Vrijdag 19/08/2022

'Beste antwoord op Trump is erkenning Palestijnse staat'

De Palestijnse ambassadeur in Brussel verwacht na de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad een krachtdadiger rol van de Europese Unie. 'We aanvaarden nog steeds een vredesproces, maar wel volgens een nieuws model.'

Zoals tijdens onze zondag bidt en rust de Arabische wereld normaal op vrijdag maar daar is in de Palestijnse delegatie van Brussel weinig tijd voor vandaag. Er heerst een zenuwachtige bedrijvigheid om te overleggen met alle 28 de EU-lidstaten. Tussen enkele vergaderingen door blikt ambassadeur Abdalrahim Alfarra (51) teleurgesteld terug op afgelopen woensdag, toen hij president Donald Trump hoorde aankondigen dat de VS Jeruzalem zouden erkennen als Israëlische hoofdstad en er ook hun ambassade zouden vestigen. Een plotse breuk met decennia Amerikaans beleid als vredesbemiddelaar tussen beide partijen.

"Voor ons kwam de beslissing niet als een complete verrassing," erkent Alfarra, "maar we betreuren dat Trump belangrijke zaken over het hoofd zag. (cynisch) Hij 'vergat' rekening te houden met de internationale legitimiteit en alle resoluties van de VN-Veiligheidsraad die de Palestijnse aanspraken op Oost-Jeruzalem erkennen. En hij heeft door zijn besluit de Verenigde Staten plots zeer ver verwijderd van het vredesproces in het Midden-Oosten, waarin ze decennia een leidende rol hebben gespeeld. Met zijn erkenning gaan wij als Palestijnen dan ook geen enkele rekening houden, want de VS zijn de Verenigde Naties niet."

Wat zegt u op zijn stelling dat hij slechts 'een bestaande realiteit' bekrachtigde?

Alfarra: "Het is een realiteit die enkel te zien is door de ogen van (de Israëlische premier)Netanyahu en Trump. De Palestijnen en de publieke wereldopinie zien dat anders, blijkt ook uit de veroordelende reacties wereldwijd."

Waarom viel zijn beslissing net nu denkt u, om zijn binnenlandse achterban te sussen of spelen regionale motieven mee in het Midden-Oosten?

"Beide. We vrezen dat hij gezwicht is voor de pro-zionistische lobby in zijn eigen land, die zwaar weegt op zijn Witte Huis - kijk maar naar de rol van zijn schoonzoon Jared Kushner - en op de Republikeinen en Democraten in het Congres. Tegelijk profiteert hij ook van de crisissen en conflicten die de Arabische wereld verdelen én de aandacht voor de Palestijnse zaak hebben verzwakt. We zijn niet meer het centrale conflict van het Midden-Oosten."

De kernoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict is altijd de tweestatenoplossing geweest. Dreigt ook dat nu te worden begraven?

"Nee, sterker, ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat dit principe de enige oplossing blijft. Het is de basis van alles. Eind november 1947 hebben de Verenigde Naties met resolutie 181 beslist om het toenmalige Palestina op te delen in twee staten. Iedereen heeft daarna Israël erkend maar tot vandaag bestaat de Palestijnse staat niet! Als de Europese Unie nu consequent wil zijn in haar verbale veroordeling van president Trumps besluit, erkennen ze ons nu snel als onafhankelijke staat, volgens de grenzen van 5 juni 1967. Dit zou het beste antwoord zijn op Trump. Dan kunnen we eindelijk naast de Israëli's leven in vrede en veiligheid. Iedereen moet wel beseffen dat wij nooit een onafhankelijke staat zullen aanvaarden zonder Oost-Jeruzalem als hoofdstad."

Welke internationale speler moet nu het voortouw nemen in het vredesproces?

"We aanvaarden nog steeds een vredesproces maar volgens een nieuw model. De regels zijn veranderd. Het klassieke kwartet (VS, EU, Rusland en VN) kan nu niet verder omdat de VS geen neutrale speler meer zijn. Wij vragen een actievere rol van de EU maar ook een uitbreiding met andere wereldspelers, zoals China."

Diplomatie dreigt intussen wel overschaduwd te worden door nieuw geweld. Hoe staat u tegenover de oproep van Hamas tot een derde intifada?

"De koers van ons Palestijns bestuur is duidelijk: wij roepen nooit op tot geweld. We zullen daarentegen wel maximaal gebruikmaken van het vreedzame recht op betogen. Het gaat om een oproep tot populair verzet, niet tot gewapend geweld."

Vreest u niet dat de radicalen van Hamas nu sterker gaan worden dan gematigden, zoals Fatah-president Abbas?

"Het klopt dat er in het verleden grote spanningen geweest zijn maar sinds oktober proberen we ons te verzoenen in het belang van de Palestijnse bevolking. Alleen met nationale eenheid kunnen we een oplossing vinden voor Oost-Jeruzalem. Zo was er gisteren al een ontmoeting tussen Fatah en Hamas-chefs in Gaza."

Hebben de Palestijnen nog voldoende regionale steun? Men stelt dat Saudi-Arabië achter de schermen Trumps beslissing oogluikend toelaat omdat het met Israël een vijand deelt: Iran?

"Nee, dat geloof ik niet. Ze hebben Trumps beslissing onaanvaardbaar genoemd. Voor de Saudi's is de bescherming van de heilige Al Aqsa-moskee in Oost-Jeruzalem heel belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat dit standpunt gedeeld zal worden door de Arabische Liga en de Internationale Organisatie van Islamitische landen."

Gevreesd wordt dat Iraanse hardliners de onrust gaan misbruiken om hun Hezbollah-milities in Libanon op te dragen Israël opnieuw te beschieten. Palestijnen dreigen dan bij vergelding in de klappen te delen. Hoe voorkom je zo'n escalatie?

"Goede vraag maar het is niet aan ons Palestijnen om Iran te dicteren. En het is Trumps foute beslissing die helaas allerlei groepen, waar wij niets mee te maken hebben, kan aanzetten dingen te doen die zij willen. Trump heeft de bestaande spelregels stukgemaakt, en het is nu aan zijn VS-administratie om te proberen corrigeren - niet aan de Palestijnen."

Onder het toeziend oog van een groot portret van wijlen PLO-leider Yasser Arafat wordt de Palestijnse ambassadeur in zijn Brussels kantoor vervolgens even emotioneel als hij zegt wat Jeruzalem voor hem persoonlijk betekent. "Ik ben opgegroeid in Gaza maar zoals voor elke Palestijn - van de Westelijke Jordaanoever tot de vluchtelingenkampen in Jordanië en Libanon - is Jeruzalem mijn échte hart. Ondanks de Israëlische bezetting sinds 1967 moet Oost-Jeruzalem ooit weer een Palestijnse stad worden waar moslims, christenen en ook joden welkom zijn om elk op hun heilige plekken hun religie te kunnen beleven."

"Weet u, besluit hij, "ik heb ooit gedacht dat dit moment dichtbij was toen in 1993 de Oslo-akkoorden werden getekend. Maar de enige Israëli die ons ooit echte vrede wou geven, Yitzhak Rabin, is (in november 1995) door zijn eigen mensen vermoord. Sindsdien kennen we niets dan zwarte dagen. Toch blijf ik hopen, zelfs nu."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234