Maandag 26/07/2021

Interview

Besparingen in zorg en welzijn: ‘Wat ons vooral stoort, is het verkooppraatje’

De vakbonden voerden dinsdag actie bij het Vlaams Parlement. Beeld Photo News
De vakbonden voerden dinsdag actie bij het Vlaams Parlement.Beeld Photo News

De zorg- en welzijnssector moet een ‘efficiëntieoefening’ van om en bij de 300 miljoen euro maken. De sector voerde dinsdag actie aan het Vlaams Parlement. “Ik hoor hetzelfde riedeltje al bijna dertig jaar”, zegt Hendrik Delaruelle, algemeen directeur van het Vlaams Welzijnsverbond.

Vanaf 2020 komt er voor het beleidsdomein ‘zorg en welzijn’ een structurele besparing van 1,3 procent op het totale budget. Waar gaat het pijn doen?

“Hoe, wat en waar die besparingen zich zullen manifesteren is ons nog niet honderd procent duidelijk. In elk geval worden de werkingsmiddelen de komende vijf jaar niet geïndexeerd. Sommige deelwerkingen zouden vrijgesteld worden van verdere besparingen, terwijl andere nog eens 6 procent moeten inleveren. Dat laatste zal het geval zijn voor de kinderopvang en de jeugdhulp.”

“Vooral die niet-indexering van de werkingsmiddelen kwam toch aan als een grote verrassing. Dat is al tien jaar niet meer gebeurd, en ik denk dat de meeste mensen wel begrijpen dat wat toen 100 euro was nu nog 90 euro waard is. Dat betekent simpelweg dat er minder investeringsmogelijkheden zijn. Voor de verkiezingen hadden politici nochtans de mond vol van een ‘investeringsregering’. We hadden echt gehoopt dat er bijvoorbeeld extra middelen zouden komen voor het wegwerken van de wachtlijsten. Die blijven onopgelost.”

‘De meest kwetsbare mensen zullen de dupe zijn’, klinkt het bij een aantal belangengroepen.

“Als de besparingen dermate hoog zijn, dan zullen kwetsbare mensen daar sowieso onder lijden. De Vlaamse regering stelt deze maatregelen stelselmatig voor als besparingen in structuren, maar dat klopt niet. De sector voor personen met een handicap verliest tegen 2022 een kwart op de organisatiegebonden kosten. Wel, de helft van die kosten gaat naar personeel, en dat gaat dus consequenties hebben. In een aantal situaties, zoals voor het CAW, is nu al duidelijk dat deze besparingen gepaard gaan met minder medewerkers (er zouden 75 jobs verdwijnen MM).”

Voelt de sector zich koud gepakt? De Vlaamse regering leek van geestelijke gezondheidszorg een speerpunt te willen maken, maar ook de Centra voor Geestelijke Gezondheid moeten ruim 1,4 miljoen euro besparen.

“Als men in het regeerakkoord zegt dat men voor een warm, zorgzaam Vlaanderen gaat, en in de inleiding van het hoofdstuk welzijn letterlijk vermeldt ‘we laten niemand in de kou staan’, dan komen dergelijke maatregelen toch wel aan. Wat ons vooral stoort, is het verkooppraatje. De mensen gaan dat niet voelen? Natuurlijk wel. Zeg dan toch gewoon dat die ingreep pijn zal doen.”

Volgens minister Beke (CD&V) moeten de besparingen het pad effenen voor een groeibeleid. Gelooft u dat?

“Ik wil gerust geloven dat die cijfers zijn afgesproken en dat er op het einde van deze legislatuur een nettowinst zal zijn. Alleen: hoe ben je er netto op vooruitgegaan? Omdat de sector zelf een groot stuk heeft opgehoest. Al van het begin van de jaren 90 hoor ik datzelfde riedeltje van ‘meer doen met dezelfde middelen’ of ‘slim organiseren’. De sector is altijd meegegaan in transities, zoals de persoonsvolgende financiering, maar ergens houdt het op.”

In het teken van Rode Neuzen Dag zette de voltallige Vlaamse regering een rode neus op. Wat vond u daarvan?

“We stellen dat samen met u vast. (zucht) Mag ik het daarbij laten?”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234