Vrijdag 14/05/2021

Stalkingalarm

Beschermt een stalkingalarm tegen een gevaarlijke partner?

Luc N. takelde zijn vriendin Marielle zo hard toe dat ze het leven liet.  Beeld RV
Luc N. takelde zijn vriendin Marielle zo hard toe dat ze het leven liet.Beeld RV

Alweer is er in ons land een vrouw vermoord door haar partner. Om het geweld tegen vrouwen in te dijken, ligt er nu in het parlement een wetsvoorstel op tafel voor een ‘stalkingalarm’. Kan dat helpen?

Luc N. was geen onbekende voor het gerecht. De man, ook een alcoholist, was al meermaals veroordeeld voor geweld tegen zijn vriendin. Maar sinds zijn laatste veroordeling op 2 oktober was hij vrij onder voorwaarden. Toch hield dat hem niet tegen om vorige donderdag zijn vriendin Marielle zo hard toe te takelen dat de vrouw in Assesse het leven liet. Op korte tijd wordt ons land dus opnieuw opgeschrikt door een ‘feminicide’. Ook Aurélie Montchery en Jill Himpe werden onlangs om het leven gebracht door hun ex-vriend. Terwijl er telkens vooraf al signalen waren dat het mis kon gaan.

Enkelband

Door de moorden op Montchery en Himpe behandelt de Kamercommissie Justitie nu versneld een wetsvoorstel voor een ‘stalkingalarm’, waarover woensdag gestemd kan worden. CdH-parlementslid Vanessa Matz wil een systeem invoeren met een enkelband en een ontvanger om vrouwen te beschermen tegen een gevaarlijke partner of ex. Het slachtoffer zou een alarmsignaal krijgen, telkens als die persoon te dicht in de buurt komt. “Als een dader in de toekomst vrij is onder voorwaarden”, zegt Matz, “zoals de dader in Assesse, dan kan de enkelband een van die voorwaarden worden.”

In Spanje is er al een dergelijk systeem ingevoerd om het aantal moorden op vrouwen te doen dalen. Ook Frankrijk, waar dit jaar al meer dan honderd vrouwen zijn omgebracht door hun (ex-)partner, gaat de enkelband volgend jaar implementeren. De Franse regering heeft vorige week nog een actieplan afgekondigd tegen geweld op vrouwen, daags na een massabetoging in Parijs.

Een groot verschil met Frankrijk en Spanje is dat er daar een vorm van snelrecht bestaat voor partnergeweld, geeft Matz aan. In Spanje starten gespecialiseerde rechters een dossier op binnen de 72 uur en komt er binnen de vijftien dagen een proces.

“In ons land is het zo dat 65 tot 70 procent van de klachten over geweld tegen vrouwen zonder gevolg blijven”, zegt Matz. “De enkelband kan ook gebruikt worden om te controleren of een dader een contactverbod of een huisverbod naleeft. Momenteel ontbreekt het nog aan maatregelen om dat goed af te dwingen.”

Het zou nochtans niet de eerste keer zijn dat er in ons land een stalkingalarm wordt ingevoerd. In Gent kunnen vrouwen al meer dan tien jaar een toestel aanvragen dat via de vaste telefoonlijn werkt en met een druk op de knop de politie waarschuwt. “Gemiddeld worden er 13 alarmen toegekend per jaar”, zegt Ibel Tryhou van de Dienst Preventie voor Veiligheid. Er is al eerder aangekondigd dat er een mobiel stalkingalarm komt via de 112-app. Maar na veel uitstel zou dat er pas volgend jaar zijn.

Daderbegeleiding

De enkelband lijkt volgens experts alvast interessant. “Uit onderzoek weten we dat het einde van een relatie of het ingrijpen van justitie risicomomenten zijn waarop de dader zijn agressie gaat uitwerken op het slachtoffer”, zegt Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. “Maar de vraag is ook aan wie we een enkelband kunnen geven. Er worden jaarlijks 40.000 dossiers rond stalking opgestart, dus is er een goede risicoanalyse nodig.”

Ook zijn er volgens Stevens nog een pak technische vragen bij het voorstel en zal veel afhangen van de samenwerking tussen de verschillende overheidsniveaus. Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) is voorstander van zo’n systeem, maar heeft bedenkingen bij het voorstel, zo laat haar woordvoerder weten. “Sowieso is het aan de deelstaten om dit verder uit te werken.”

Demir trekt vanaf 2020 jaarlijks 6 miljoen euro uit om onder meer sterker in te zetten op begeleiding van de daders. “Momenteel is er nauwelijks een aanbod aan dadertherapie, omdat er niet in geïnvesteerd is”, zegt Sofie De Graeve van vrouwenbeweging Furia. “Maar je moet er ook bij de dader voor zorgen dat het gedrag stopt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234