Zaterdag 18/01/2020

Bert Anciaux verklaart zijn liefde voor de zachte anarchist

BRUSSEL l In Lux xl ontvangt Luc Janssen cultuurminister Bert Anciaux. Hij mag het honderduit hebben over zijn culturele voorkeuren. De rode lijn? 'Mijn twee liefdes: die voor de zachte anarchist en die voor Brussel', aldus Anciaux.

Door Sarah Theerlynck

Moet een cultuurprogramma de minister van Cultuur uitnodigen? Luc Janssen en zijn team vonden van wel. En zo komt het dat Bert Anciaux vandaag zijn hart voor cultuur opent in Lux xl. Op zijn filmkeuze valt alvast niets af te dingen. De minister opteerde voor The Straight Story, de film waarmee David Lynch bewees dat ook hij ook fantastische dingen maakt als erg onlynchiaanse wegen inslaat. De roadmovie draait om een oude weduwnaar die op een grasmaaier een zes weken lange tocht onderneemt om zich met zijn broer te gaan verzoenen.

Sommigen vinden Lux xl het 'beste Vlaamse cultuurprogramma ooit'. Bent u het daarmee eens?

Anciaux: "Ik voel absoluut niet de behoefte om de vergelijking te maken. Het heeft geen belang. Lux xl is een goed programma. Punt uit. Het wordt met zorg gemaakt en heeft een fantastische presentator."

Veel mensen loven Luc Janssen. Waarin schuilt zijn kracht volgens u?

"Hij slaagt erin voor 100 procent je vertrouwen te winnen, wat bij mij niet zo vanzelfsprekend is. Hij cijfert zich ook helemaal weg. Het is hem echt om zijn gasten te doen. Hij is kortom een erg warme persoon."

Hebt u getwijfeld om op zijn uitnodiging in te gaan? U zou afgerekend kunnen worden op uw culturele smaak.

"Dat besef ik maar al te goed. Ik heb al mogen ondervinden hoe cynisch en hard een deel van de culturele wereld is. Toch heb ik heel bewust beslist op het aanbod in te gaan. Niet uit naïviteit."

U kiest onder meer voor Axelle Red, Jacques Brel en Jotie T'Hooft.

"Inderdaad. Bij Axelle Red verrast het mij keer op keer dat ze zo'n verdomd professionele madam is die met een vreemde vanzelfsprekendheid Frankrijk heeft veroverd. En Brel. Ja, Brel is mijn held, hé. Dat zo'n grote meneer zichzelf in vraag bleef stellen, vind ik echt iets om naar op te kijken. Ik heb voor het lied 'La quête' gekozen, waar ik telkens weer emotioneel van word. En Jotie T'Hooft, dat is jeugdsentiment en tegelijk zoveel meer dan dat, want ik ontdek zijn gedichten telkens opnieuw. Ik vind hem nog altijd één van de strafste schrijvers die we in Vlaanderen hebben gehad. Jan Decorte, voor mij absoluut de nieuwe Jacques Brel, draagt mijn lievelingsgedicht van hem voor: 'En wat dan?'"

Als u al uw keuzes overschouwt, zit er een lijn in?

"Heel zeker. Alles draait om mijn twee liefdes: die voor de zachte anarchist en die voor Brussel."

Lux xl en The Straight Story,

Canvas, 21.40 en 23.05

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234