Zaterdag 06/06/2020

Best of both worlds

Op zoek naar het betere biertje of een overheerlijke whisky? Bij Mina en Frank in 't Parlement in Halle bent u aan het goede adres. Mina is expert op whiskygebied, Frank schenkt u de perfecte trappist in. Gelukkig hadden we dorst.

In de schaduw van de pas gerestaureerde basiliek van mijn geboorteplaats Halle schuilt een merkwaardig café zonder tapkraan. Het koppel uitbaters heeft zich gespecialiseerd in whisky en gebottelde bieren. Merkwaardig genoeg is cafébazin Mina de whiskyspecialiste, een distillaat dat haar man en bierliefhebber Frank dan weer niet door zijn strot krijgt.

Een café zonder tap lijkt als een skipiste zonder lift, maar is een bewuste keuze. Frank: "Met een tap is iedereen verleid tot koele, zoete pils en vergeet men de echte bieren met smaak. Wij hebben een honderdvijftigtal bieren op fles van vooral Zuidwest-Brabantse origine. Uiteraard promoten we de Pajottelandse parels Geuze, Lambiek en Kriek van spontane gisting. We hebben alle trappisten in huis: Westmalle, Chimay, Achel, Orval, Rochefort en Westvleteren maar ook het Nederlandse La Trappe en het recent erkende Zundert, evenals Benno en Gregorius uit Oostenrijk. Over het algemeen hebben wij een voorkeur voor artisanale, onafhankelijke brouwerijen en vermijden we bieren van de grote spelers en beursgenoteerde grootproducenten."

We delen een Herberg Tripel 8 van brouwerij Den Herberg aan de andere kant van Halle, Buizingen. Het bier heeft een witte, vaste schuimkraag die omwille van zijn 'hoppigheid' genereus bloeit. Het is een tripel naar de bittere kant en dat ruik je al bij het uitserveren. Hij smaakt volmondig romig, vol rijp en gekonfijt fruit. "Soms komt de brouwer ons verwittigen dat één van zijn bieren door een zogeheten 'brouwerlijke vrijheid' even iets anders zal smaken", zegt Frank. "Prachtig, toch! Zij karamelliseren nog met gas en vlam, waardoor er soms verschillen zitten in kleur en smaak."

Mina slaagt erin mij één van haar rijk arsenaal whisky's te laten proeven. We drinken een 'cask strength', wat betekent dat de whisky is gebotteld op vatsterkte en dus niet versneden met water. De ruwe spirit heeft na dubbele distillatie in een pot-still een hoge alcoholgraad. Door de rijping op eikenhout (minstens drie jaar en één dag om whisky genoemd te mogen worden) verliest hij jaarlijks aan alcoholsterkte. We genieten van Aberlour The Golden Cask (8 euro/2 cl.) - gedistilleerd in 1994 en gebotteld in 2012 als fles 228 van de 234 die het vat opbracht. Het is het aantal jaar op vat dat van belang is, want eens op fles verandert whisky bijna niet meer.

Onze whisky moet door zijn hoge alcoholgraad versneden worden met water. Mina doet dat niet, zij past de speekseltechniek toe. Door kleine hoeveelheden druppelsgewijs over de tong te laten vloeien en veel speeksel aan te maken, kun je op een natuurlijke manier versnijden. Ikzelf voeg 1/3 water toe, wat de whisky van zijn alcoholgevangenis ontsluiert en de aroma's vrijlaat. Hij heeft een lichte, natuurlijke amberkleur, en ruikt elegant en fris. Zwoele tonen van hard hout en nootjes complementeren de aroma's. Hij is mondbekledend en laat een soort dunne, olieachtige lichtzoete film na. Hij smaakt licht kruidig met in een tweede dimensie wat boter en karamelbollen.

Zowel het bier als de whisky brengen een hele conversatie op gang. "Discussie onder whiskydrinkers ben ik gewoon," zegt Frank. "Het is erger dan bij politiekers. Waar denk je dat de naam 't Parlement anders vandaan komt!?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234