Maandag 29/11/2021

Beslissing Fed Cup-coach valt volgende week

Ivo Van Aken een van de kandidaten

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

De tennisbond blijft voorlopig als een kat rond de hete brij lopen. Gisteren vergaderde het selectiecomité over de kandidaten die Steven Martens - het staat zo goed als vast dat hij het onderspit delft in de ruzie met Dominique Monami-Van Roost - als kapitein van de Fed Cup-ploeg kunnen opvolgen, maar een definitieve naam kon het comité gisteren nog niet vrijgeven. Besloten is dat de officiële beslissing daarover volgende week donderdag valt in een vergadering van het Uitvoerend Comité.

Er circuleren verscheidene namen om Steven Martens op te volgen. Veelgehoord is Ivo Van Aken, de technische directeur van de Vlaamse Tennisvereniging (VTV). Hij beschikt over een ruime praktische en wetenschappelijke trainersbagage, en was in een ver verleden al eens bondscoach. Van heel dichtbij maakte hij de prille successen van de eerste generatie toptennissters Ann Devries en Sandra Wasserman mee. Sinds de jaren tachtig is hij ook de drijvende kracht achter het topsportcentrum in Wilrijk, waar Sabine Appelmans, Johan Van Herck, Kris Goossens en Kristof Van Garsse de knepen van het vak leerden. Voor zijn succesvol werk in de tenniswereld werd hij door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité onlangs nog tot bestuurder van het jaar uitgeroepen.

Om spanningen in de toekomst tot een minimum te herleiden, streeft de bond een diplomatische keuze na, en houdt hij dus ook rekening met de stem van de huidige Fed Cup-tennissters. De vraag is dan of iedereen dan unaniem achter Van Aken staat, want Dominique Monami-Van Roost zelf liet andere namen vallen. Volgens haar is Ann Devries, of Sandra Wasserman, een aanvaardbaar alternatief om de Fed Cup-ploeg te leiden. Voor het eerst zou de nationale ploeg dan ook in handen zijn van een vrouw. Maar het is zeer twijfelachtig of de federatie iemand zonder veel praktijkervaring als coach zal kiezen. "Ik denk dat ze als basisprincipe toch iemand binnen de geëigende structuren en met een trainersdiploma zullen nemen", zei Marc Verbeeck, lid van het selectiecomité, gisteren.

In dat licht zijn er nog andere opties. Gabriel Gonzales, de huidige trainer van Filip Dewulf, en ook raadgever van Johan Van Herck en Kristof Van Garsse, ligt goed in de markt. Ook in de Daviscup-ploeg deed hij zijn intrede. Vraag is wel of hij zijn huidige taken nog met een voorname rol in de Fed Cup kan of wil combineren. Ook Koen Gonnissen, die vorig jaar als kapitein de Belgische mannenploeg tegen Nederland naar de kwartfinale voerde, is in beeld. Andere pistes: Karl Maes, de coach van Kim Clijsters, of Jean-Claude Moretti, afgevaardigde van de Daviscup-ploeg. Een keuze voor Eduardo Masso, die in april 1998 als kapitein van de Daviscup-ploeg moest opstappen, is twijfelachtig, daar het toen met de tennissers zelf niet meer boterde.

Behalve de aanwijzing van de Fed Cup-coach heeft de federatie nog andere katten te geselen. Zo moet de relatie tussen Monami-Van Roost en Justine Henin gevoelig verbeteren, wil de sfeer er in de ploeg niet onder lijden. Tussen beiden is een conflict gegroeid tijdens de vorige Fed Cup-ontmoeting in Bratislava in juli 1998, waarbij Monami-Van Roost de entourage van Henin onprofessionalisme verweet omdat ze Henin de trip liet meemaken, hoewel geweten was dat ze door een maagvirus ziek was. Wederzijdse beschuldigingen hebben de vijandige sfeer tussen beide clans versterkt. De tijd begint overigens te korten. In april al speelt de Belgische Fed Cup-ploeg tegen Nederland een belangrijk barrageduel. (BF)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234