Zaterdag 08/05/2021

Besparingen VRT

Besparingsplan VRT komt hard aan: "Dit is schaamteloos"

De VRT-toren. Beeld Wouter Van Vooren
De VRT-toren.Beeld Wouter Van Vooren

"Dit nieuw besparingsplan voor de VRT is schaamteloos en schandalig", vindt Luk Vandenhoeck van het ACOD. "Dat het succesvolle Radio 2 zulke klappen krijgt, is onverdiend voor alle die mensen die daar werken."

De openbare omroep kreeg van de Vlaamse regering de opdracht een transformatieplan op te stellen. In dat plan moest de VRT vastleggen hoe ze in de toekomst wil werken binnen een afgeslankt budgettair kader. De VRT kreeg de opdracht niet enkel te besparen, maar ook meteen duidelijke keuzes te maken. Het transformatieplan is nu klaar en wordt donderdag besproken op de raad van bestuur van de VRT. Het plan moet ervoor zorgen dat de VRT de eigen werkingskosten tegen 2020 met jaarlijks 25 miljoen kan terugdringen.

Topman Leo Hellemans benadrukte dat de Vlaamse regering de VRT na de uitwerking van dit plan niet opnieuw nieuwe besparingen zal opleggen. Dat gelooft Vandenhoeck niet. "Er is geen enkele garantie dat de regering de VRT vijf jaar gerust zal laten."

"Zonder respect"

Het hele besparingsplan komt bij de vakbonden hard aan. Vandenhoeck voegt er nog aan toe dat er geen sprake is van 286 afvloeiingen, maar van ongeveer 380.

"De niet-kerntaken van de VRT worden uitbesteed. Het gaat daarbij om onder meer catering, security en de crèche. Daar is sprake van ongeveer 130 afvloeiingen: een 40-tal via natuurlijke weg en een 90-tal banen wordt overgenomen door de private bedrijven die die taken op zich gaan nemen. Maar dat 90-tal afvloeiingen wordt niet mee geteld."

Dat het succesvolle Radio 2 zo in de klappen deelt, is voor het ACOD "onverdiend". "Die mensen worden zonder respect behandeld", zegt Vandenhoeck.

De vakbonden delen morgen pamfletten uit, donderdag volgt mogelijk een actie voor de zitting van de raad van bestuur en volgende week dinsdag 15 september is er een personeelsvergadering.

Radio 2 begint met acties

Radio 2 Vlaams-Brabant en Antwerpen schorten alvast voor onbepaalde tijd hun nieuwsuitzendingen op uit onvrede met het besparingsvoorstel.

Radio 2 sluit de radiohuizen in Kortrijk, Hasselt en Antwerpen en vervangt ze door kleine regionale hubs. Leuven en Gent blijven. Het ochtendprogramma wordt een nationaal programma en komt niet meer vanuit de provincies. Het regionale middagprogramma blijft. Dat is het voorstel vanuit de VRT-directie als onderdeel van de besparingen die de openbare omroep de komende jaren moet ondergaan. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de VRT in 2020 geen verlies meer lijdt. Zonder maatregelen zou de omroep in 2020 een tekort hebben van 25,5 miljoen euro.

Maar bij veel personeelsleden heerst grote onduidelijkheid. De eerste acties zijn daarom al opgestart. Bij Radio 2 Vlaams-Brabant klinkt het dat er geen regionaal nieuws was om 15 uur. "Onze redactie wacht op duidelijkheid over het besparingsplan dat zware gevolgen zou hebben voor onze redactie." Hetzelfde geluid bij Radio 2 Antwerpen: "Onze redactie moet sluiten, volgens het besparingsplan van de directie van de VRT. Daarom voorlopig geen nieuwsuitzendingen vanuit Antwerpen".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234