middenveld kritiek te geven op de N-VA. Niettemin willen wij die gelegenheid graag gebruiken om onze ongerustheid over de N-VA uit te drukken.

De N-VA is de grootste Vlaams-nationale partij ooit. We hebben liever dat die partij de leidende partij is in de regering dan een traditionele partij. Kijk naar de recente discussie rond de contingentering van de artsen of de uitvoering van het gedrocht dat de zesde staatshervorming is. Daarnaast zijn we nooit grote fan geweest van het vijf jaar invriezen van het communautaire programma van de partij. Dat was een tactische zet, een gok, die goed of slecht kan uitdraaien - de tijd zal het leren. Daarover is in de Vlaamse Beweging scepsis, maar begrip.

Pieter Bauwens.Beeld Twitter

De N-VA slaagt erin om te enthousiasmeren en te mobiliseren. Militanten vereenzelvigen zich sterk met de partij en geloven in de gevolgde weg. Het is volgens ons een gemiste kans om dat enthousiasme niet te gebruiken om het onafhankelijkheidsstreven definitief op de politieke agenda te zetten.

Dat de N-VA geen communautaire splijtzwammen agendeert in de regering wil toch niet zeggen dat ze niet actief kan werven voor haar overtuiging? Dat de N-VA de soevereiniteitsgedachte in Vlaanderen in de diepte kan uitwerken? Waarom maakt de N-VA geen gebruik van haar middelen om haar achterban te overtuiging van de dringende noodzaak van Vlaamse onafhankelijkheid? Waarom investeert de N-VA niet, samen met de Vlaamse Beweging, in een concreet stappenplan naar Vlaamse onafhankelijkheid? Op die vraag komt nooit een antwoord. De partijtop verschuilt zich achter sofismen en reageert soms zelfs agressief en vijandig op die herhaalde vraag, terwijl die niet als aanval bedoeld is.

Nog werk voor Objectief V

Vandaar onze voorzichtige opluchting bij de oprichting van Objectief V, de denktank die het confederalisme binnen de N-VA praktisch moest uitwerken. De verwarrende omweg van het confederalisme naar onafhankelijkheid namen we er voor lief bij. De bedoeling was iedereen te laten zien hoe de communautaire vork aan de steel zit, om de fundamentele communautaire blokkering van het land bloot te leggen. Mooi, een stap naar de 51 procent (een meerderheid in Vlaanderen voor onafhankelijkheid). We hopen dat Objectief V niet samen met Vuye en Wouters naar de achtergrond verdwijnt, want er is nog veel werk voor zo'n denktank.

Wij vonden het mooi dat er parlementsleden zijn bij de N-VA die de communautaire agenda blijvend op het voorplan willen houden. De demarche van Vuye en Wouters kon op onze instemming rekenen. Ze wezen eigenlijk terug naar de fundamenten van de N-VA. Ze brachten volgens ons de partij terug bij haar beginselen. Dat was dan ook het antwoord dat we van de partijtop hadden verwacht: 'Vuye en Wouters moeten zich geen zorgen maken.'

Het tegendeel is waar. Vuye en Wouters worden net niet de deur gewezen. Dat maakt ons ongerust. We hopen dat Vuye en Wouters aan boord kunnen blijven en een rol kunnen blijven spelen in de N-VA. Het communautaire mag dan wel tot het DNA van de partij behoren, dat benadrukken kan blijkbaar niet. Waarom kan er binnen de groep mandatarissen (meer dan 80 parlementsleden) geen groep gevormd worden, de Oranjehofgroep binnen de Volksunie indachtig, N-VA-parlementsleden die het communautaire belangrijk vinden en dat binnen en buiten de partij uitdragen?

Wij vrezen dat de schorsing van Vuye en Wouters een rem zal zijn voor die parlementsleden die staan voor het communautaire profiel van de partij. Wij vrezen dat ze zich sterk geremd zullen voelen om nog te spreken over de soevereiniteitsgedachte.

Laat dit een oproep, een steun zijn om vol te houden, wij rekenen op die N-VA-mannen en -vrouwen, mandatarissen, leden en militanten, om de N-VA op soevereiniteitskoers te houden. We vrezen dat die zware sanctie voor Vuye en Wouters het project van Objectief V helemaal op de helling zal zetten. Dat het enkel een partijvehikel zal worden, strak aan de leiband. We kijken op van de verkramptheid waarmee de N-VA reageert op de discussie over de communautaire koers van de partij, dat maakt ons ongerust.

En nog een laatste puntje. Misschien wordt het tijd om die tactiek van het confederalisme eens af te gooien, dat vertroebelt enkel het debat. Neem de kiezers ernstig en neem ze mee op een stappenplan naar onafhankelijkheid.

Lees ook de reconstructie van hoe Hendrik Vuye en Veerle Wouters hun eigen ondergang regisseerden: "Ze spuwen op de rest van de partij." (+)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234