Dinsdag 27/09/2022

Stand van zakenCoronavirus

Besmettingen voor het eerst weer omlaag, ook stevige stijging ziekenhuisopnames lijkt gestopt

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De coronacijfers gaan weer zachtjes de goede richting uit. Het gemiddelde aantal besmettingen is voor het eerst opnieuw gedaald. En ook uit de ziekenhuizen komt voorzichtig positief nieuws. Daar stijgen de cijfers van het aantal opnames nog wel, maar een pak minder dan de afgelopen dagen.

Koen Van De Sype

Dat blijkt zaterdag uit de cijfers van het coronadashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Viroloog Steven Van Gucht had een dag eerder nog gezegd dat de toename van het aantal besmettingen voorlopig ten einde lijkt. “Waarschijnlijk zijn er vanaf zaterdag opnieuw dalingen”, luidde het. Die voorspelling wordt nu realiteit.

In de week van 24 februari tot en met 2 maart is er sprake van gemiddeld 2.344 besmettingen per dag. Dat is 1 procent minder dan in de voorgaande periode van zeven dagen. Gisteren was nog sprake van een stijging van 2 procent. De teller staat nu in totaal op 783.010 bevestigde besmettingen.

In de onderstaande tabel tonen we ook de laatst beschikbare dagcijfers van het aantal besmettingen. Elke rij daarin toont een dag uit het zevendaags gemiddelde, links uit de laatste week en rechts uit de week daarvoor.

Te zien is dat het aantal besmettingen de voorbije week op twee dagen waarop de cijfers volledig zijn, hoger lag dan op diezelfde dag een week eerder. Het gaat om de oudste dagen. De meest recente vijf dagen lag het cijfer lager. Een positief signaal, de komende dagen zal blijken of die trend zich verder zet.

Testen

In de zeven dagen tot 2 maart was er sprake van gemiddeld 41.707 coronatesten per dag. Dat is een stijging met 7 procent. Het is van 15 februari geleden dat het nog op dat niveau zat.

De positiviteitsratio, het aandeel positieve testen op het totaal, daalt opnieuw en ligt nu op 6,42 procent. Per honderd testen zijn er dus 6,42 positief.

Ziekenhuisopnames

Het cijfer van de ziekenhuisopnames is het enige dat nog stijgt in vergelijking met de nieuwe besmettingen en de overlijdens. Maar de stijging is wel al een flink stuk minder dan de afgelopen dagen. Van 27 februari tot en met 5 maart waren er gemiddeld 148,4 nieuwe opnames per dag. Dat is 8 procent meer dan in de voorgaande periode van zeven dagen. Ter vergelijking: gisteren was er nog sprake van een stijging van 23 procent.

De teller van het totale aantal ziekenhuisopnames sinds de start van de pandemie staat intussen op 57.869.

Op dit moment liggen 1.914 mensen in het ziekenhuis, van wie 433 op de afdeling intensieve zorgen. Dat zijn er iets meer dan gisteren. Half februari was het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg nog tot onder de 300 gezakt.

Overlijdens

Het aantal mensen dat overleed aan Covid-19 kwam in de week tot 2 maart uit op gemiddeld 26,1 per dag. Hier is sprake van een status quo: het zijn er exact evenveel als het gemiddelde in de week voordien. Gisteren was er nog sprake van een daling met 6,6 procent. Deze daling is daarmee afgeremd. Al 22.215 mensen lieten sinds de start van de pandemie het leven in ons land.

Vaccinaties

Intussen hebben 569.985 Belgen een eerste of tweede dosis van het vaccin gekregen, wat overeenkomt met 4,96 procent van de totale bevolking, terwijl 330.973 onder hen ook al een tweede prik kregen en dus volledig zijn gevaccineerd, goed voor 2,88 procent van de bevolking.

In Vlaanderen zijn 371.217 inwoners (5,60 procent) minstens deels gevaccineerd, 209.832 daarvan zijn volledig ingeënt (3,17 procent).

Gemiddeld komen er elke dag 16.438 nieuwe inentingen bij, nu vooral weer veel nieuwe eerste inentingen (rode balken). Door de grote achterstand in de registraties zal de beloofde versnelling die er sinds deze week moet komen, pas de komende dagen in de cijfers te zien zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234