Maandag 24/01/2022

Antiterreur

Beroepsgeheim OCMW's bij terreur kan vandaag vervallen

Brussels drama is even terug: twee agenten werden gisteren neergestoken door een ex-militair in Schaarbeek.  Beeld Photo News
Brussels drama is even terug: twee agenten werden gisteren neergestoken door een ex-militair in Schaarbeek.Beeld Photo News

De kans is groot dat vandaag een wetsvoorstel wordt goedgekeurd waardoor het beroepsgeheim van medewerkers van OCMW's, vakbonden, ziekenfondsen en ministeries wordt opgeheven als zij aanwijzingen hebben van terrorisme. De aanval in Schaarbeek toont aan dat de terreurdreiging nog niet is geweken.

Ann De Boeck en Jeroen Van Horenbeek

Het wetsvoorstel legt sociale organisaties twee verplichtingen op. Eén: de plicht om te antwoorden op vragen van het gerecht. Twee: de plicht om aanwijzingen van terreur uit zichzelf te melden. "Als een maatschappelijk werkster tijdens een huisbezoek signalen opvangt die op terreur wijzen, dan moet ze die melden aan het gerecht", zegt N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel, die het wetsvoorstel indient.

Sommige Brusselse OCMW's weigeren mee te werken aan het onderzoek tegen terreurverdachten. "Ik heb een standaardbrief van het OCMW Brussel-hoofdstad aan het parket, waarin zij weigeren informatie mee te delen", zei Johan Delmulle, Brussels procureur-generaal, maandag in de commissie rond de aanslagen van 22 maart. Hij klaagde de gebrekkige samenwerking ook aan toen jihadstrijders in Syrië onterecht een leefloon kregen.

"De uitwisseling van informatie is cruciaal in de bestrijding van terrorisme", legt Van Peel uit. Zo bouwen personeelsleden van OCMW's nauwe banden op met de mensen die ze helpen, onder meer via huisbezoeken. Ziekenfondsen, ministeries en vakbonden zouden dan weer over adressen van mogelijke terreurverdachten beschikken.

Normaal valt die informatie onder het beroepsgeheim, maar daar komt nu een uitzondering op in terreuronderzoeken. De uitzondering, waarover de meerderheid van de regering-Michel een akkoord zou hebben, wordt vanmiddag normaal gezien gestemd in de commissie Terrorismebestrijding van het federaal parlement.

Strijd tegen apps

De inlichtingendiensten waarschuwen echter dat die maatregel niet volstaat. In de aanslagencommissie van gisteren eiste Jaak Raes, het hoofd van de staatsveiligheid, dubbel zoveel personeel. Inlichtingendiensten in Europa kunnen doorgaans op twee keer zoveel mensen rekenen als de Belgische. Hun budgetten liggen tot vijf keer hoger. "Je kunt de citroen niet blijven uitpersen", waarschuwde Raes.

Archiefbeeld: onthaal in een kantoor van OCMW Wichelen.   Beeld Photo News
Archiefbeeld: onthaal in een kantoor van OCMW Wichelen.Beeld Photo News

Ook de militaire inlichtingendienst ADIV eist meer slagkracht. Volgens luitenant-generaal Eddy Testelmans moet de beloofde cyberafdeling er snel komen. Bovendien wil hij dat België binnen de Europese Unie aan de kar trekt voor een marktverbod tegen bedrijven "die apps aanbieden waartoe inlichtingendiensten geen toegang hebben". Daarmee bedoelt hij apps als WhatsApp, Telegram en Viber, die vaak worden misbruikt door terroristen.

In het been geschoten

Intussen flakkert de strijd tegen terreur weer op. Gistermiddag viel een 43-jarige man twee agenten aan in Schaarbeek. Eén agent werd daarbij geraakt in de hals, de andere in de buikstreek. Het duo werd afgevoerd naar het ziekenhuis, maar zou niet in levensgevaar verkeren. Ook de dader werd afgevoerd nadat die door een derde agent in het been werd geschoten.

Het zou gaan om een voormalige beroepsmilitair die de Belgische nationaliteit heeft. Hij stond bij het Belgische gerecht bekend omdat hij contacten had met Syrië-strijders. Volgens het federaal parket is het duidelijk dat het om een terreurdaad gaat. "Wij hebben voldoende elementen om daarvan uit te gaan", stelt het parket, dat voorlopig niet meer informatie vrijgeeft.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234