Woensdag 08/02/2023

Best of Bowie: 15 onmisbare songs

STARMAN (1972) uit: The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars
David Bowies alter ego Ziggy stardust brengt een boodschap van hoop aan de jongeren. "Let the children boogie", geeft hij mee, als frivool antwoord op de deprimerende onheilstijdingen in de jaren 70. De redding ligt toch bij de starman in de hemel!

REBEL REBEL (1974) uit: Diamond Dogs
Wellicht Bowies meest gecoverde song, dankzij een superieure gitaarriff, die de onbeholpen muzikant Bowie zelf inspeelde.'rebel rebel' is een laatste opflakkering van Ziggy stardust. Over diens geflirt met een vloeibare identiteit ("She's not sure if you're a boy or a girl") sprak de goegemeente schande.

ASHES TO ASHES (1980) uit: Scary Monsters (and Super Creeps)
Bowie verkent als naargees- tige harlekijn een postapo- calyptisch landschap, in een clip die even akelig oogt als de song catchy klinkt. Astronaut Major Tom uit Space Oddity (1969) krijgt een cameo in deze hit, als een aan lagerwal geraakte junkie.

MOONAGE DAYDREAM (1972) uit: The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars
Religie, romantiek, rebellie en seksuele vrijheid dienen zich beurtelings aan in dit verhaal over een bui- tenaardse Messias. Het nakende onheil waar hij de wereld van moet redden, wordt later in 'Five Years' haarfijn beschreven.

CHANGES (1971) uit Hunky Dory
"Oh, look out you rock-'n-rollers, pretty soon now you're gonna get older", klinkt het met enige zelfspot aan het eind. Gaandeweg versnelt Bowie de song, die nadrukkelijk bedoeld lijkt om luid stotterend mee te zingen.

SPACE ODDITY (1969) uit David Bowie
De titel verbasterde Stanley Kubricks film 2001: A Space Odyssey, en bericht voor het eerst over Major Tom. Die onfortuinlijke astronaut zal later in 'Ashes to Ashes', 'Hallo Spaceboy' en 'Blackstar' ook weer opduiken. Het werd Bowies eerste hit én bekendste nummer.

ROCK-'N-ROLL SUICIDE (1972) uit: The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars
Wordt het stilaan duidelijk welke langspeler u ab-so-luut in uw bezit moet hebben? Fijn. Dit lijstje zou trouwens geen enkele waarde hebben zonder het onsterfelijke 'Rock-'n-roll Suicide', waarin Bowie het Franse chanson injecteert met avant-garde en rock.

YOUNG AMERICANS (1975) uit: Young Americans
Bowie raakte geobsedeerd door Philadelphia soul én een op til staande doorbraak in Amerika. Met deze single, die verwijst naar Rosa Parks en Nixon lukt het hem nog ook. Let ook op de knipoog naar zijn vriend John Lennon ("I heard the news today"), die op de gelijknamige plaat twee keer meespeelt.

HALLO SPACEBOY (1995) uit: Outside
Het begin van de jaren 90 waren niet de meest lonende voor David Bowie. Tot hij zich aanschurkte tegen de been harde industrial sound van Nine Inch Nails. In deze pompende song wil Bowie weten "Do you like boys or girls? It's confusing these days." Oh jee, als ook hij dat al vond!

FIVE YEARS (1972) uit: The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars
In een droom waarschuwde Davids overleden vader hem om nooit meer opnieuw te vliegen? Al maakte dat niet veel uit: de popster zou ook sterven binnen de vijf jaar. Een zwakke voorspelling, maar ook de aanzet tot een magistrale song waarin Bowie alle registers opentrekt.

TVC 15 (1976) uit: Station to Station
De hele plaat werd beïnvloed door Kraftwerk en coke, maar deze song vindt zijn oorsprong in een hallucinatie van zijn maatje Iggy Pop. Een honky-tonkpiano volgt het relaas van een vrouw die in haar tv-toestel gezogen wordt.

NEVER GET OLD (2003) uit: Reality
"I'm screaming that I'm gonna be living on till the end of time, forever", klinkt het wanhopig, vooraleer Bowie zijn wens uitdrukt om eeuwig te rusten in moeras- land. Wonderlijke song, maar vaak over het hoofd geziene parel.

LAZARUS (2015) uit: Blackstar
Zo doen de Echte Groten het dus. Eerst een meesterwerk afleveren en dan voor eeuwig de ogen sluiten. Een betere doodsvoorspel- ling dan 'Five Years' is deze gitzwarte song met voorafspiegelingen als "Look up here, I'm in heaven now." Tijd voor een krop in de keel.

----

Rebel Rebel

(1972)

uit: The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

(1974)

uit: Diamond Dogs

(1980)

uit: Scary Monsters (and Super Creeps)

(1972)

uit: The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

(1976)

uit: Station to Station

(1995)

uit: Outside

(1972)

uit: The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

(1971)

uit Hunky Dory

(2015)

uit: Blackstar

(1974)

uit: David Live

(1977)

uit Heroes

(1972)

uit: The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

(1971)

uit Hunky Dory

(1975)

uit: Young Americans

(1969)

uit David Bowie

(2003)

uit: Reality

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234