Woensdag 08/07/2020

Beschermelingen ontspringen de gerechtelijke dans

Brussel

Eigen berichtgeving

De Hasseltse procureur Ivo Delbrouck vroeg oorspronkelijk om vijfentwintig verdachten naar de rechtbank te verwijzen in het kader van de KS/Super Club-affaire. Dat aantal werd begin 1999 door de raadkamer gereduceerd tot negen, waarna het parket in beroep ging tegen de niet-verwijzing van de andere zestien. De kamer van inbeschuldigingstelling van Antwerpen besliste eind vorig jaar dat Gerard Van Acker, vanwege zijn rol bij de overname van bouwbedrijf PDG, zich toch voor de rechtbank moest verantwoorden. Uiteindelijk woog het dossier bijgevolg te licht voor vijftien betichten.

Het resultaat van deze proceduregevechten was dat een aantal onderdelen uit het omvangrijke KS-dossier werden gelicht, zoals de omstreden participatie van KS in paviljoenenbouwer Hob-Units, een verdachte vastgoedtransactie met de vzw Sociale Investeringsmaatschappij voor Limburg (SIM), de geldtransfer naar voetbalclub Racing Genk, de snoepreisjes van KS-bestuurders en andere onderdelen van het dossier. Als gevolg van die beslissing wisten een reeks politici en beschermelingen van de traditionele partijen tijdig te ontsnappen aan een proces voor de correctionele rechtbank.

Dat geldt onder meer voor gewezen KS-bestuurder Jozef Dilewijns (een SP-benoeming), voormalig directeur van de Limburgse Investeringsmaatschappij Bernard Martens (een CVP-benoeming), directeur-generaal van Gimvindus Roger Malevé (CVP), gewezen VLD-senator en KS-bestuurder Valère Vautmans, SP'er Ernest Bujok en autobandenhandelaar Jozef Delcroix. Hij is een broer van gewezen minister van Defensie, gewezen partijsecretaris-fundraiser en gewezen CVP-senator Leo Delcroix, die overigens ook, zij het enkel als getuige, werd ondervraagd in deze zaak.

Het parket verdacht Jozef Delcroix ervan een cruciale rol te hebben gespeeld in het versluizen van de miljardenopbrengst van de verkoop van de Super Club-aandelen aan KS naar een circuit van offshorevennootschappen in fiscale paradijzen. Daarom zat Jozef Delcroix, een zakenrelatie van Maurits De Prins en vroegere aandeelhouder van Super Club, in 1997 gedurende zes weken in voorhechtenis, maar uiteindelijk werd hij buiten vervolging gesteld. "Ik was de broer van Leo", verklaarde Delcroix achteraf. "Had ik Jefke Janssens geheten, dan was het me nooit overkomen."

In de media werden ook vragen gesteld over de rol van de toenmalige Kredietbank in het Super Club-verhaal, al was het maar omdat de bank een belangrijke rol speelde in de omstreden KS-transactie door het Super Club-aandeel te waarderen tegen 2.260 frank. Dat liet KS-manager Gheyselinck toe om de aan De Prins betaalde prijs van 1.500 frank per stuk voor te stellen als een interessant koopje. De puike relatie tussen De Prins en KB-topbankier Eddy Wauters was een publiek geheim, maar Wauters werd nooit door het gerecht ondervraagd.

Volgens bepaalde getuigen had de onwil van het Antwerpse parket om het Super Club-dossier krachtdadig aan te pakken alles te maken met de houding van toenmalig procureur-generaal Roger Van Camp. Na de pensionering van de Antwerpse topmagistraat volgde er zelfs een onderzoek van het Hof van Cassatie om na te gaan of Van Camp hand- en spandiensten had verleend aan De Prins. Dat onderzoek werd eind vorig jaar afgesloten met een seponering zonder gevolg. (GT)

Uiteindelijk woog het dossier te licht voor vijftien betichten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234