Maandag 08/03/2021

Opinie

Bescherm kinderen ook tegen geestelijk geweld

Dick Wursten. Beeld Dick Wursten
Dick Wursten.Beeld Dick Wursten

Dick Wursten is inspecteur voor het protestants-evangelische godsdienstonderwijs.

"Kinderen zijn bang voor de engel des doods", zo kopte De Morgen. Met Allah valt niet te spotten en als je hem ongehoorzaam bent, zal hij je na je dood gruwelijk straffen. In Knack kunt u de bevindingen van Montasser AlDe'emeh in extenso nalezen. En het islamonderwijs op school (met name in het officiële net, want in het katholieke net bestaat dat niet) zou op dit punt nauwelijks tegenwicht bieden. Erger nog: islamleerkrachten doen er soms nog een schepje bovenop.

Zelfs als Knack overdrijft en het merendeel van de islamleerkrachten wel tegengas zou geven tegen dit soort geestelijke terreur, dan nog ben ik van mening dat een school die zoiets signaleert, de morele plicht heeft om op te komen voor het kind en meteen in te grijpen. Het is toch het kind dat centraal staat op school, niet een vak of een curriculum. De directie is dan ook te allen tijde verantwoordelijk voor het welzijn van de leerlingen op school en als er mensenrechten geschonden worden, moet de overheid optreden. En dat laatste is hier het geval. Ik verklaar me nader.

Zondaren straffen

Dat sommige ouders hun kinderen opvoeden met angst voor de hel, daar zullen we weinig aan kunnen veranderen, hoezeer ik dat ook betreur. Dat heeft niets met godsdienstvrijheid te maken. Ouders hebben gewoon het recht hun kinderen op te voeden zoals ze willen. Dat staat in het onvolprezen Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM artikel 8: recht op privacy en niet-inmenging in het familiale leven). 

Dat in veel moskeeën en kerken – laten we niet doen alsof geestelijke chantage enkel in de islam voorkomt – wordt verkondigd dat er een laatste oordeel is en dat God de ‘zondaren‘ streng zal straffen, ook daaraan zullen we weinig kunnen doen. Mensen staat het nu eenmaal vrij om te geloven wat ze willen. Ook staat het ze vrij om die mening te delen of te propageren, met of zonder een apart recht op godsdienstvrijheid. De scheiding van kerk en staat impliceert ook dat de overheid zich niet met de opvattingen van mensen bemoeit, tenzij de openbare veiligheid of een ander grondrecht in gevaar komt.

Tegenwicht

Welnu, dat laatste is hier volgens mij duidelijk het geval. Ook kinderen zijn mensen en hebben dus rechten. Zo kun je je bijvoorbeeld afvragen: hoe zit het met de vrijheid van godsdienst in de eerste betekenis van dit grondrecht, namelijk dat mensen vrij moeten kunnen zijn van religieuze dwang? Geldt dat ook niet voor kinderen? Dat kun je thuis en in de moskee/kerk niet bewerkstelligen, maar daarbuiten dan toch zeker wel, of op zijn minst tegenwicht bieden, een ander geluid laten horen, relativeren. En dan toch zeker op scholen die de overheid zelf inricht. Daar geldt het pedagogisch project van de school, ook in de lessen levensbeschouwing.

Ook bestaat er zoiets als het kinderrechtenverdrag van de VN (1989). Artikel 19 gaat over de bescherming van kinderen tegen mishandeling en verwaarlozing. Hier wordt expliciet gezegd dat ieder kind recht heeft op bescherming ‘tegen alle vormen van lichamelijk of geestelijk geweld’. Is het aanjagen van angst met God als almachtige boeman geen vorm van geestelijk geweld? En kom niet af met een vergelijking met Sinterklaas. Wie dat doet heeft van religie niets begrepen. 

De Belgische staat heeft dit verdrag ondertekend en dus beloofd dat ze ‘alle passende wettelijke en bestuurlijke maatregelen op sociaal en opvoedkundig gebied’ zal nemen om het kind tegen deze vorm van geweld te beschermen.

Waar wachten we nog op?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234