Vrijdag 04/12/2020

Euthanasieproces

Beschuldigde artsen krijgen laatste woord op euthanasieproces: ‘Ik hoop dat u mij mijn vrijheid wil teruggeven’

Godelieve Thienpont.Beeld BAS BOGAERTS

‘Ik hoop, na tien jaar gegijzeld te zijn door deze zaak, dat u mij mijn vrijheid wil teruggeven.’ Conform de assisenprocedure kregen ook op het euthanasieproces in Gent de drie beklaagden de gelegenheid om een laatste woord te richten tot de twaalf juryleden.

Jo Van Hove: “Ik ga enkel zeggen, in eer en geweten, dat ik Tine Nys niet zo goed heb leren kennen als Godelieve Thienpont, maar toch voldoende om te kunnen stellen dat ze in een ernstig lijden zat. Ik heb dat proberen te objectiveren. Ik heb het geluk gehad mevrouw Thienpont gehad te hebben. Ik ben nadien niet bij haar op consultatie geweest, maar ze heeft het mij wel voorgesteld. Na elke consultatie over de ziekte en Tine heeft ze mij opgebeld. En ja, ik ben voor mijzelf tot het besluit gekomen dat zij recht had op euthanasie.”

Frank D.: “Ik kan echt niets toevoegen aan wat hier is gezegd. De zaak-Tine Nys heeft tien jaar lang mijn sociaal en professioneel leven beheerst. Ik ga blij zijn als ik het eindelijk achter mij kan laten. Dan kan de rouw rond Tine op een waardige manier worden verwerkt.”

Godelieve Thienpont: “In mijn opvoeding, waarin wij alle kansen kregen, heb ik altijd meegekregen dat je mensen die minder kansen kregen bij te staan. Mijn vader heeft in oorlogstijd moeten vechten voor zijn studies. Wij moeten allemaal iets doorgeven. De allerkwetsbaarsten hebben bij mij altijd voorrang gekregen. In eer en geweten durf ik zeggen dat ik voor Tine alles heb gedaan wat in mijn mogelijkheden lag om haar te helpen. Ik betreur dat ik haar de zin in het leven niet heb kunnen teruggeven. Tine gaf me bij ons afscheid twee kaartjes en die hebben een speciaal plekje gekregen in mijn bureel. Nu zit ik hier en wil men van mij een moordenares maken. Als u mij schuldig verklaart, zal ik mijn hele leven met het etiket van moordenaar op m’n voorhoofd rondlopen. Dat mijn kinderen en kleinkinderen mee dit etiket moeten dragen vind ik het ergste. Toch buig ik het hoofd. Ik hoop, na tien jaar gegijzeld te zijn door deze zaak, u mij mijn vrijheid wil teruggeven.”

Hiaten

De debatten in het proces de euthanasie van Tine Nys (38) op 27 april 2010 eindigden met de replieken op de eerder gedane pleidooien. Daarin was er een opmerkelijke tussenkomst van Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Van Hove. 

Tijdens de debatten werd door meerdere partijen benadrukt dat de euthanasiewet enkele hiaten vertoont, minister van justitie Koens Geens kondigde vorige week al aan dat dit proces de aanleiding moet zijn om de euthanasiewet aan te passen. Walter Van Steenbrugge: “Nu zegt men dat men die wet gaat moeten veranderen, maar we gaan ze eerst rap nog gebruiken om deze mensen te straffen of wat?!”

De Morgen-journalist Douglas De Coninck volgt het proces op de voet. Lees zijn berichtgeving hier.

Beraad

De twaalf juryleden gingen rond 16.20 uur in beraad. Zij moeten voor elk van de drie beschuldigden antwoorden op de vraag of die zich heeft schuldig gemaakt aan doodslag. Bij een 6-6-stemming is het een vrijspraak, bij 7 schuldig tegen 5 onschuldig hakken voorzitter Martin Minnaert en zijn twee assessoren de knoop door. Is het antwoord ja, dan moet ook nog een vraag naar voorbedachtheid worden beantwoord.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234